Nagyvilág

Türkmén siker: 98 százalékkal választották újra az elnököt

A többi jelölt is az ő embere volt.

Nem volt meglepetés a vasárnapi türkmén elnökválasztáson, harmadszor is Gurbanguly Berdimukhammedov győzött – közölte a közép-ázsiai ország választási bizottsága. A szavazatok 98 százalékát sikerült megszereznie.

Rajta kívül még nyolcan indultak. Bár most fordult elő először, hogy politikai pártok is állítottak jelöltet, ők is az államfőhöz hű emberek voltak.

Az 59 éves Berdimukhammedov azután vette át az uralmat Türkmenisztán fölött, hogy meghalt a magát türkménbasinak szólíttató Saparmurat Niyazov.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már gratulált is Berdimukhammedownak a harmadik választási győzelméhez, és méltatta a kétoldalú baráti kapcsolatokért tett erőfeszítéseit. A Kreml közleménye szerint Putyin a táviratában úgy fogalmazott, hogy a választási eredmény bizonyítja Berdimukhammedow nagy politikai tekintélyét, arról tanúskodik, hogy széles körben elismerik az államfői tisztségben szerzett érdemeit, és támogatják a gazdaság megszilárdítását és az életszínvonal növelését célzó irányvonalát.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik