Élő Nagyvilág

Nizzai támadás: a támadónak már volt komoly balhéja

Amit tudunk:

  • 84 ember meghalt és csaknem 200 megsérült, amikor egy támadó áthajtott a tömegen kamionjával Nizzában a francia nemzeti ünnepre szervezett tűzijátékon.
  • A sofőr két kilométert ment a járművel a Promenade des Anglais sétányon helyi idő szerint 23 órakor.
  • A támadó tüzet nyitott az emberekre a helyi beszámolók szerint. A rendőrök visszalőttek és megölték őt.
  • A merénylő neve Mohamed Lahouaiej Bouhlel. 31 éves tunéziai származású francia férfi, három gyermek édesapja. Szomszédai szerint zárkózott, magányos emberként ismerték, nem volt vallásos.
  • Pénteken délelőtt átkutatták a lakását. Kora délután gyanús csomagot találtak a környéken a férfi kisteherautójában, amit tűzszerészek felrobbantottak.
  • A rendőrök fegyvereket és gránátokat találtak a kamionban, de később bejelentették, hamisított darabokról van szó.
  • Nizza környékén a legmagasabb szintre emelték az terrorellenes készültséget.
  • Francoius Hollande Párizsból Avignonba utazott, ahol krízistalálkozón vett részt Manuel Valls miniszterelnökkel.
  • Hollande a támadással kapcsolatban úgy nyilatkozott, annak terrorista természete nem megkérdőjelezhető.
  • Az államfő néhány órával a támadás előtt bejelentette, visszavonják a szükségállapotot az országban. Pénteken bejelentette, meghosszabbítják azt.
  • Magyarországon nem növelik a terrorkészültséget, de biztonságnövelő intézkedések lesznek.
  • Kiderült, a támadónak már volt olyan ügye, ami alapján feltételezték, hogy terrorista kötődése van. Egy közlekedési csetepatéban fegyvert rántott, többeket megsebesített. Az esetet végül annak tudták be, hogy pszichiátriai kezelés alatt állt.

Hétgyermekes anya az áldozatok között

Az áldozatok hozzátartozói számára Nizzában egy egyetemi épületben alakítottak ki központot, ahol várakozhatnak. Itt az egyik áldozat, Fatima Charrihi fia nyilatkozott a l’Expressnek. A 28 éves Hamza elmondta: anyja lehetett az első áldozat, mások holttestei nem voltak mögötte. Elmondta: a hétgyermekes asszony mérsékelt muszlim hívő volt. Fátylat viselt, de „a valódi Iszlámot követte”, nem úgy, mint a terroristák. (The Guardian)

Kik az áldozatok?

  • 1 francia: egy 60 éves férfi
  • 2 amerikai: egy 51 éves apa és 11 éves fia
  • 1 svájci: egy 54 éves nő
  • 1 orosz
  • 2 örmény

Vécébe menekültek a magyarok

A hvg.hu-nak több Nizzában tartózkodó magyar is nyilatkozott. Ádám Gergő és Molnár Luca is ott voltak a tűzijáték helyszínén. Mikor elindultak az óváros felé, hirtelen egy síró lány futott el mellettük, aki a telefonjába kiabált, majd hirtelen mindenhonnan emberek rohantak feléjük. Azt kiabálták, hogy “Szaladjatok, lőnek!”. Lucáék beszaladtak egy boltba, a vécében kerestek menedéket, magukra zárták az ajtót.

Felrobbantottak egy csomagot

Tűzszerészek átvizsgálták a gyanús teherautót, és ennek során felrobbantottak egy csomagot pénteken. Korábban házkutatást tartottak egy lakásban, amelyben a lelőtt támadó lakott.

 

Bombariadó Nizzában

Mint arról korábban írtunk, a merénylő lakását átkutatták a rendőrök, a szomszédok pedig arról számoltak be, hogy az elmúlt két évben senki nem beszélt vele, zárkózott, csendes embernek ismerték.

A házkutatás után a hatóság emberei gyanús csomagot találtak egy közeli utcában. Az egyelőre nem tiszta, hogy Mohamed Lahouaiej Bouhlel munkához használt kisteherautójában vagy annak közelében lettek figyelmesek a csomagra.

Hollande megrendülten jelentette be, terrortámadás történt

Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra. A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni, hangsúlyozta az államfő.

Franciaország egésze az iszlám terrorizmus fenyegetése alatt áll, többek között erről beszélt Hollande.

Saját hátországukban fogunk a jövőben is csapást mérni azokra, akik saját földünkön támadnak meg bennünket.

Tűzszerészek vizsgálják át a támadó teherautóját

Tűzszerészek vonultak ki a merénylő lakhelyéhez közel parkoló teherautójához a Route de Turin 84 szám alá.

A Volvo körülbelül száz méterre található a tömbtől, amit délelőtt átkutattak a rendőrök. Két épületet kiürítettek a művelet idejére.

 

Londonban átnézik a biztonsági intézkedéseket

A nizzai terrortámadás nyomán a hatóságok “áttekintik” a Londonban érvényes biztonsági intézkedéseket, mondta pénteken a londoni polgármester.

Sadiq Khan, aki a Londontól délre fekvő Gatwick repülőtéren tett látogatást, újságíróknak elmondta: szeretné biztosítani a londoniakat arról, hogy ő és a Scotland Yard főparancsnoka, Bernard Hogan-Howe mindent megtesznek a főváros lakóinak biztonsága érdekében.

Sadiq Khan részletek nélkül hozzátette, hogy a csütörtök esti nizzai terrortámadás nyomán elrendelte a londoni biztonsági intézkedések áttekintését.

A londoni polgármester “beteg, elvetemült egyéneknek” nevezte azokat, akik a nizzaihoz hasonló terrorcselekményekre képesek, és kijelentette, hogy általuk vallott “mérgező, kifacsart ideológia nem fog győzni sem Franciaországban, sem Londonban, sem másutt”.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe, azzal az indokkal, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket. Ezt a készültségi szintet azonban a legutóbbi franciaországi és belgiumi terrortámadások után sem léptették életbe.

David Cameron előző brit miniszterelnök, aki a héten távozott tisztségéből, utolsó alsóházi felszólalásában részletek nélkül elmondta, hogy az elmúlt 18 hónapban a rendőrség és a biztonsági szolgálatok hét nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg.

Boris Johnson brit külügyminiszter pénteken közölte, hogy a brit konzuli hatóságok eddigi értesülései szerint egy brit állampolgár is megsérült a nizzai terrortámadásban.

Hozzátette: Nagy-Britannia párizsi nagykövetségén válságközpont alakult, amelytől a Nizzában tartózkodó brit állampolgárok szükség esetén segítséget kérhetnek.

Péntekre összehívták a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó testületét (COBRA). E testület értekezleteiről rendszerint nem hoznak nyilvánosságra részleteket.

(MTI)

Izrael határozottan elítéli a borzalmas nizzai terrortámadást

Izrael határozottan elítéli a borzalmas nizzai terrortámadást, áll Benjámin Netanjahu miniszterelnök pénteken kiadott közleményében.

Az izraeli kormányfő szerint a csütörtök esti nizzai merénylet “ismét arra emlékeztet minket, hogy a terror bárhol lecsaphat, és mindenütt harcolni kell ellene”.

Az izraeliek egységesen a francia nép mellett állnak. Osztozunk gyászukban, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sebesülteknek, áll a hivatalos közleményben.

Netanjahu azt is hangsúlyozta, hogy Izrael kész segíteni a francia kormánynak a gonosz elleni harcában a győzelem kivívásában.

Az arab országok élesen elítélték a merényletet

A leghatározottabban elítélték pénteken az arab és muzulmán országok, köztük Szaúd-Arábia és Afganisztán is a Nizzában történt merényletet, és támogatásukról biztosították Franciaországot a terrorellenes küzdelemben.

A közelmúltban szintén véres terrortámadásokat megélt Szaúd-Arábia kormányszóvivője az SPA hírügynökség szerint leszögezte, hogy hazája együttműködik a “baráti” Franciaországgal a terrorizmus minden formája elleni fellépésben.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan bírálta az “aljas bűncselekményt”, teljes szolidaritásáról és támogatásáról biztosította Franciaországot, legyen szó bármilyen intézkedésről.

A két arab ország Franciaországgal együtt tagja annak az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciónak, amely az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet szíriai és iraki felszámolására szerveződött.

Bár a csütörtök éjszakai támadás elkövetését még egyetlen csoport sem vállalta magára, Francois Hollande francia elnök leszögezte, hogy egész Franciaországot az iszlamista terrorizmus fenyegeti.

Abdál Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök azt mondta, országa minden olyan nemzetközi erőfeszítést támogat, amely a terrorizmus legyőzését célozza.

A szunnita iszlám világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset és egyetem is elítélte közleményében a történteket, és egységre szólított fel annak érdekében, hogy a világ megszabaduljon a terrorizmustól. “Ezek az irtózatos támadások ellentmondanak az iszlám tanításainak”.

A pakisztáni külügyminisztérium határozottan elítélte a nizzai támadást és hangsúlyozta, Iszlámábád szolidáris Franciaországgal.

Asraf Gáni, a szomszédos Afganisztán elnöke úgy vélekedett, hogy a terrorizmus általános fenyegetést jelent a régióra és a világ egészére nézve, s e fenyegetés ellen közösen kell harcolni.

Húsz belga áldozat is lehet

A tévé a belga külügyre hivatkozva arról számolt be, hogy húsz, a dél-franciaországi városban tartózkodó belga állampolgár csütörtök este óta nem lép kapcsolatba országa hatóságaival.

Didier Reynders belga külügyminiszter, aki jelenleg a mongol fővárosban, Ulánbátorban részt vesz az Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM), közleményében azonban tudatta: egyelőre nincs hitelt érdemlő értesülésük a nizzai terrormerénylet belga áldozatairól. Nizzai és Marseille-i konzulátusuk ellenőrzik az ezzel kapcsolatos adatokat.

Az ABC amerikai hírtelevízió értesülései szerint két amerikai – apja és fia – vesztette életét a terrortámadásban, illetve egy ukrán és egy orosz állampolgár haláláról tájékoztatott a kijevi és a moszkvai külügyminisztérium. (MTI)

Orbán is levelet írt a francia államfőnek

A magyar miniszterelnök szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami az előző éjjel Nizzában történt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, aki elmondta: Orbán Viktor a terrorcselekmény miatt táviratban fejezte ki részvétét Francois Hollande francia köztársasági elnöknek.

“A magyar emberek és a magam nevében ezúton szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet Önnek, a francia népnek és az elhunytak hozzátartozóinak. Gondolatban Önökkel vagyunk ezekben a nehéz órákban” – írta Orbán Viktor a francia államfőnek.

Megnevezték a támadót

Úgy hívják, hogy Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

A Nice Matin információi szerint az autóban talált személyigazolvány megegyezik a sofőr identitásával.

A tunéziai származású francia férfi Nizzában élt, van egy hároméves gyermeke. Lakását a rendőrök délelőtt átkutatták a város északi részében.

A merénylő hivatalos foglalkozása sofőr volt. A rendőrség erőszakos bűncselekményről ismerte, tavaly márciusban el is ítélték, de a titkosszolgálatok nem követték szemmel.

 

Fokozott körültekintésre inti a Franciaországba utazókat a Külügyminisztérium

A csütörtök éjjeli nizzai terrortámadás miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a Franciaországba induló magyar állampolgárokat figyelmeztette péntek délelőtt közzétett tájékoztatásában.

Közölték, a sok halálos áldozatot és sérültet követelő terrorcselekmény miatt a francia köztársasági elnök bejelentette, hogy meghosszabbítják a szükségállapotot. A francia hatóságok jelenleg az áldozatok segítésére összpontosítanak, és két-három kilométer hosszan lezárták Nizzában a katasztrófa által érintett Promenade des Anglais környékét.

Az Alpes-Maritimes megyei prefektúra reggel azonnali intézkedéseket hozott, így a következő napokban minden tömegrendezvényt – koncertet, fesztivált, vásárt – töröltek, a Promenade des Anglais-t meghatározatlan időre lezárták, a környező városrészekben a közlekedést leállították, megtiltották a fürdőzést és a part menti közlekedést Carras és Beau Rivag között.

A konzuli szolgálat a Franciaországba készülő magyar utazóknak azt tanácsolja, hogy az utazás megszervezésekor és lebonyolításakor fokozott körültekintéssel járjanak el, előzetesen tájékozódjanak, kerüljék a tömegrendezvényeket és a kiemelten forgalmas helyeket, tartsák be a hatóságok útmutatásait, továbbá regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.

Az illetékes külképviselet a kérdésekkel és bejelentésekkel kapcsolatban a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon érhető el.

A konzuli szolgálat azt kéri, hogy a terrortámadás idején Nizzában tartózkodók a párizsi magyar nagykövetség konzuli osztályán történő bejelentkezés mellett hozzátartozóikkal is tudassák a helyzetüket. (MTI)

Olvasói sztorik