Élő Nagyvilág

Nizzai támadás: a támadónak már volt komoly balhéja

Amit tudunk:

  • 84 ember meghalt és csaknem 200 megsérült, amikor egy támadó áthajtott a tömegen kamionjával Nizzában a francia nemzeti ünnepre szervezett tűzijátékon.
  • A sofőr két kilométert ment a járművel a Promenade des Anglais sétányon helyi idő szerint 23 órakor.
  • A támadó tüzet nyitott az emberekre a helyi beszámolók szerint. A rendőrök visszalőttek és megölték őt.
  • A merénylő neve Mohamed Lahouaiej Bouhlel. 31 éves tunéziai származású francia férfi, három gyermek édesapja. Szomszédai szerint zárkózott, magányos emberként ismerték, nem volt vallásos.
  • Pénteken délelőtt átkutatták a lakását. Kora délután gyanús csomagot találtak a környéken a férfi kisteherautójában, amit tűzszerészek felrobbantottak.
  • A rendőrök fegyvereket és gránátokat találtak a kamionban, de később bejelentették, hamisított darabokról van szó.
  • Nizza környékén a legmagasabb szintre emelték az terrorellenes készültséget.
  • Francoius Hollande Párizsból Avignonba utazott, ahol krízistalálkozón vett részt Manuel Valls miniszterelnökkel.
  • Hollande a támadással kapcsolatban úgy nyilatkozott, annak terrorista természete nem megkérdőjelezhető.
  • Az államfő néhány órával a támadás előtt bejelentette, visszavonják a szükségállapotot az országban. Pénteken bejelentette, meghosszabbítják azt.
  • Magyarországon nem növelik a terrorkészültséget, de biztonságnövelő intézkedések lesznek.
  • Kiderült, a támadónak már volt olyan ügye, ami alapján feltételezték, hogy terrorista kötődése van. Egy közlekedési csetepatéban fegyvert rántott, többeket megsebesített. Az esetet végül annak tudták be, hogy pszichiátriai kezelés alatt állt.

Megszólalt a merénylő apja

A BBC tunéziai tudósítója ellátogatott M’sakenbe, ahol a nizzai merénylő felnőtt. Azt mondta, a várost sokkolták a történtek. Nagyon sokan vannak egyébként, akik a francia nemzeti ünnep miatti szabadságot kihasználva látogattak haza, egyébként Franciaországban élnek, vannak, akik pont Nizzában.

A riporternek sikerült beszélnie a merénylő apjával is. Monthir Bouhlel elmondta: a fiának idegösszeomlása volt. Azt hitték, nincs baj, mert jár kezelésekre és szedi a gyógyszereit. Az apa elmondta, amikor „rohama” volt a fiának, akkor mindent összetört, szétvert maga körül. Szerinte minderre rátett egy jókora lapáttal, hogy tönkrement a kapcsolata a feleségével.

Machetével fenyegették a megemlékezőket

Rendőrök vittek el egy férfit, aki a nizzai megemlékezésen valamilyen nagyméretű vágóeszközzel fenyegette az embereket – írja a Telegraph helyi tudósítója. Szemtanúk szerint a férfi egy machete-szerű szerszámot rántott elő, és a tömeg felé lengette.

Obama: az áldozatok között mindenféle vallású emberek voltak

Barack Obama a nizzai támadás kapcsán tartott beszédében kijelentette: az amerikaiak és szövetségeseik nem dolgozhatnak a terroristák kezére azzal, hogy embereket származásuk vagy vallásuk alapján vesznek célba. Rámutatott, hogy az áldozatok között mindenféle vallású emberek voltak, muzulmánok is.

Kijelentette, hogy országa nem retten meg, felszámolja az Iszlám Államot. Ugyanakkor a terroristákkal szemben, akik csak ölni és rombolni tudnak, Amerika a harcot világszintű együttműködéssel nyeri meg, amelybe muszlim közösségeket is bevon. Azt mondta, az iszlám valójában olyan vallás, amely a békét, igazságosságot és könyörületet hirdeti.

Nyomatékosította, hogy a terrorizmus elleni harc során kitartanak értékeik, a jogállam, a sokszínűség és a szabadság mellett, a vallás, a szólás és a gyülekezés szabadsága mellett. Emlékeztetett, hogy Nizzában is ezeket a szabadságjogokat gyűltek össze ünnepelni az emberek.

Donald Trump és szövetségeseinek kijelentéseire utalva Obama azt mondta, az elképzelés is visszataszító, hogy a múlt éjszakai támadások miatt eljárások induljanak az Amerikában élő muszlimok mellett, ez szembemegy mindennel, ami mellett az amerikaiak kiállnak.

Obama azt mondta, az Egyesült Államoknak is nehéz volt az elmúlt időszak, utalva egyebek mellett az egy héttel ezelőtti dallasi rendőrgyilkosságra. Hozzátette, hogy a megosztottság nem etnikumok vagy vallások között húzódik, hanem azok között, akik az emberiesség mellett állnak ki, és akik nem. Utóbbiak azok, akik azt hirdetik, hogy valaki kevesebb náluk a bőrszíne, vagy a hovatartozása miatt. Ez minden országban jelen van – figyelmeztetett.

Méltatta a diplomácia eredményeként elért nemzetközi együttműködést: „micsoda kontrasztban áll ez a halállal és a nihilizmussal, amit a terrorizmus kínál” – mondta.

Sarkozy is elment a nizzai megemlékezésre

Több mint ötszázan gyűltek össze a nizzai székesegyházban a 84 áldozat emlékére tartott szentmisén. A helyiek és a turisták között megjelent a volt elnök, Nicolas Sarkozy is. A mise alatt arra kérték az embereket, öleljék meg a mellettük ülőt.

A benn lévők biztonságára tucatnyi fegyveres rendőr vigyázott.

A támadás alatt szült egy nő

A Telegraph tudósítója megtudta: az egyik tengerparti vendéglőben, ahol menedéket kerestek az emberek a támadás idején, egy állapotos nőnél beindult a szülés. Az étteremvezető elmondta, hogy a nőt bevitték a konyhába, ahol egy jelenlévő orvos segédkezett a szülésben. „Akkora volt a kavarodás, hogy azt sem tudom megmondani, kisfiú lett-e vagy kislány” – mondta.

A miniszterelnök szerint nem hibáztak a hatóságok

A francia elnök kormánytalálkozót hívott össze szombaton délelőtt 10 órára. Eközben nyilatkozatot tett a miniszterelnök is. Manuel Valls azt mondta: a nizzai merénylő „így vagy úgy, de kötődik radikális iszlamista körökhöz”. Szerinte a biztonsági szolgálatok nem követtek el hibát.

Valls szerint még nőhet a halálos áldozatok száma, 25 ember közvetlen életveszélyben van. Figyelmeztetett, hogy több támadás is várható még, de Franciaországot ez nem rettentheti meg: „meggyőződésem, hogy megnyerjük a háborút a terrorizmus és a radikális iszlám ellen”.

A francia belügyminiszter visszafogottabban nyilatkozott, azt mondta, nem tudja megerősíteni, hogy dzsihadista kapcsolatai lennének a támadónak. (BBC, The Guardian)

Francia képviselő: „a szükségállapot egy vicc”

Pierre Lellouche volt Európa-ügyi miniszter, aki részt vett a tavaly novemberi párizsi merénylet körülményeit feltáró parlamenti bizottság munkájában, azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy sokkal hatékonyabb hírszerzésre lenne szüksége Franciaországnak.

A volt miniszter úgy látja, Franciaország reagálása a terrorfenyegetésre alapjaiban hibás. Szerinte a jelenleg fennálló, és kiterjesztett szükségállapot „egy vicc”. Szerinte az, hogy katonák ezreit vezénylik az utcákra, lehet, hogy segít lenyugtatni az embereket, de az a tény, hogy Nizzában a szíriai polgárháborúból ismert erőszakos taktikát alkalmazták, azt sugallja, hogy a Közel-Kelet és Európa már ugyanabba a „stratégiai térbe” tartozik. (BBC)

Fehér Ház: a bajok gyökere Bassár el-Aszad

A Fehér Ház szóvivője szerint a közel-keleti helyzetet nem lehet katonai úton rendezni. Szükség van arra, hogy katonai nyomást gyakoroljanak, de a bajok gyökere Bassár el-Aszad szír elnök bukott politikai rendszere – vélte Josh Earnest.

Szerinte a nizzai támadás is a terrorizmus elleni nemzetközi harc erősödését vonja maga után, de szükségesnek tartotta nyomatékosítani, hogy nagyon keveset tudunk a merénylő motivációjáról. (The Guardian)

„Meg fogjuk nyerni a harcot, de addig még jelen lesz az erőszak”

A brit parlament hírszerzési és biztonsági bizottságának elnöke, Dominic Grieve azt mondta, Európában még egy ideig fenyegetést jelenthet a terrorizmus, ami ellen nem lehet garantált védelmet nyújtani. Szerinte értékalapú harc folyik, amit meg fogunk nyerni, de bele kell törődni, hogy addig még jelen lesz a kontinensen az erőszak.

Szerinte, amit a kormányok tehetnek, hogy közösen igyekeznek felszámolni a mögöttes okokat, és védelmet nyújtanak polgáraik számára. Összetartó közösségeket kell felépíteni a támadások megállítására – mondta Grieve. (BBC)

Amerika nem az iszlámmal áll harcban

A Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta, az Egyesült Államok nem áll szemben semmilyen vallással vagy civilizációval. „Nem az iszlámmal állunk harcban, hanem egy terrorszervezettel, amely megtámadott bennünket, és meggyalázza az iszlámot, hogy embereket toborozzon vele” – mondta.

Arra is rámutatott, hogy nagyon nehéz megakadályozni olyan támadásokat, amelyeket egyetlen ember tervez meg és hajt végre. Rengeteg dolgot kell tanulni a nizzai merényletből – mondta.

„Az erős hitű muszlim az, aki mellett az emberek biztonságban érzik magukat”

A Magyarországi Muszlimok Egyháza mélységesen elítélte a nizzai merényletet. Közleményükben azt írják, a támadás olyan terrorakció volt, amelyre nincs magyarázat, nem köthető valláshoz, nemzetiséghez, vagy származáshoz. Hangsúlyozták: az iszlám elítéli az erőszakot és a terrort, megengedhetetlennek tartja a béke, a biztonság, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki is legyen az elkövető.

A muszlim az, akinek a beszédétől (nyelvétől) és a tetteitől (kezétől) biztonságban vannak az emberek. És az erős hitű muszlim az, aki mellett az emberek biztonságban érzik magukat és vagyonukat

– írta az egyház Mohamed prófétát idézve.

A kormányok kudarca

„Miért Franciaország?” – teszi fel a kérdést elemzésében a BBC tudósítója, Paul Adams. Rámutat: az országban hosszú története van a dzsihadista erőszakcselekményeknek, egészen 1995-ig visszamenőleg, amikor a párizsi metróban hajtottak végre támadást algériai terroristák.

Adams emlékeztet, hogy az elmúlt években csaknem ezer fiatal francia muszlim utazott Irakba és Szíriába, hogy ott az Iszlám Állam ellen harcoljon, ők alkották a legnagyobb európai „kontingenst”. Néhányan visszatértek, hogy hazájukban hajtsanak végre támadásokat. Mások magányosabb utat választottak, őket szélsőséges hitszónokok, vagy az Iszlám Állam kommunikációs tevékenysége bátorított fel, hogy önállóan hajtsanak végre merényleteket.

Úgy látszik, nincs hiány a merényletekre vállalkozókból, amiért azt a tényt lehet okolni, hogy Franciaország képtelen volt az 1970-es évek óta nagy számban érkező észak-afrikai bevándorlókat integrálni. Sokan nyomorúságos külvárosokban élnek, a társadalom többi részétől elszigetelve, mindennapos bűnözés közepette. De emellett az is feszültséget okozhat, hogy Franciaország nem ritkán rendkívül mereven ragaszkodik a szekularizmushoz.

Az elmúlt években arra is egyre többen rámutatnak, hogy a kormányok kudarcot vallottak abban, hogy megfigyeljék és korlátozzák a terrorgyanús személyek mozgását a schengeni övezetben. Eddig minden támadás alkalmával sürgették, Franciaországban és Belgiumban is, hogy tegyenek ez ellen.

Az emberek úgy járkálnak, mint a zombik

Egy amerikai nő arról beszélt a Telegraphnak, hogy szállodájukban találkoztak egy honfitársukkal, akit elvittek a rendőrök, hogy azonosítsa férje és 11 éves kisfiuk holttestét. Elmondta, hogy édesanyjával egész délután próbálták vigasztalni a nőt, akivel együtt sírtak. A chicagói Megi Mecollari szerint az emberek sokkos állapotban vannak, úgy járkálnak, mint a zombik.

A nő azt is elmondta, hogy testvére látta a támadót, aki szerinte őrülten nevetett, miközben végiggázolt a tömegen.

Eközben az amerikai elnök is utasítást adott, hogy a közintézményeken és katonai létesítményeken engedjék félárbocra a zászlókat.

Rengetegen mennek vért adni

Tömegek állnak sorba a véradó központoknál Nizzában, hogy segítsenek a súlyos állapotban lévő sérülteken. A véradók közül többen maguk is ott voltak, amikor a teherautó a tömegbe hajtott – derül ki az AJ+ riportjából.

Putyin videoüzenetet küldött a francia elnöknek

Vlagyimir Putyin videoüzenetet küldött Francois Hollande-nak, amelyben arra hívta fel a francia államfőt, hogy harcoljanak együtt a terrorizmus ellen. Az orosz elnök azt mondta: azért fordul nyilvános üzenetben Hollande-hoz, mert úgy véli, az államfőnek és a francia kormánynak nincs ideje telefonhívásokra.

„Kedves Francois, Oroszország tudja, mit jelent a terror és az a fenyegetettség, amit mindannyiunk számára teremt” – kezdte üzenetét Putyin. Beszédében elhangzott: csak az egységes fellépés fékezheti meg a terrorizmust.

Az orosz elnök szerint a nizzai terrortámadás, amelynek orosz áldozatai is vannak, hatalmas barbárságra és kegyetlen cinizmusra vall. A sérülteknek gyors felépülést kívánt.

Tíz gyermek és fiatalkorú halt meg

A párizsi ügyész elmondta, tíz gyermek és fiatalkorú van a merénylet halálos áldozatai között.

A Guardian tudósítója beszélt egy nizzai kórház orvosával, aki elmondta: három-négy gyermek van nagyon súlyos állapotban. Csonttörésekkel, belső vérzéssel kezelik őket. Egy fogyatékossággal élő kislány a kerekesszékéből esett ki, amikor elgázolta a merénylő.

Az orvos azt mondta, a gyerekeknek súlyos fizikai sérüléseik mellett nagyon komoly érzelmi traumát okoztak a történtek. Egy 11 éves kisfiú arról kérdezgette nagyapját, hogy ugye csak álmodja az egészet. (The Guardian)

Még 300 métert haladt a teherautó, miután lelőtték a sofőrt

A francia főügyész elmondta: éjjel egy óra után Párizsban terrorellenes egység kezdte meg tevékenységét Párizsban, négy emberüket Nizzába küldték. A nyomozók azon dolgoznak, hogy feltárják, áll-e a támadás hátterében valamilyen szervezet.

Az ügyész közölte, hogy a támadó hétfőn bérelte ki a támadáshoz használt teherautót, amit szerdán kellett volna visszavinnie. Két kilométeren át hajtott a sétányon, és három rendőrre adott le lövéseket. A lövöldözés után még 300 métert haladt a teherautó, de az odaérkező rendőrök már holtan találták a sofőrt.

A vezetőfülkében automata fegyvereket, lőszereket találtak. Két Kalasnyikov és M16-os is volt a támadónál, ahogy egy gránát is. Az ott talált dokumentumokat vizsgálják.

A támadó 1975. január 3-án született Tuniszban, és nizzai lakos volt – közölte az ügyész. A férfi sofőrként és szállítóként dolgozott. (The Guardian)

202-re emelkedett a sérültek száma

Friss adatokat közölt a francia főügyész a merényletről. A halálos áldozatok száma továbbra is 84, és 202 sérültről tudnak, akik közül 52-en kritikus állapotban vannak. A számok még emelkedhetnek.

Emlékeztetett: a merénylőt azért lőtték le, hogy elkerüljék a további áldozatokat. Köszönetet mondott minden hatóságnak, amelyet mozgósítottak, valamint az orvosoknak és a mentésben részt vevőknek.

Elmondta, a hatóságok most is végzik a halottak azonosítását, ami az áldozatok családja számára rendkívül fájdalmas. (The Guardian)

„Látni akartam az Édent, de végül egészen mást láttam”

Könnyeit visszatartva beszélt egy szemtanú a Telegraphnak arról, mi történt csütörtök este Nizzában. Nader El Shafei videofelvételt is készített a támadásról. Azt mondta, a szemei előtt történt minden. Épp azután, hogy a tűzijáték véget ért, az emberek megindultak a sétány közepén, ő is köztük volt. Egyszer csak sikítozást hallott, majd egy teherautót, ami pont feléjük tartott.

Láttam, ahogy a teherautó maga alá gyűr egy lányt, majd, hogy a teherautó mögött rengetegen fekszenek a földön

– mondta. Néhány méterre tőle egy ember megpróbálta kihúzni a jármű alá szorult lányt, aki egyáltalán nem mozgott. A nyilatkozó férfit a rendőrök lökték arrébb, mert túl közel volt a teherautóhoz.

Emberek szaladtak mindenfelé sikoltozva, senki nem értette, mi történik, amíg nem dördültek el lövések

– emlékezett megrendülten Nader El Shafei. Akkor már tudták, hogy nagyon súlyos dolog történt. „A barátaim mondták, hogy jöjjek Nizzába, azt mondták, olyan, mint az Édenkert. Látni akartam az Édent, de végül egészen mást láttam” – mondta.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik