Élő Nagyvilág

Nizzai támadás: a támadónak már volt komoly balhéja

Amit tudunk:

  • 84 ember meghalt és csaknem 200 megsérült, amikor egy támadó áthajtott a tömegen kamionjával Nizzában a francia nemzeti ünnepre szervezett tűzijátékon.
  • A sofőr két kilométert ment a járművel a Promenade des Anglais sétányon helyi idő szerint 23 órakor.
  • A támadó tüzet nyitott az emberekre a helyi beszámolók szerint. A rendőrök visszalőttek és megölték őt.
  • A merénylő neve Mohamed Lahouaiej Bouhlel. 31 éves tunéziai származású francia férfi, három gyermek édesapja. Szomszédai szerint zárkózott, magányos emberként ismerték, nem volt vallásos.
  • Pénteken délelőtt átkutatták a lakását. Kora délután gyanús csomagot találtak a környéken a férfi kisteherautójában, amit tűzszerészek felrobbantottak.
  • A rendőrök fegyvereket és gránátokat találtak a kamionban, de később bejelentették, hamisított darabokról van szó.
  • Nizza környékén a legmagasabb szintre emelték az terrorellenes készültséget.
  • Francoius Hollande Párizsból Avignonba utazott, ahol krízistalálkozón vett részt Manuel Valls miniszterelnökkel.
  • Hollande a támadással kapcsolatban úgy nyilatkozott, annak terrorista természete nem megkérdőjelezhető.
  • Az államfő néhány órával a támadás előtt bejelentette, visszavonják a szükségállapotot az országban. Pénteken bejelentette, meghosszabbítják azt.
  • Magyarországon nem növelik a terrorkészültséget, de biztonságnövelő intézkedések lesznek.
  • Kiderült, a támadónak már volt olyan ügye, ami alapján feltételezték, hogy terrorista kötődése van. Egy közlekedési csetepatéban fegyvert rántott, többeket megsebesített. Az esetet végül annak tudták be, hogy pszichiátriai kezelés alatt állt.

Lassan, imbolyogva gázolt a teherautó

Egy szemtanú szerint a sofőr úgy hajtott végig a tömegen, hogy 40-50 kilométeres óránkénti sebességgel, imbolyogva jobbra-balra kanyarodott, valószínűleg, hogy minél több embert tudjon elgázolni.

Hollande a helyszínre utazik

A Reuters szerint a francia elnök elindult Nizzába. A miniszterelnökség azt közölte a Twitteren, hogy aktiválták a minisztériumok közötti krízisközpontot.

A Liberation képén a szétlőtt kamion

Így nézett ki a teherautó, miután keresztülhajtott az ünneplő tömegen, Nizzában és miután a rendőrök hatástalanították a sofőrt. Beszámolók szerint a teherautón kívül lőtték le. Az AP-nek nyilatkozó egyik szemtanú azt mondta, lövöldözött a sofőr, miután kiszállt az autóból. Forrás: Liberation

Nizza - kamion

Nem volt túszejtés

A francia belügyminisztérium szóvivője tagadta azt a szóbeszédet, mely szerint túszejtés is történt volna Nizzában.

Szitává lőtték a teherautót

A CNN információi szerint a rendőrök tüzet nyitottak a teherautóban tartózkodókra.

A Nice Matin helyi lap riportere arról beszélt az újságnak, hogy a teherautó, ami a belehajtott a tömegbe, szitává van lőve. Ez megerősíti a korábbi tippeket, hogy a lövöldözés, amit sok szemtanú hallott, akkor történt, amikor a rendőrök megölték a sofőrt.

Éjfél előtt történt

A polgármester a Twitteren 23 óra 25 perckor arról számolt be, hogy tucatnyian meghaltak. Idő közben a TASZSZ orosz hírügynökség a BFM francia televíziócsatornára hivatkozva azt írta,

Olvasói sztorik