Élő Nagyvilág

Nizzai támadás: a támadónak már volt komoly balhéja

Amit tudunk:

  • 84 ember meghalt és csaknem 200 megsérült, amikor egy támadó áthajtott a tömegen kamionjával Nizzában a francia nemzeti ünnepre szervezett tűzijátékon.
  • A sofőr két kilométert ment a járművel a Promenade des Anglais sétányon helyi idő szerint 23 órakor.
  • A támadó tüzet nyitott az emberekre a helyi beszámolók szerint. A rendőrök visszalőttek és megölték őt.
  • A merénylő neve Mohamed Lahouaiej Bouhlel. 31 éves tunéziai származású francia férfi, három gyermek édesapja. Szomszédai szerint zárkózott, magányos emberként ismerték, nem volt vallásos.
  • Pénteken délelőtt átkutatták a lakását. Kora délután gyanús csomagot találtak a környéken a férfi kisteherautójában, amit tűzszerészek felrobbantottak.
  • A rendőrök fegyvereket és gránátokat találtak a kamionban, de később bejelentették, hamisított darabokról van szó.
  • Nizza környékén a legmagasabb szintre emelték az terrorellenes készültséget.
  • Francoius Hollande Párizsból Avignonba utazott, ahol krízistalálkozón vett részt Manuel Valls miniszterelnökkel.
  • Hollande a támadással kapcsolatban úgy nyilatkozott, annak terrorista természete nem megkérdőjelezhető.
  • Az államfő néhány órával a támadás előtt bejelentette, visszavonják a szükségállapotot az országban. Pénteken bejelentette, meghosszabbítják azt.
  • Magyarországon nem növelik a terrorkészültséget, de biztonságnövelő intézkedések lesznek.
  • Kiderült, a támadónak már volt olyan ügye, ami alapján feltételezték, hogy terrorista kötődése van. Egy közlekedési csetepatéban fegyvert rántott, többeket megsebesített. Az esetet végül annak tudták be, hogy pszichiátriai kezelés alatt állt.

Háromnapos nemzeti gyász Franciaországban

Manuel Valls francia minsizterelnök pénteken délelőtt július 16-17-18-ra gyásznapot hirdetett.

Középületeinken mától félárbócra eresztjük a zászlókat. Az egyetlen válaszunk egy egységes Franciaország lehet a terrorizmussal szemben

– fogalmazott a politikus.

Belgium nem igazítja életmódját a terroristák naptárához

A 84 halálos áldozatot követelő támadást után a belga belügyminisztérium szóvivőjének információi szerint Brüsszel értékelte a helyzetet, és megerősített biztonsági intézkedésekkel készül a július 21-i nemzeti ünnepre.

Jan Jambon belga belügyminiszter az RTBF belga közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette, a nemzeti ünnep programjait nem mondják le, minden aznapi esemény a biztonsági erők teljes felügyelete alatt zajlik majd.

Nem fogjuk az életmódunkat a terroristák naptárához igazítani

– jelentette ki.

Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak. Az RTBF belga közszolgálati csatornával azt közölte, hogy összehívta a Nemzeti Tanácsot, és szükség esetén további intézkedéseket hoznak a biztonság fokozása és a hasonló támadások elkerülése érdekében.

Didier Reynders belga külügyminiszter, aki az Ázsia-Európa Találkozón (ASEM) tartózkodik a mongóliai Ulánbátorban, a közszolgálati csatornának azt mondta, hogy a nyári vakáció miatt nagyon sok belga állampolgár nyaral a dél-franciaországi régióban, és megerősítette, hogy az eddig információk szerint nincs belga az áldozatok között.

Belgium marseille-i és nizzai konzulátusa úgy tudja, mintegy harminc belga állampolgár tartózkodott az érintett terület közelében. Közülük tízről kiderült, hogy biztonságban vannak, de további húsz emberről egyelőre nincs információja a hatóságoknak – közölte a külügyminiszter.

A terrorfenyegetettségi szintet értékelő belga kormányközi koordinációs központ (OCAM) pénteken kiadott állásfoglalása szerint nincs közvetlen “fenyegető veszély”, ezért az ország területén a hármas fenyegetettségi szint fenntartását javasolta. A testület által meghatározott négyes skálán a hármas, “súlyos” szint azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős, és a terrortámadás veszélye “lehetséges és valószínű” – hangsúlyozta közleményében az OCAM.

Belgiumban december 28-án döntöttek a hármas terrorfenyegetettségi szint elrendeléséről. (MTI)

Putyin: Meg kell semmisíteni a terroristákat

Megrázó a francia nemzeti ünnepen elkövetett nizzai terrorcselekmény könyörtelensége és különös cinizmusa. Újra meggyőződtünk arról, hogy a terrorizmustól teljesen idegen az emberi erkölcs: semmiben se vétkes emberek válnak áldozataivá, köztük nők és gyerekek

– írta pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök Francois Hollande francia államfőnek küldött részvéttáviratában.

Hangsúlyozta, hogy “eme iszonyatos veszedelem” feletti győzelemhez egyesíteni kell az egész civilizált világ erejét, következetesen és megalkuvás nélkül kell harcolni a terrorizmus minden formája és megnyilvánulása ellen, meg kell semmisíteni és ártalmatlanítani a terroristákat és felbujtóikat, bárhol is rejtőzködnek, szisztematikusan rombolni kell az infrastruktúrájukat, és el kell vágni őket a pénzügyi utánpótlástól.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy egy orosz állampolgár (egy nő) is meghalt a nizzai terrortámadásban, egy megsebesült, háromnak a holléte pedig nem ismert.

A tárca úgy tudja, hogy a nizzai terrorcselekmény 84 halálos áldozata között sok a külföldi. Azt javasolta a Franciaországban tartózkodó orosz állampolgároknak, hogy amennyiben feltétlenül nem szükséges, ne hagyják el a tartózkodási helyüket, és kerüljék azokat a helyszíneket, ahol nagyobb tömegek gyűlnek össze, kövessék továbbá a helyi hatóságok utasításait. (MTI)

Körülbelül tíz gyerek halt meg

Christian Estrosi, Nizza polgármestere a helyi médiának elmondta, megközelítőleg tíz gyermek vesztette életét a támadásban.

Az AP beszámolója szerint Estrosi azt hangoztatta, Franciaországnak meg kell gondolnia, mi lesz a válasza a merényletre, a korábbi döntések ugyanis nem védik meg az embereket.

 

Azonosították a kamionsofőrt

Az AFP rendőri forrásai szerint beazonosították a támadót, de részleteket nem közöltek. Korábban arról szóltak a hírek, hogy egy 31 éves tunéziai származású francia állampolgár lehetett az elkövető.

Ferenc pápa részvétét fejezte ki

A Vatikán mélységes aggodalommal követte a dél-franciaországi Nizzában zajló eseményeket, és “a legerőteljesebben” elítélte a legalább 84 halálos áldozatot követelő gázolásos merényletet – írta francia nyelvű közleményében Federico Lombardi vatikáni szóvivő pénteken.

Ferenc pápa részvétét és együttérzését fejezi ki az áldozatoknak és az egész francia népnek” a támadás miatt, amely egy olyan napon történt, amelynek “ünnepnapnak kellett volna lennie” – tette hozzá a szóvivő.

A legerőteljesebben elítéljük a gyilkos őrület, a gyűlölet, a terrorizmus és a béke elleni támadás minden formáját

– zárta gondolatait Lombardi. (MTI)

Nizza a dszihadisták táptalaja

Bár a támadó identitását még nem erősítették meg a hatóságok, valószínűleg kapcsolata van Nizzával. Peter Neumann szakértő szerint a környék és a dzsihadista radikalizáció neve összefonódott.

A professzor szerint tucatnyian csatlakozták az Iszlám Államhoz Nizzából, ami a dzsihadisták táptalaja.

 

Még mindig holttestek hevernek az utcán

A Le Figaro újságírójának beszámolója szerint a Promenade des Anglais sétálóutca járdáin péntek reggel is rengeteg a kék lepellel letakart holttest. Bernard Cazeneuve belügyminiszter elmondta, 70 bűnügyi rendőr dolgozik a helyszínen, hogy a testeket mielőbb elszállíthassák. A környező utcák teljesen kiürültek.

A hozzátartozók – akik sírva könyörögnek, hogy elhunyt szeretteik testét láthassák – számára központot állítottak fel a közelben.

Bérelt kamionnal támadott

Néhány napja bérelték ki Franciaország dél-keleti részén a kamiont, amivel tegnap egy férfi legalább 84 ember megölt Nizzában – tudta meg az AFP. A rendőrség arról számolt be, hogy a jármű a támadás során két kilométert tett meg és minimum egyszer irányt váltott.

 

Súlyos terrorcselekmények Európában

  • 2004. március 11., SPANYOLORSZÁG: Tíz pokolgép robbant Madrid pályaudvarain, Európa történetének egyik legsúlyosabb merényletsorozatában 192 ember vesztette életét. A terrorcselekményekért az al-Kaida iszlamista terrorszervezet vállalta a felelőséget. Az Európai Parlament határozata értelmében március 11. a terrorizmus áldozatainak európai emléknapja.
  • 2005. július 7., NAGY-BRITANNIA: Londonban 56 halálos áldozatot követelő, összehangolt robbantásos merényletsorozatot követtek el a földalatti-hálózat három forgalmas állomásán és egy városi buszon, a felelősséget az al-Kaida terrorhálózat vállalta.
  • 2006. augusztus 21., OROSZORSZÁG: Moszkva egyik piacán robbantásos merényletet követtek el, melynek következtében 10 ember meghalt.
  • 2008. július 27., TÖRÖKORSZÁG: Két pokolgép lépett működésbe Isztambul egyik külvárosában, a robbantások következtében 13 ember életét vesztette.
  • 2009. november 29., OROSZORSZÁG: Felrobbantották a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij Expresszt, a merénylet 26 áldozatot követelt.
  • 2010. március 29., OROSZORSZÁG: Öngyilkos csecsen merénylők robbantásos merényletet követtek el két moszkvai metróállomáson, a támadásban 40 ember meghalt.
  • 2011. január 24., OROSZORSZÁG: A moszkvai Domogyedovói repülőtéren öngyilkos merénylet következtében 37 ember vesztette életét.
  • 2011. április 11., FEHÉROROSZORSZÁG: A minszki metró egyik állomásán 13-an vesztették életüket, amikor távirányítású pokolgép robbant fel.
  • 2011. július 22., NORVÉGIA: Oslóban, a miniszterelnökség épülete előtt autóba rejtett pokolgépet robbantott egy 32 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló férfi, aki röviddel később Utoya szigetén, a kormányzó párt ifjúsági szekciójának nyári táborában kezdett lövöldözni. A két merényletben összesen 77-en haltak meg.
  • 2012. március 11-19., FRANCIAORSZÁG: Egy algériai származású férfi, az al-Kaida tagja március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a Toulouse és Montauban városában, majd 19-én három gyermeket és egy rabbit lőtt le a toulouse-i zsidó iskola előtt.
  • 2012. július 18., BULGÁRIA: A burgaszi repülőtéren öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy izraeli turistákat szállító buszon, a robbantásban öt izraeli és a bolgár buszvezető vesztette életét.
  • 2014. május 24., BELGIUM: Brüsszel belvárosában négy ember halt meg, amikor a zsidó múzeum előtt egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre. A francia tettes korábban Szíriában, egy iszlamista szervezetben harcolt, ő volt az első dzsihadista, aki Európába visszatérve terrorista támadást követett el.
  • 2015. január 7., FRANCIAORSZÁG: A Charlie Hebdo szatirikus újság párizsi székházában egy algériai származású, az al-Kaidával kapcsolatban álló testvérpár 12 embert lőtt agyon. Január 8-án egy mali származású harmadik iszlamista terrorista Párizsban lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, másnap egy kóser kiskereskedésben négy embert ölt meg. Mindhárom terroristával 9-én végeztek a kommandósok.
  • 2015. november 13., FRANCIAORSZÁG: Párizsban hét helyszínen, éttermeknél, koncertteremben és a nemzeti stadion közelében követtek el összehangolt terrortámadást, a 130 halálos áldozat közül több mint húsz külföldi volt. A 2004-es madridi merénylet óta legsúlyosabb európai terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A merénylők, második generációs francia, illetve belga állampolgárok végeztek magukkal, vagy a kommandósok lőtték le őket.
  • 2016. január 12., TÖRÖKORSZÁG: Isztambul egyik központi terén 11 ember, köztük több török halt meg, amikor egy szíriai származású öngyilkos merénylő felrobbantotta magát.
  • 2016. március 22., BELGIUM: Kettős robbantás hajtottak végre az Iszlám Államhoz tartozó dzsihadisták a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd egy metróállomáson. A terrorcselekménynek 32 halálos áldozatuk volt.
  • 2016. június 28., TÖRÖKORSZÁG: Az isztambuli Atatürk repülőtéren három, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló öngyilkos merénylő nyitott tüzet az utasokra, majd felrobbantották magukat, a terrorcselekmény 45 halálos áldozatot követelt.

Gyerekek is az áldozatok között

A Reuters úgy tudja, gyerekek is életüket vesztették csütörtökön este Nizzában. A hírügynökség megkeresésére Laurence Marie, a Lenval Kórház alkalmazottja elmondta, a mai napon több gyermeken is komoly műtéteket hajtanak végre.

Egyedül volt a kamionban a sofőr

A Le Figaro információi szerint egyedül követte el a merényletet a tömegbe hajtó kamionsofőr. A rendőrség jelenleg a térfigyelő kamerák felvételeit vizsgálja, azt szeretnék megtudni, pontosan honnan indult a férfi a járművel.

 

Kovács Zoltán: Borzalmas, barbár cselekedet

A magyar kormány legmélyebb részvétét és együttérzését fejezte ki Franciaország népének és kormányának a nizzai terrortámadás miatt a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Kovács Zoltán hozzáfűzte: követik az eseményeket, és minden fórumon tájékoztatást adnak “erről a borzalmas, barbár cselekedetről és következményeiről”. (MTI)

Olvasói sztorik