Élő Nagyvilág

Nizzai támadás: a támadónak már volt komoly balhéja

Amit tudunk:

  • 84 ember meghalt és csaknem 200 megsérült, amikor egy támadó áthajtott a tömegen kamionjával Nizzában a francia nemzeti ünnepre szervezett tűzijátékon.
  • A sofőr két kilométert ment a járművel a Promenade des Anglais sétányon helyi idő szerint 23 órakor.
  • A támadó tüzet nyitott az emberekre a helyi beszámolók szerint. A rendőrök visszalőttek és megölték őt.
  • A merénylő neve Mohamed Lahouaiej Bouhlel. 31 éves tunéziai származású francia férfi, három gyermek édesapja. Szomszédai szerint zárkózott, magányos emberként ismerték, nem volt vallásos.
  • Pénteken délelőtt átkutatták a lakását. Kora délután gyanús csomagot találtak a környéken a férfi kisteherautójában, amit tűzszerészek felrobbantottak.
  • A rendőrök fegyvereket és gránátokat találtak a kamionban, de később bejelentették, hamisított darabokról van szó.
  • Nizza környékén a legmagasabb szintre emelték az terrorellenes készültséget.
  • Francoius Hollande Párizsból Avignonba utazott, ahol krízistalálkozón vett részt Manuel Valls miniszterelnökkel.
  • Hollande a támadással kapcsolatban úgy nyilatkozott, annak terrorista természete nem megkérdőjelezhető.
  • Az államfő néhány órával a támadás előtt bejelentette, visszavonják a szükségállapotot az országban. Pénteken bejelentette, meghosszabbítják azt.
  • Magyarországon nem növelik a terrorkészültséget, de biztonságnövelő intézkedések lesznek.
  • Kiderült, a támadónak már volt olyan ügye, ami alapján feltételezték, hogy terrorista kötődése van. Egy közlekedési csetepatéban fegyvert rántott, többeket megsebesített. Az esetet végül annak tudták be, hogy pszichiátriai kezelés alatt állt.

A támadónak már volt egy durva balhéja

A Le Monde arról ír, hogy a feltételezett merénylőt 2014 decemberében azért tartóztatták le, mert autóvezetés közben balhéba keveredett egy másik sofőrrel, és pisztolyt is előrántott. Többeket megsebesített, miközben azt kiabálta, hogy „Allah akbar”. A hatóságok terrorista hátteret sejtettek a merénylet mögött, de a nyomozás során kiderült, hogy a férfi pszichiátriai kezelés alatt állt, így az ügyészség ezt a lehetőséget elvetette. (The Guardian)

Törökország szolidáris a franciákkal

Az Oroszországban tartózkodó amerikai külügyminiszter, John Kerry orosz kollégájával, Szergej Lavrovval ellátogatott a moszkvai francia követségre. Virágokat helyeztek el az épület elé, és írtak a könyvbe, amelyben az emberek részvétnyilvánító üzeneteiket helyezik el.

A török miniszterelnök bejelentette, hogy félárbocra engedik a zászlókat a Franciaország iránti szolidaritás jeléül. „A török nép nevében újra szeretném kifejezésre juttatni, hogy együtt fogunk működni a francia kormánnyal a terror elleni harcban” – közölte Binali Yildirim.

188-an kórházban

A legfrissebb hivatalos közlés szerint 188 embert ápolnak kórházban a csütörtök éjszakai merénylet után, ebből 48-an szorulnak intenzív ellátásra.

A mozik dönthetik el, műsoron tartják-e a Bastille Day-t

A Le Parisien információi szerint nem fogják arra kötelezni a francia mozikat, hogy vegyék le műsorukról a Bastille Day című akciófilmet, amelyben Idris Elba egy CIA-ügynököt alakít, aki megpróbál meghiúsítani egy terrortámadást a franciák nemzeti ünnepén. Ugyanakkor a film producerei jelezték: a moziüzemeltetők minden további nélkül dönthetnek úgy, hogy lemondják a vetítéseket, emiatt semmiféle jogi eljárást nem fognak kezdeményezni. (France 24)

Szomszédja szerint nem volt normális a merénylő

A Reuters megszólaltatta a feltételezett merénylő egyik szomszédját. A nő azt mondta: Mohamed Lahouaiej Bouhlel „mindig furcsán nézett” rájuk, szerinte a férfi nem volt normális. De azt is mondta róla, hogy jóképű volt, és nem gondolta volna róla, hogy valaha ilyet fog tenni.

Egyébként soha nem beszéltek, de a nőt megrémítette, ahogy a férfi bámult rá és a gyerekeire. Mindig egyedül látták.

Keresik, voltak-e társai a merénylőnek

Francois Hollande elmondta, a hatóságok ki akarják deríteni, vannak-e segítői a merénylőnek, akik további fenyegetést jelentenek az emberekre. Az államfő rámutatott: sok gyermek volt az áldozatok közt, akik a tűzijátékot mentek ki megnézni családjukkal, és azért gázolták el őket, hogy ezzel valaki, egy személy, vagy egy csoport kielégítse kegyetlenségét.

Kitért arra, hogy nagyon megrázta annak a fiatal rendőrnek a halála, aki megpróbálta a támadót ártalmatlanítani, és véget vetni a vérengzésnek. (The Guardian)

Videón az üldözés

Korábban beszámoltunk arról, hogy a teherautót egy motoros is próbálta üldözőbe venni, de elesett. Erről videó is van:

Ott voltak a halott emberek, meg a tenger

A francia kormány pszichológusokat küldött, hogy a szemtanúknak segítsenek feldolgozni a történteket. A Le Monde tudósítója arról írt, hogy egy ötéves kisfiú így számolt be egy szakembernek arról, amit látott:

Ott voltak a halott emberek, meg a tenger.

Azt is elmondta, hogy egy autó ablakain látta azt a „valamit”. Édesanyja magyarázta el a pszichiáternek, hogy egy holttest volt, ami az autónak csapódott. A kisfiú ezt rajzolta le:

Brüsszel polgármestere: Bele fogunk roppanni

Erőnk kifogyóban van, bele fogunk roppanni, ha nem érkezik kormányzati támogatás a rendőrség erőinek fokozására

– jelentette ki Yvan Mayeur, Brüsszel polgármestere a nizzai terrortámadás kapcsán. Belgium a július 21-i nemzeti ünnepre készül, így a városvezető hozzátette, hogy számos tömegeket vonzó rendezvény lesz a fővárosban, amelyek felügyelete huszonnégy órás szolgálatot jelent majd a biztonsági szolgálatoknak.

Azt hittük, kifújhatjuk magunkat, de nincs módunk pihenni, nincs egy percnyi szünet sem.

Hozzátette, hogy a rendőrség és az őket segítő mintegy 1800 katona hónapok óta állandó készenlétben van, nagyon fáradtak és egyre nehezebben viselik a feszültséget. Hangsúlyozta: több rendőrre van szükség az utcákon.

Hollande: Franciaország hosszú harc elé néz

Francois Hollande államfő a francia biztonsági szervek vezetőivel tanácskozott. A megbeszélés után elmondta: 84-en meghaltak, 50-en élet és halál közt vannak, akik pedig szemtanúi voltak a támadásnak, egész életüket ezzel a traumával kell leélniük.

Méltatta a biztonsági erők bátorságát, azt mondta, a rendőrség Franciaország büszkesége. Köszönetet mondott a nizzai tűzoltóknak, a mentőszolgálatnak és a kórházaknak.

A kórházak dolgozói az éjszaka közepén bementek, hogy életet mentsenek. Szolgálatkészségük példamutató

– mondta az elnök. Figyelmeztetett, hogy Franciaország hosszú harc elé néz, de az egész világ rájuk gondol, rájuk figyel. (The Guardian)

Német, amerikai, orosz, svájci, örmény áldozatok is vannak

A német hatóságok tájékoztatása szerint három német állampolgárról nincsenek információk. Meg nem erősített hírek szerint egy berlini iskola három osztálya is ott volt a nizzai sétányon, egy tanár és két gyermek van az áldozatok közt.

Egy amerikai turista, az 51 éves Sean Copeland és 11 éves kisfia, Brodie is meghalt. Szintén a merénylet áldozatai között van Viktoria Szavcsenko orosz diák, illetve egy 54 éves svájci nő, aki férjével nyaralt Nizzában. A férj túlélte a támadást.

Az örmény külügyminisztérium tájékoztatása szerint két örmény is életét vesztette. (BBC)

Asztalterítővel takarták le az egyik áldozatot

Az egyik szemtanú, Nathalie a BBC-nek elmondta: férjével egy vendéglőbe menekültek. A merénylet után a helyszínen próbáltak segíteni az embereknek.

Ottmaradtam egy órán át két nővel, a kezüket fogva. Az egyiküknek a lába… a teherautó áthajtott rajta… borzasztó volt. A másik őrülten vérzett. Volt még egy halott srác… letakartuk egy asztalterítővel a vendéglőből. És két gyerek… nagyjából tíz ember volt körülöttünk, egyikük meghalt.

Budai Bernadett: „10-15 másodpercen múlt minden”

Budai Bernadett MSZP-szóvivő is Nizzában volt a támadás idején. Azt mondta, még kisebb rakétákat lőttek fel a tűzijáték után, amikor elindultak a buszhoz. Szerinte 10-15 másodpercen múlt, hogy elkerülték a tragédiát, de egyre többen rohantak el mellettük.

Én még sosem éltem át ilyet, hogy milyen a tömegpánik, amikor az emberek rohannak, kiabálnak, a gyerekek sírnak, elesnek, az emberek átgázolnak egymáson

– mondta. Mire eljutottak a buszhoz, kiderült, hogy a 45 fős magyar csoportból nincs meg mindenki, de nagyjából fél óra alatt mind visszaértek. Akkor már egyértelmű volt, hogy terrorakció történt. Budai azt mondta, a pánik akkor múlt el, amikor elindult velük a busz. Útközben egészen az osztrák határig sok fegyveres ellenőrző pont volt, a városból kifelé, az autópályán végig – idézte fel. (444)

Megrázó rajzokkal emlékeznek a nizzai áldozatokra

https://twitter.com/Louison_A/status/753748958770499584?ref_src=twsrc%5Etfw

Hallgat az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam rádiós híradásaiban nem említették a nizzai terrortámadást. A terrorszervezet korábban rendszeresen az al-Baján rádión keresztül jelentette be, amikor nyugati országokban elkövetett támadásokat vállalt magára. A BBC monitoring csoportja ugyanakkor figyelmeztet: az, hogy nem említették meg a támadást, egyáltalán nem jelenti, hogy az Iszlám Állam később ne vállalná magára a nizzai merényletet.

A dzsihadistákhoz tartozó Amak hírügynökség sem adott ki közleményt a támadás óta. (BBC)

Elmarad az utcabál Budapesten

A Budapesti Francia Intézet nem tartja meg a szombat estére tervezett utcabált a terrortámadás miatt. A rendezvényen Boggie mellett fellépett volna a francia Les Garçons Trottoirs és DJ Maandjet. Francois Hollande francia államfő háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, a budapesti intézet is ehhez csatlakozik.

Néma csend volt, amikor megállt a kamion

A HVG.hu-nak nyilatkozott egy Nizzában élő színész-komikus. A Franck néven említett férfi elmondta: hirtelen kiabálást hallott, majd látta, hogy a kamion eszméletlen iramban halad feléjük, és a sofőr még úgy is manőverezik, hogy minél több embert tudjon elütni. De még akkor sem gondolt terrortámadásra, amikor a jármű megállt.

Azt mondta, odarohant, hogy segítsen a sérülteknek, de hiába szólongatta őket, senki nem válaszolt, mind meghaltak. Pár pillanatig néma csend volt, mert aki túlélte a támadást, azt is annyira sokkolták a történtek, hogy nem tudott mit reagálni. Akkor tudatosult, hogy mi történt, amikor lövések dördültek el, ekkor mindenki pánikszerűen kezdett futni és kiabálni, de erős rendőri készültség még ekkor sem volt, csak egy, a rendezvényt biztosító rendőr. Feltehetően ő végzett a terroristával.

Az orvosok és ápolók is megrendültek

Az egyik nizzai gyermekkórház kommunikációs igazgatója elmondta: mintegy ötven gyermeket és fiatalt kezeltek a támadás után. Két tizenéves az orvosok keze közt hunyt el. A kórházi dolgozók közt is sokan vannak, akiknek ismerőseik, hozzátartozóik sérültek, és nagyon súlyosan érintik őket érzelmileg a történtek – nyilatkozta Stephanie Simpson. (BBC)

Motoros üldözte a támadót

Egy német újságíró, Richard Gutjahr az AFP hírügynökségnek elmondta: szemtanúja volt, ahogy egy motoros üldözőbe vette a kamiont, megpróbálta menet közben kinyitni a vezetőfülke ajtaját, de végül elesett és a kerekek alá került. Ezután a támadó felgyorsított, és cikk-cakkban ment keresztül a tömegen. „A következő 15-20 másodpercben rengeteg lövést adtak le, de fogalmam sincs, ki lőtt kire” – idézte fel. A pánikba esett tömeg minden irányba futott, sokan a szállodákban kerestek menedéket. „Tucatnyi holttestet láttam ezután, de világos volt, hogy ennél több is lesz” – mondta. (The Guardian)

Utoljára négy éve járt Tunéziában

Tunéziai biztonsági forrásokból a Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy a merénylettel gyanúsított Mohamed Lahouaiej Bouhlel a százezer lelkes, észak-keleti M’saken városából származik. Úgy tudják, utoljára négy évvel ezelőtt látogatott haza. Egyébként nem volt a tunéziai hatóságok látókörében, így arról sem tudnak, hogy radikális nézeteket vallott volna. (The Guardian)

Olvasói sztorik