Élő Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

  • Két robbanás történt a Zaventem nemzetközi repülőtéren, kettő a brüsszeli metróban.
  • Összehangolt támadássorozat rázta meg a belga fővárost.
  • Két magyar is megsérült, egyikük kórházban.
  • Hivatalosan is terrortámadás történt.

Átengedőpontot állítanak fel Ferihegynél

Ellenőrző és átengedőpontot állít fel a rendőrség a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál, közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

A rendőrség tájékoztatása szerint megerősítik a Liszt Ferenc-repülőtéren a közterületi rendőri jelenlétet, illetve az előtéri és az utasbiztonságot, továbbá a tűzszerész szolgálatot, amelynek munkáját robbanóanyag-kereső kutya segíti.

A rendőrség azt is közölte, hogy a brüsszeli robbantásokra tekintettel, a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének növelése érdekében az országos rendőrfőkapitány a közterületi rendőri jelenlét fokozását rendelte el a Liszt Ferenc-repülőtéren, illetve a metrómegállóknál.

Törölték a zaventemi járatokat

A Budapest Airport Zrt. szerint törölték a robbantások miatt kiürített és lezárt brüsszeli reptérre induló vagy onnan érkező keddi járatokat.

A honlapon megjelent tájékoztatás szerint ez a Brussels Airlines két-két Zaventemből induló és oda tartó járatát érinti, a Wizzair gépei, amelyek a charleroi-i légikikötőt használják, továbbra is felszállnak és landolnak.

Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban

Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban, miután kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban, jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB). A lakosságot arra szólították fel a hatóságok, hogy maradjon ott, ahol van.

Lezárták a főbb vasútállomásokat is… Ezt az SNCB belga állami vasúttársaság közölte. Egyelőre a Londonba közlekedő Eurostar nemzetközi expresszvonatok sem járnak.

 

Bosszúból robbanthattak Brüsszelben

Legalábbis ez az elmélet terjed futótűzként Brüsszelben, ahonnan mi is hallottuk. A belga kormányzat az elmúlt napokban nagyon lelkesen ünnepelte, hogy sikerült elkapniuk Salah Abdeslamot, a párizsi terrortámadások – valószínűleg – eszmei szerzőjét.

Közben a hírek arról szóltak, hogy Abdeslam, aki túl gyáva volt felrobbantani magát Párizsban, Brüsszelben új embereket szervezett maga köré, és újabb támadásokra készülhetett.

Azt nehéz elhinni, hogy ilyen rövid idő alatt összerántottak volna egy ennyire összehangolt robbantássorozatot Abdeslam elkapása után, de lehetséges akár az is, hogy a támadást nem Abdeslam elfogása miatt, hanem annak ellenére hajtották végre.

A belga kormány egyelőre nem ismerte el, hogy terrortámadás történt volna. A belga tévé szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a reptéren.

Nem tudni, mikor áll helyre a menetrend szerinti közlekedés Brüsszelben

Nem tudni, mikor nyitják meg a robbantások miatt lezárt brüsszeli Zaventem repülőteret, így azt sem, mikorra áll helyre a menetrend szerinti légi forgalom a belga és a magyar főváros között, mondta el a Budapest Airport szóvivője az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Hardy Mihály jelezte: a Brüsszeltől mintegy hatvan kilométerre lévő Charleroi légikikötőjét nem érinti a lezárás, oda útban van a Wizzair egyik járata.

Hozzátette: nem lehet megmondani, hogy mikor ér Budapestre az a két, Zaventemből induló gép, amelynek a menetrend szerint dél előtt, illetve este öt óra körül kellene Budapesten landolnia.

A szóvivő nem tudta megmondani, hányan utazhattak azon a gépen, amely utolsóként szállt le a támadás miatt lezárt és kiürített brüsszeli reptéren, de mint mondta, ezek a járatok 100-120 utassal közlekednek.

Lezárták az Európai Bizottság épületét

Információink szerint az Európai Bizottság üzenetet küldött a dolgozóinak, hogy ne hagyják el a munkahelyüket, illetve az otthonukat vagy, amennyiben a közelben tartózkodnak az utcán, menjenek a legközelebbi épületbe, amely a Bizottsághoz tartozik és maradjanak is ott. Olvasónk azt írja: a mobilhálózatok lehaltak.

Magas terrorfokozat Magyarországon

A Belügyminisztérium közleménye szerint a ma reggeli brüsszeli események elemzését és értékelését követően II-es (magas) terrorfokozatot léptetett érvénybe.

Utasította a Terrorelhárítási Központot, hogy a készültségi szintjét növelje meg, valamint a rendőrséget arra, hogy Magyarország nemzetközi repülőterein és a fővárosi metróállomásokon emelt szintű szolgálatot lásson el.

Ezen a címen lehet érdeklődni

A nagykövetség a Facebook-oldalán azt írja:

„Értesítjük a Belgiumban élő vagy itt tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy ma, valamivel reggel nyolc óra előtt két robbanás történt Brüsszel Zaventem repülőterén. A híradások szerint a repülőteret lezárták és kiürítik. Szemtanúk erős robbanásokról, több sérültről számolnak be.

Az egyik detonáció állítólag a kifutópályán, míg a másik az utasfelvételi beltérben történt, de mint Rudi Vervoort, Bruxelles-Régió miniszterelnöke az RTBF-nek elmondta, még egyik hír sem kapott hivatalos megerősítést.

Meg nem erősített hírek szerint röviddel ezelőtt a brüsszeli metró Maelbeek állomásán is robbanás történt.

A szövetségi belügyminisztérium az egész országra nézve életbe léptette a 4-es szintű terrorfenyegetettségi szintet.

A ma reggeli Budapest-Brüsszel Brussels Airlines repülő járat biztonságban leszállt, a járat utasai a gépen várakoznak.

Kérjük, hogy amennyiben személyesen vagy hozzátartozójuk révén bármilyen módon érintettek az eseményekben, haladéktalanul tájékoztassák a Konzulátust vagy kérjék annak segítségét.

A Konzulátus telefonszáma: +32.2.348.1811

A Konzulátus e-mail címe: consulate.bxl@mfa.gov.hu”

Az Európai Bizottságtól egy megállóra robbantottak

Brüsszelben élő olvasónk, Anita azt írja, hogy a párja éppen úton volt az Európai Bizottság épületéhez, amikor a Maelbeek metróállamáson robbantottak. Ez a Bizottságtól csak egy megállóra van. Jelenleg híreket várnak arról, hogyan egyszerűbb eljutnia a munkahelyére vagy haza. A Maelbeek környékén dolgozó ismerősét és kollégáit nem engedik ki az irodájukból.

Szanyi reméli, hogy jól van

A szocialista EP-képviselő azt írja, nem tudja az összes telefonhívást fogadni, de jelzi, hogy az EP épületében van, remélhetőleg biztonságban.

Két robbanás volt a metróban

A német Focus szerint egy második robbantás is volt a brüsszeli metróban, az Arts-Loi Kunst-Wet állomás ugyanazon a vonalon helyezkedik el, ahol az előző robbantás helyszíne, Maelbeek. Az információt hivatalosan nem erősítették meg.

Olvasói sztorik