Nagyvilág

Orbánt magyarázza a kormányszóvivő a Washington Postban

Kovács Zoltán szerint Magyarországon virágzik a sajtószabadság és a zsidó kulturális élet, az EU-ban itt segítik legjobban a romákat és itt teszik a legnagyobb erőfeszítéseket a szélsőjobb ellen.

Olvasói levelet küldött a magyar kormány szóvivője az amerikai lapba, miután abban egy hete a magyar illiberalizmusról jelent meg szerkesztőségi álláspont. Kovács szerint Orbán szavainak jelentése és annak amerikai magyarázata között nincs kapcsolat, amit a magyar kormányfő mondott, az nem az európai alapértékek elutasítása. A szóvivő szerint Magyarország tiszteletben tartja a keresztény értékeket, a szabadságot és az emberi jogokat, és nem utasítja el a liberalizmus alapjait, de nem ez az ideológia az államszervezés központi eleme.

Kovács szerint méltatlanok a Washington Posthoz az olyan megállapítások, mint hogy Magyarországon diszkriminálnák a roma és nem keresztény kisebbségeket. Szerinte a magyar kormány a régióban a szélsőjobboldal legádázabb ellenfele és ők tették a legnagyobb erőfeszítést a roma magyarok megsegítésére. A zsidó kulturális élet reneszánszát éli, a sajtó sokszínű és szabad – magyarázta a szóvivő. Orbán „munkaalapú társadalmát” a fenntarthatatlan jóléti állam életképes alternatívájának tartja és pragmatikus válasznak az ország krónikusan alacsony foglalkoztatási szintjére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik