Nagyvilág

Uniós fellépés várható a Klubrádió ügyében

klubradio(210x140)(2).jpg (klubrádió)
klubradio(210x140)(2).jpg (klubrádió)

A kutató szerint Magyarország nem kíván foglalkozni a médiaszabadsággal kapcsolatos felszólításokra, az NMHH pedig önkényesen szembeszáll akár a bíróságokkal is.

Magyarországnak nem áll szándékában, hogy odafigyeljen a médiaszabadság javítását szorgalmazó EU-felszólításokra – írta a European Voice című, uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli lap szerdai számában a Klubrádió ügyéről szóló cikkében Lydia Gall, a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet Balkánnal és Kelet-Európával foglalkozó kutatója.

A szerző szerint a legtöbb uniós országban ésszerű lenne elvárni az állami hatóságtól, hogy eleget tegyen egy világos bírósági döntésnek. „Nem így Magyarországon, ahol a médiaszabályozó hatóság kötelező bírósági döntéseket hagyott figyelmen kívül egy vezető független rádióállomással folytatott engedélyezési vitájában” – írta Gall.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa múlt hét csütörtökön határozatban mondta ki a jelenleg a Klubrádió által használt 95,3 MHz-es frekvenciára beérkezett pályázatok alaki érvénytelenségét. A hatóság akkori közleménye szerint ezzel végleg pont került a korábban kiírt pályázati eljárás végére. Az NMHH Szóvivői irodája szerint a Médiatanács – az úgynevezett Klub-szabály alapján – a bíróság által egyértelműsített jogelvek maradéktalan betartásával és a jogállami normákkal összhangban járt el.

A Klubrádió válasza szerint ugyanakkor ismét „bebizonyosodott, a hatóságnak egyetlen rögeszmés célja van: a Klubrádió működésének felszámolása”. A rádió szerint „ezt a tisztességtelen célt az ahhoz méltó nemtelen eszközökkel próbálja elérni, ráadásul gyatra színvonalon. A saját kénye-kedve szerint alakított törvényt is megszegi.” Az adó szerint a hatóság fittyet hányt az Ítélőtábla végzésére, mely szerint a Médiatanács eljárása jogellenes. Az ítélet alapján csak arra van joga a Médiatanácsnak, hogy az Autórádió törlésének megfelelően hirdessen győztest az eredményes pályázatban.

A Médiatanács a „Klub-szabályra” hivatkozott. Annak alkalmazását az idén egy bírósági ítélet vezette be, amely a Budapest 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatosan született. Az rögzítette, hogy a pályázatoknak mely alaki kritériumoknak kell kötelező érvénnyel megfelelniük; a bíróság a korábbi formai szabályokhoz képest szigorúbb alaki feltételeket szabott, amelyeket a Médiatanácsnak a pályázati eljárásokban alkalmaznia kell.

A European Voice cikkírója emlékeztetett Neelie Kroes EU-biztos azon ígéretére, hogy az unió fel fog lépni Magyarországgal szemben, ha az nem tesz lépéseket a médiaszabadság helyzetének javítása érdekében, és nem hallgat az EU, valamint az Európa Tanács ajánlásaira. „Ennek eljött az ideje” – tette hozzá Lydia Gall.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik