Nagyvilág

Economist: ijesztő állapotban a magyar gazdaság

A bankárok ordítanak, a kormány harcra kész, az ellenzék pedig saját magát emészti fel, tehát nem változott semmi - írja a brit lap.

A devizaalapú hitelek végtörlesztését lehetővé tévő törvényről és magyar belpolitikáról közölt értékelést a vezető brit gazdasági hetilap.

A végtörlesztési törvénnyel kapcsolatban az írás felidézi, hogy az osztrák és az olasz tulajdonú bankok szerint a kormány ezzel a lépéssel a törvényesség uralmát ássa alá, mások szerint ugyanakkor a bankoknak nem kellett volna ilyen gondatlan hitelezési gyakorlatot folytatniuk. Bárhogy legyen is, az új törvény nem sokat javít Magyarország borús gazdasági kilátásain. Az adócsökkentés nem hozta a várt hatást, a keresők kisebbsége járt csak jól, sok alacsony jövedelmű pedig még rosszabb helyzetbe került – áll a The Economist írásában.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ugyanakkor kijelentette a hetilapnak, hogy a devizaadósság most már stratégiai üggyé vált, és a bankoknak figyelmeztetniük kellett volna a hitelfelvevőket az általuk vállalt kockázatokra. A The Economist idézete szerint Kovács Zoltán azzal vádolta a bankokat, hogy azok “a vadnyugat törvényei alapján működnek”.

A szocialisták mindeközben “azzal vannak elfoglalva, hogy egymással harcolnak”.

Gyurcsány Ferenc ügyével kapcsolatban a The Economist azt írja, hogy a volt miniszterelnök támogatói szerint a kormány bosszúhadjáratot folytat ellene, kormánytisztviselők szerint azonban ez képtelenség: volt miniszterelnököket ugyanúgy el kell számoltatni, mint bármely más állampolgárt. A cikk szerint a Gyurcsány elleni eljárás megalapozottságától függetlenül azonban nincs jele annak, hogy a törvényt ugyanilyen eréllyel alkalmaznák megvesztegethető Fidesz-politikusokkal vagy a párt üzleti szövetségeseivel szemben.

Eközben pedig a Jobbik “csak figyel és vár” – fejeződik be a The Economist írása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik