Gazdaság

Nincs tolongás a végtörlesztésért

A devizahitelesek mától igényelhetik az egyösszegű adósságrendezést, de a bankok egyelőre nem tapasztaltak nagy érdeklődést.

Csütörtöktől igényelhető az egyösszegű végtörlesztés rögzített árfolyamon, a devizahitelesek a svájci frankban felvett kölcsönöknél 180 forintos, az euróban felvetteknél 250 forintos, a japán jenben adott hiteleknél pedig 2 forintos árfolyamon igényelhetik a végtörlesztést ez év december 30-ig.

A kormany.hu portálon megjelent ismertető szerint azok a devizahitelesek élhetnek a végtörlesztéssel, akiknek a devizahitelük fedezetéül ingatlanalapú jelzálog szolgál. Ezeknek a devizakölcsönöknek több mint 80 százaléka 10 millió forint alatti, a maradék 20 százalék pedig a 10 és 30 millió forint közötti, 30 millió forint feletti devizaalapú jelzálogkölcsönt mindössze 38-40 ezer család vett fel.

A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli kérelmüket ez év december 30-ig kell beadniuk a bankjuknak, és az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük. Több szakértő is úgy véli, hogy az időszak végén döntenek majd az érintettek.

A liveinfo az utca emberét kérdezte arról, hogy élnek-e a lehetőséggel:

Az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankoknál felkészültek a devizahitelek végtörlesztése miatti megnövekedett igények fogadására, de az első nap nem volt tömeges az érdeklődés a lehetőség iránt.

A Raiffeisen Banknál elmondták, hogy felkészültek az igénylések fogadására. Mind a telefonos ügyfélszolgálaton, mind a fiókhálózatokban, és az egyéb ügyfél-kiszolgálási csatornákon is. A K&H Bank azt közölte, hogy új forinthitel terméket nem dolgozott ki a végtörlesztőknek, a K&H jelenleg az újonnan érkező hitelkérelmekre kínál forinthitelt.

Jelenleg a fiókok a megszokott nyitva tartással, munkarenddel, létszámmal üzemelnek, de figyelemmel kísérik a piaci eseményeket, és amennyiben szükséges, ezekre reagálnak.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a bank, hogy a végtörlesztés miatt az Alkotmánybírósághoz, esetleg uniós intézményhez fordul megismételték a Magyar Bankszövetség Elnökségének véleményét, miszerint a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésről szóló törvény alkotmányellenes, így a jogszabály kihirdetését követően a bankok az Alkotmánybírósághoz valamint az Európai Unió illetékes intézményeihez fordulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik