Nagyvilág

Mégis lesz kormánya Belgiumnak

Pénteken leteszi az esküt az új belga kormány, miután II. Albert király az éjjel kinevezte Guy Verhofstadt eddigi ügyvezető kormányfőt az ideiglenes kabinet vezetőjének.

Ezzel néhány hónapra megoldódott a több mint fél évig tartott kormányválság. A pártoknak azonban márciusig meg kell állapodniuk a holland nyelvű flamandok és a franciaajkú vallonok közös államának olyan szerkezeti átalakításában, amely tartósan működőképes kormányzást tesz lehetővé.

Verhofstadt flamand liberális politikus, aki szocialista-liberális koalíció élén kormányozta az országot a június 10-i választásokig. A koalíciós pártok a választáson vereséget szenvedtek, és a győztes flamand kereszténydemokraták nyertek jogot arra, hogy kormányalakítási tárgyalásokba kezdjenek. Vezetőjük, Yves Leterme azonban hosszas próbálkozások után sem tudta összehozni a két népcsoport konzervatív, illetve liberális pártjaiból tervezett négypárti koalíciót, mert olyan autonómiaelképzelésekkel állt elő, amelyeket a vallonok nem fogadtak el.

Az uralkodó végül az ügyvezető kormányfőt, Verhoftstadtot bízta meg azzal, hogy kovácsoljon össze legalább három hónapra olyan ideiglenes kormányt, amely el tudja készíteni a jövő évi költségvetést – amire egy ügyvezető kabinetnek nincs felhatalmazása –, gondoskodik a legsürgősebb ügyek intézéséről, valamilyen módon eléri az üzemanyag- és élelmiszerárak felgyorsult emelkedésének visszafogását, és helyreállítja a Belgium életképességébe vetett bizalmat, a külföld előtt is megmutatja, hogy „van kormánya Belgiumnak”.

Verhofstadt végül olyan, 14 fős ideiglenes kormányt állított össze, amelyben a tervezett jobbközép koalíció négy pártja mellett a vallon szocialisták is helyet kapnak. E széles politikai spektrum egy kormányba „összezárva” hosszú távon nem lenne működőképes, de arra elvben alkalmas lehet, hogy három hónap alatt megteremtse a feltételeket a stabil kormányzáshoz.

A mostani elképzelések szerint Verhofstadt három hónap alatt megteszi kötelességét, majd Verhofstadt mehet, és átadja a kormányalakítás jogát Leterme-nek. Ehhez azonban arra van szükség, hogy tisztázzák, milyen mértékű államreform képzelhető el a közös állam kereteinek szétfeszítése nélkül. Leterme pártja adózási, szociálpolitikai kérdésekben is jelentősen ki akarja bővíteni a két közösség önálló döntési jogkörét. A vallonok azért ellenkeznek, mert úgy ítélik meg: ha a gazdagabb Flandria és az elmaradottabb Vallónia között lazulnak a kötőelemek, akkor az Vallónia még drámaibb leszakadásához vezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik