Nagyvilág

Az üzleti élet nem örül az új lengyel elnöknek

Lech Kaczynski, a frissen megválasztott lengyel elnök népszavazást készül kiírni az euró 2010-es bevezetéséről. Lengyel gazdasági szakértők szerint Kaczynski győzelme hátrányos lesz a lengyel gazdaság számára – írja a Világgazdaság.

Elemzők az új elnöknek a jóléti kiadások fenntartására tett ígérete miatt aggódnak, úgy vélik, elmarad a fiskális reform és az euró bevezetésére leghamarabb 2013-ban kerülhet sor. A szakértők attól tartanak, csökken a külföldi befektetők bizalma és érdeklődése Lengyelország iránt, miután a kevésbé piacbarátnak tartott jelölt győzött.


A jobboldali populistának minősített Lech Kaczynski az utolsó héten dolgozta le hátrányát, s szerezte meg végül a szavazatok 54,04 százalékát a második helyre szorítva le a voksok 45,96 százalékát begyűjtő jobboldali liberális Donald Tuskot. A sorrend tehát nem változott az egy hónappal ezelőtti parlamenti választásokhoz képest, Tusk pártja, a  Polgári Platform (PO) akkor is a második helyen végzett, míg az első helyet a Jog és Igazságosság (PiS) pártja szerezte meg Jaroslaw Kaczynski vezetésével, aki nem csak párttársa, hanem ikertestvére is a most megválasztott elnöknek.


A kettős versengés ellenére már eldőlt: közös kormánykoalíciót alkot a két jobboldali párt Kazimierz Marcinkiew vezetésével, akit vélhetően pont azért jelölt a kormányfői posztra két héttel ezelőtt Jaroslaw Kaczynski, hogy saját miniszterelnöki jelölésével ne rontsa ikertestvére Lech esélyeit az elnökválasztáson.

Marcinkiewicz bízik abban, hogy az elnökválasztás vesztese, Donald Tusk beleegyezik abba, hogy a szejm (alsóház) elnöke legyen, mert ez véleménye szerint hasznos lenne az új kormány szakszerű működése szempontjából. A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap hétfőn olyan értesülést tett közzé, mely szerint a PiS és a PO már pénteken aláírják a koalíciós szerződést

Ajánlott videó

Olvasói sztorik