Közélet

Hernádi Zsolt Mol-vezér nem hagyhatja el Magyarországot

A Mol elnök-vezérigazgatója nem utazhat Magyarország területén kívülre a Horvátország által kiadott elfogatóparancs miatt – erről maga Hernádi Zsolt beszélt a TV2-nek. A kormányközeli üzletember elmondta, annak ellenére nem hagyhatja el az országot, hogy itthon született augusztusban egy bírósági döntés arról, hogy Horvátország elfogatóparancsa nem teljesíthető. Ugyanakkor – tette hozzá – az Európai Unióban ezt a döntést még nem veszik figyelembe.

Ilyenkor kell elindítani azt újra, hogy egyes országokkal beszélni, és azt mondani, hogy miért született meg ez a döntés

– mondta Hernádi, akit Horvátországban azzal vádolnak, hogy 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt juttatott Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezze az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait. Hernádi és Sanader egyesített pere a napokban előkészítő szakasszal kezdődött meg a Zágráb megyei bíróságon. Közben a Mol Nyrt. és Hernádi az elmúlt években következetesen visszautasította a horvát hatóságok által megfogalmazott vádakat.

Mivel Hernádi önszántából nem tett eleget a bírósági idézésnek, a horvátok kérték átadását a magyar bíróságtól az európai elfogatóparancs keretében. Azonban a Fővárosi Törvényszék korábban megtagadta ezt, döntését azzal indokolva, hogy az elfogatóparancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és amely eljárást végül bűncselekmény hiányában 2012-ben megszüntették.

Ugyanakkor a horvát hatóságoknak az volt az álláspontjuk, hogy a két országban zajló eljárások között nem lehet egyenlőségjelet tenni, ugyanis az előbbiben Hernádi terhelt, míg az utóbbiban csak tanúként szerepelt. Ezután a horvát bíróság az Európai Unió bíróságához fordult, többek közt arra várva választ, hogy nem sértett-e uniós jogot az, ahogyan Magyarország, illetve több uniós állam – Németország és Ausztria – is elutasította vagy figyelmen kívül hagyta a Mol elnök-vezérigazgatója ellen Horvátországban kiadott európai elfogatóparancsot.

Az Európai Bíróság július végén hozott döntést az ügyben. Közleményéből kiderült, hogy a magyar hatóságok nem Hernádi ellen indítottak eljárást és azt zárták le bűncselekmény hiányára hivatkozva, hanem ismeretlen tettes ellen folyt az eljárás, és Hernádit csak tanúként hallgatták meg. Az Európai Bíróság döntése szerint erre hivatkozva nem tagadható meg az európai elfogatóparancs.

Hernádi a TV2-nek azt is elmondta, méltánytalannak érzi, hogy még mindig magyarázkodnia kell az INA-ügy korrupciós vádjai miatt, mert szerinte eddig csak olyan ítéletek születtek az ügyben, amelyek kimondták, hogy nem volt vesztegetés a Mol-INA üzlet nyélbe ütésekor.

Ezt kimondta egy svájci választott bíróság, ami egyébként a horvát kormány kérésére ült össze.

Szerinte valakinek szúrja a szemét, hogy az INA működésének költsége csökkent 300 millió dollárral, azaz ez a pénz „valakinek hiányzik” – fogalmazott.

Közölte továbbá, ha a horvát állam visszavásárolná az INA olajvállalatot, a Mol készen áll az eladásra.
A horvát rendőrség egyébként nemrég újra kérte az Interpoltól, hogy újítsa meg Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgató ellen korábban kiadott elfogatóparancsot.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik