Közélet

Visszaküldik a menekülteket Magyarországra

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 12. 05. 06:14

Belgium eddig 30 embert toloncolt vissza, 29-et a Dublini Egyezmény alapján.

Dominique Ernould, az Idegenrendészeti Hivatal szóvivője – a La Libre Belgique című napilap internetes kiadása szerint – azt mondta a belga hírügynökségnek, hogy annak dacára folytatják a visszatoloncolást Magyarországra, hogy több szervezet is méltánytalannak, sőt illegálisnak nevezi az eljárást.

A gyakorlat azt mutatja, hogy csak az egyedülálló férfiakat szállítják vissza – idézte a lap a szóvivőt. Az országot önként elhagyó kiutasítottak számáról nincs adat, ugyanakkor azt tudni lehet, hogy a visszatoloncolt harminc emberből tizennégy afgán állampolgárságú volt.

2015. január 1. és november 30. között a menekültstátuszt kérők közül összesen 536 embernek kellett egy másik uniós országba távoznia Belgiumból. A legtöbben, 127-en, Olaszországba kerültek vissza – írja az Idegenrendészeti Hivatal adataira hivatkozva a belga lap.

Caroline Intrand, a Koordináció és Kezdeményezés a Menekültekért és Külföldiekért (Ciré) nevű hálózat társigazgatója azt mondta, sajnálatos ugyan, de Belgium folytatja a menekültek visszaküldését Magyarországra.

Az ottani menekültügyi rendszer messze nem teljesíti az európai normákat. A menedékkérőket az ország ellenségeinek tekintik, és erőszakos cselekményeknek esnek áldozatul.

Ezt állította a 24 szervezetet, köztük az Amnesty Internationalt, a Világ Orvosai (Médecins du Monde) csoportot és a Belga Vöröskeresztet tömörítő nonprofit hálózat vezetője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.