Közélet

Mégsem szívroham végezhetett az árvíz elől menekülő nyugdíjas férfivel Röszkén

Míg az első hírek szívinfarktusról szóltak, az Index arról értesült, hogy tüdőembóliát kapott a 66 éves nyugdíjas.

A szívrohamot és a tüdőembóliát nagyon nehéz elhatárolni egymástól, ehhez utólagos vizsgálatok szükségesek, ráadásul a tüdőembólia bekövetkezésében is szerepet játszhat a stressz, mondta Dr. Losonczy György, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az Indexnek.

„A sokórás ülés az egyik leggyakoribb kockázati tényező a tüdőembólia szempontjából.” A szerb férfi buszon utazott (nem tudni milyen hosszan), valószínűleg a határon is várakozniuk kellett, majd további két óra telt el a buszról való leszállítása és a halála közt.

A tüdőembólia úgy következik be, hogy a tüdő vérereibe besodródik egy véralvadék, egy vérrög, ami lecsökkenti a vérnyomást, vagy teljesen el is zárhatja a vér útját. Így közvetve nem jut vér az agyba, ami ájulást, illetve halált okozhat, mondta az orvos.

Az árvízben mindenét elveszítő szerb nyugdíjas, Mladan Rajit szombaton szállították le a buszról, mert nem teljesítette a schengeni övezetbe való belépés feltételeit. A rendőrség kedden is hangsúlyozta, hogy nem bántak rosszul a férfivel, majd amikor rosszul lett, mindent megtettek az életének megmentéséért. A hatvanhat éves Mladant kilenc másik emberrel együtt a váróteremben helyezték el, amikor jelezte, hogy fázik, egy takarót adtak neki. Miután a fia telefonon jelezte, hogy Mladan beteges, többször megkérdezték tőle, hogy jól érzi-e magát. Amikor rosszul lett, azonnal mentőt hívtak, és megkezdték az újjáélesztését.

Hogy kezelik a tüdőembóliát?

„Mélyvénás trombózis esetén a kezelés a szövődmények (tüdőembólia, idült vénás elégtelenség) megelőzésére irányul. Tüdőembólia esetében, ha szükséges természetesen fájdalomcsillapítók adása szóba jön. Majdnem mindig szükség van oxigén adására is. A tüdőkeringési paraméterek stabilizálása béta adrenerg szerekkel sikerülhet. Természetesen mindezek mellett, azonnal meg kell kezdeni a vénás heparinkezelést, a további trombusképződés és embolizáció kivédésére. Később a szájon keresztül szedhető véralvadásgátlók (kumarinszármazékok) adására kell áttérni. Néhány napig mindkét véralvadásgátlót együtt kapja a páciens. Általánosságban itt is 3-6 hónapig kell az esemény után szedni a véralvadásgátló tablettát. Nagy kiterjedésű tüdőembólia esetében, különösen, ha ez vérnyomáseséssel, vagy keringés-összeomlással társul, illetve fenyeget, lehetőség van az embólus sebészi eltávolítására, vagy feloldására, azaz trombolízisre urokináz, sztreptokináz, szöveti plazminogén aktivátor (TPA) infúziós adásával.” (házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik