Gazdaság

Bért igen, bérkommandót nem akarnak

Többen jogalkotással oldanák meg az egykulcsos adó miatt kialakult bérvitát.

A szakszervezetek a bérkompenzációt szükségesnek, az OÉT-bérmegállapodás betartásának ellenőrzésére felállított bér- és adómonitoring-bizottság munkáját szükségtelennek tartják. Úgy vélik: az egykulcsos adórendszerről a kidolgozásakor kellett volna egyeztetni a szociális partnerekkel – írja a Világgazdaság. A Liga szerint a Rogán Antal vezetésével felállítandó „akciócsoport” nem tudja meggyőzni a multikat, hogy emeljék a béreket, a kis- és középvállalkozásokat pedig nem lehet arra kényszeríteni, hogy növeljék a bruttó béreket.

Az ellenzéknek hónapok kellettek, hogy megfogalmazza ellenjavaslatát az egykulcsos személyi jövedelemadóval szemben – írja a Népszava. Az MSZP és az LMP szinte egy időben rukkolt elő az adórendszert módosító indítványával. Mindkét ellenzéki párt visszaállítaná a progresszív adózást, aminek lényege, hogy az adókulcs nő az emelkedő jövedelmekhez igazodó adósávok alapján.

Ez a progresszív rendszer jellemzi a világ fejlett piacgazdaságait. Az egykulcsos adózást csak néhány feltörekvő, főleg kelet-európai országban vezették be. A lap emlékeztet rá: komoly vihart kavart, hogy a Fidesz bizottságot küld ki annak kiderítésére, hogy a magánszférában, a kormány ígérete ellenére mégis kevesebb nettó fizetést vittek sokan haza januárban, mint korábban.

A Magyar Nemzet szerint jogalkotással oldaná meg az egykulcsos adó bevezetése miatt kialakult bérvitát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A szervezet elnöktől a lap megtudta, az MKIK a mostani problémát is rendező jogszabály kidolgozására tett javaslatot a kormánynak. Parragh László az indítványról csak annyit mondott, olyan paragrafusok kellenek, amelyek segítik a cégeket a béremelés végrehajtásában.

Egyes szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az MKIK a kötelező kamarai tagság előírásával oldaná meg a kérdést is. A köztestület kezdeményezheti: a versenyszféra bérnövekedésének átlagos mértékét a jövőben a kamara határozhassa meg.

Egy másik munkaadói szervezet szerint a szabad béralku megszüntetése évtizedekkel ezelőtti állapotok visszahozását jelentené. A “kommandózással” kierőltetett bérek elbocsátásokhoz vezethetnek, de a beruházási döntéseket is negatívan befolyásolhatják – írja a Napi Gazdaság.

“Fel sem tételezem, hogy valakiben komolyan felmerült a bérajánlás kötelezővé tétele” – mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a lapnak. Rolek Ferenc addig nem kommentálja az elképzelést, amíg erről hivatalos bejelentés nem lesz.

Az alelnök szerint az MGYOSZ tagjai a strukturális reformok részleteinek mielőbbi nyilvánosságra hozását, a Széchenyi-terv gazdaságélénkítő lépéseinek megvalósítását, a bürokratikus terhek további csökkentését várják a kormánytól.

AJÁNLOTT LINKEK:

Össztűz az egykulcsos adóra (Népszava)
Jogszabály segítheti a bérharcot (Magyar Nemzet)
Szakszervezetek: nem ellenőrzés kell (Világgazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik