Gazdaság

A bérmegállapodások betartását vizsgálják Rogánék

Bér- és adómonitoring bizottságot hozott létre a Fidesz-KDNP-frakció.

A Rogán Antal vezette testület feladata az lesz, hogy mind a köz-, mind pedig a magánszférában megvizsgálja, teljesültek-e az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén született bérmegállapodások, amelyeket Rogán szerint “messze nem mindenhol” hajtottak végre teljes mértékben.

A Fidesz országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján elmondta: első helyen a közszférát és az ahhoz tartozó állami vállalatokat vizsgálják meg, de – mint fogalmazott – szeretnének “körülnézni az önkormányzatok környékén is”. Ezt ő maga is megteszi a főváros V. kerületében, ahol polgármester. A politikus szerint elképzelhető, hogy állami oldalon hanyagság vagy időhúzás miatt nem tartották be az OÉT-ülésen hozott döntést.

Emellett a magánszférát érintően is vizsgálódni akarnak, álláspontja szerint ugyanis fel kell gyorsítani azt az időt, amíg a bérmegállapodásról szóló döntések “végigmennek” a bérrendszeren. Megyei bontásban tájékoztatást fognak kérni a kamaráktól, továbbá létrehoznak egy olyan zöldszámot és internetes felületet, amelyen bárki bejelentheti, hogy rá vonatkozóan milyen mértékű béremelés történt január 1-jét követően – ismertette, hozzátéve: egy hét múlva szeretnék letenni az első, körülbelül egy hónap múlva pedig a részletes jelentésüket a kormány asztalára.

Kijelentette: “a kormány és a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nyomást fog gyakorolni a magánszférában is” azért, hogy a béremelési ajánlásban foglalt bérfejlesztést végrehajtsák.

A béremeléshez szükséges források szerinte rendelkezésre állnak.

Emlékeztetett: az OÉT ülésén hozott bérmegállapodás arról szólt, hogy a minimálbér 6,1 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 5 százalékkal emelkedik. Az a megegyezés is megszületett, hogy ez a bérnövekedési ütem jellemző lesz a teljes munkavállalói szférában. Ennek a bérmegállapodásnak a végrehajtása az adórendszer sikeres teljesülésének előfeltétele – hangsúlyozta Rogán Antal, rámutatva, hogy több olyan információ is eljutott hozzájuk arról, amely szerint ezt a megállapodást “messze nem mindenhol” hajtották végre teljes mértékben.

A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a “Bajnai-kormány örökségének”, a szuperbruttónak a kivezetése további kedvezményt jelent majd a munkavállalók számára.

A Fidesz-KDNP bér- és adómonitoring bizottságának tagja Pálffy István, Balla Mihály, Koszorús László, Ágh Péter és Kara Ákos.

A testület lehetséges eszközeit firtató kérdésre Rogán Antal azt mondta, egyelőre a nyilvánosság kényszerítő erejét szeretnék felhasználni. “Ha ez nem lesz elegendő, akkor vannak ötleteink” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik