Aranyeső után, aszály előtt?

Véget ért az innovatív vállalkozások számára indított Jeremie program, amely sohasem látott mértékű tőkeinjekciót jelentett a hazai, innovatív vállalakozások számára. Az eredmények egyértelműen pozitívak, ugyanakkor az igazi áttörés sokak szerint elmaradt, a források elapadását követően pedig ínséges idők következnek a startupok számára. Október 27-én a Venture Capital Summit szakmai konferencián a szakma kiválóságai értékelik a program eredményeit, illetve a program megszűnéséből származó veszélyeket, lehetőségeket.

Az Európai Unió Jeremie programja által támogatott több mint 350 kis- és középvállalkozás 2016 május végéig közel 130 milliárd forint értékű kockázati tőkéhez jutott a forrás-szőnyegbombázás végrehajtásával megbízott kockázati alapkezelőktől. A kétharmad részben uniós, egyharmad részben magánpénzekből álló keret hatása egyértelműen pozitív, hiszen ilyen mértékű támogatás még soha nem érkezett hazai innovációs célokra.

A program méltatói szerint a magyar vállalkozások és alapkezelők bőven a célon felül teljesítettek; a Jeremie komoly lendületet adott a hazai startupoknak, és máris több Exit-re került sor, azaz sikeresen értékesítették a kezdő céget egy befektetőnek. A számok valóban meggyőzőek: az utolsó fillérig minden pénz a vállalkozásokhoz került, úgy, hogy a befektetett összegeket illetően az EU 30%-os elvárásához képest 35% volt a magántőke aránya.

Ez egy igazi sikertörténet lehetne, ám a szakemberek egy része szerint az induló, magvető fázisú cégeknél egyáltalán nem bizonyult hatékonynak a támogatás, a Jeremie programba pedig sok, eleve életképtelen vagy érdemtelen vállalkozás került – részben az idő szűkösségének, részben pedig az uniós források így is túlságosan nagy arányának köszönhetően. A piacot jelentősen torzítja a könnyen jött uniós támogatás cunami, amely épp a tehetséges vállalkozásoknak árthat igazán; nem jó, ha folyamatosan mesterséges ajzószerekkel tartunk életben egy piacot. A Jeremie program másik, sötét oldalát világította meg a Forbes magazin is, amely szerint a startupok támogatására szánt forrásokat több száz millió forinttal csapolta meg egy-egy alapkezelő.

A Jeremie értékelése nem könnyű feladat, hiszen a befektetők nem két év alatt kívántak nyereségesen kiszállni a vállalkozásokból, ezáltal sem a kibocsátott támogatás mértéke, sem pedig a jelenlegi Exit-ek mennyisége sem lehet még mérvadó. A Venture Capital Summit konferencia előadói ezért elsősorban saját tapasztalataikon keresztül értékelik a program eredményeit: Lehotzki Gábor a Corvinus Kockázati Tőke-alapkezelő kockázati tőke piacon betöltött szerepét mutatja be, Csuhaj Imre pedig a Széchenyi Kockázati tőke Alapkezelő 100 befektetési projektjének tapasztalatait osztja meg a hallgatókkal.

A szakemberek a program eredményeinek elemzése és a tapasztalatok rendszerezése mellett a Jeremie utáni jövőt fürkészik majd október 27-én; Oszkó Péter – aki tavaly azt jósolta, hogy a források elapadása miatt “2016 egy evolúciós rúgás lesz a magyar kockázati tőke piacon”, az idei eseményen már arról beszél, hogy hogyan és mikor válhat ismét piaci alapúvá az innováció támogatása.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.