Üzleti tippek

A Moody’s a nem fizető cégadósokra figyelmeztet

Most már meredeken növekszik a törlesztéseikkel leálló vállalati adósok aránya, de a folyamat súlyos mértékű „elszabadulása" még csak jövőre várható, áll a Moody's Investors Service hétfői londoni előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő havi összesítése szerint a spekulatív besorolású globális vállalati szektorban a nem fizetővé váló cégadósok aránya novemberben 3,1 százalék volt a tavalyi azonos hónapban mért 0,9 százalék után.

A Moody’s elemzése szerint a cég előrejelzési modellje azt mutatja, hogy e vállalati körben 2008 végéig 4,2 százalékra, 2009 novemberéig 10,4 százalékra szökik fel a törlesztési hátralékba kerülők aránya.

Az átlagon belül az amerikai vállalati adósságkibocsátók körében a nem teljesítővé válók aránya a prognózis szerint ez év végén 4,6 százalékra, éves távlatban 10,7 százalékra növekszik; az európai adósok körében 2,6, illetve 12,5 százalékos nem fizetői arányt jósol a cég ugyanezen időtávlatokra.

A Moody’s szerint a nem törlesztővé váló európai cégadósok arányának az amerikaiakénál várhatóan gyorsabb és meredekebb jövő évi növekedésére utal, hogy a hitelminősítő az európai vállalati körben az utóbbi időszakban több osztályzat- és kilátásrontást hajtott végre.

Az idén november végéig nem teljesítővé vált globális vállalati adósság összértéke a Moody’s hétfői kimutatása szerint 221,6 milliárd dollár volt, vagyis már meghaladja a 2002-es egész évi 212 milliárd dollárt, az előző éves csúcsot.

A cég szerint a magas hozamú sávba besorolt cégadósok előtt az adósságpiac „továbbra is zárva van”.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a spekulatív adósosztályzatú vállalatok törlesztési teljesítménye a globális vállalati szektor egészségi állapotának fő mércéje, mivel a befektetésre ajánlott – főleg magas, „A” kategóriás – besorolású cégek egyrészt igen ritkán válnak nem fizetővé, másrészt egyre kevesebb az ilyen osztályzatú vállalati adós.

A Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítője már tavasszal – még a globális hitelválság robbanásszerű súlyosbodása előtt – azt írta egy londoni elemzésében, hogy lassan teljesen eltűnnek a lehető legjobb, „AAA” kockázati szintre besorolt cégadósok az európai és az amerikai vállalati szektorban a mindent felőrlő verseny és a gazdálkodást is érintő részvényesi követelések miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik