Üzleti tippek

A Marketing&Média 16. számának hírei

Marketing

Új névvel a HVB

Hamarosan UniCredit néven működik tovább a HVB Bank. A névváltás időpontja még nem ismert, csak annyi bizonyos, hogy az átmárkázásra a jövő év folyamán kerül sor. A lépés hátterében az áll, hogy a UniCredit-bankcsoport nyáron felvásárolta Németország második legnagyobb bankját, a HypoVereinsbankot (HVB-csoport).

Terjeszkedik az SBS

A TV2 tulajdonosa, az SBS Broadcasting felvásárolta a Bonnier Gaming AB 28 százalékos részesedését Svédország második legnagyobb rádiójában, az SBS Radio AB-ben, így mostantól ő a vállalat 100 százalékos tulajdonosa. Az SBS Radio AB-t 2003-ban alapították, amikor is az SBS és a Bonnier egyesítették svéd rádiószolgáltatásaikat.

Szépséggel kampányol a SkyEurope

Akár Európa 15 városában is találkozhatnak az utasok a magyar Benedek Róza Muriel arcával, akinek fotója a SkyEurope repülőinek oldalán hirdeti majd, hogy érdemes Magyarországra repülni – írja a BTL.hu. A SkyEurope új arcát a Miss Word Hungary idei versenyén – Magyarország 21 legszebb lánya közül – választotta ki a légitársaság.

Terjeszkedik a Fornetti

Portfólió-bővítéssel nő tovább a Fornetti. A franchise-lánc a tervek szerint két–három éven belül felújítja meglévő hálózatát, felfrissíti a termékválasztékot, amelynek a pizza is része lesz, valamint bővíti szolgáltatásai körét – írja a Marketinginfó. A jelenleg 4600 üzletből álló Fornetti Bulgária és München felé veszi az irányt, ahol már ősszel megnyitják első németországi boltjukat.

Prémiumszegmensben a Tibi

Új recepturával és termékekkel jelentkezik szeptember végétől a hazai piacon a Bonbonetti Csoport. A Tibi csoki például a prémiumszegmenst próbálja bevenni. A Bonbonetti regionális vezető szerepre szeretne törni az édesiparban, jelenleg mintegy 50 országba szállít.

Jönnek a cseh szendvicsek

Három nagy cseh fast-food-társaság is jelezte, hogy hamarosan megjelenik termékeivel a magyar piacon. Elsőként az Apetit nyit leányvállalatot Magyarországon, őt a Crocodille követi majd, és a Hamé-csoport is jelezte magyarországi terjeszkedését.

Reklám

Kerékbilinccsel reklámozott a GTS


A GTS Datanet szeptember 26-ára virradóra több ezer kerékbilincsnek álcázott reklámhordozót helyezett ki Budapest több kerületében. A kartonpapírból készült kerékbilincset „mikuláscsomag” is kiegészítette, amelyben Yo! Neked branddel ellátott autóillatosítót találtak a tulajdonosok – írja a BTL.hu A Yo! Neked márkát a GTS Datanet vezetékes, előfizetés nélküli ADSL- és telefonszolgáltatásának piaci bevezetésére hozta létre.

Média

Csehországban a Digi Tv


Románia, Magyarország és Szlovákia után szeptember 1-jén Csehországban is elindult a Digi Tv. Az üzemeltető RCS&RDS szerint a szolgáltatás terjeszkedése ezzel még korántsem zárult le. A cseh Digi Tv egyik versenytársa – Magyarországhoz hasonlóan – a UPC, a másik pedig a Karneval Media.

Leépítések a BBC Newsnál

Száznyolc munkatársának elbocsátást tervezi a BBC News. A társaság főleg az európai és a New York-i egységeinél csökkenti a létszámot – írta a Mediaguardian.co.uk. A BBC közel-keleti stábját nem érintik a mostani lépések. Ugyanakkor a BBC kiemelte: egyetlen szerkesztőséget sem zárnak be.

FHM – a legnagyobb férfimagazin

A férfimagazinok piacán megszokott formátumnál 40 százalékkal nagyobb méretben jelent meg az FHM októberi száma. A különleges összeállításokban helyet kapott minden, ami nagy: a legnagyobb magyar ember, állat, épület, és így tovább. A nemzetközi tapasztalatok alapján a kiadó egyszeri alkalommal, marketingaktivitásként valósította meg az XXL-es méretű FHM-számot, amelytől az értékesítés és a lap ismertségének növekedését várják.

A Juventus csatlakozott a Rádiomonitorhoz

A Juventus rádió az ORTT és a Mahasz után a harmadik legnagyobb megrendelőként csatlakozott a Rádiomonitor Magyarország Kft. eddigi ügyfeleihez. A szolgáltatás lehetővé teszi a rádiókban elhangzó reklámok és zenék monitoringját, közel 50 rádió műsorát követve napi 24 órában.

Újra táncra perdülnek a sztárok

Novemberben újra indul az RTL Klubon a Szombat Esti Láz. A műsorban Dukai Regina, Farkasházi Réka, Kovács Ágnes, Ungár Anikó, Csonka András, Gönczi Gábor, Somló Tamás és Szabó Győző mutatja meg, mire képes profi táncpartnere segítségével a táncparketten. A show tavasszal nagy sikert aratott: döntőjét többen látták, mint az idei futball-világbajnokság fináléját.

Könyvsorozat a Metrótól

Magyar klasszikus prózai művekből álló, 26 darabos könyvsorozatot indított útjára szeptember 26-án a Metro hírújság. „A Metro újságok koncepciójának alapja, hogy mindig valamilyen hozzáadott értéket kínálnak olvasóiknak” – mondta Hivatal Péter, a Metro vezérigazgatója. A könyvsorozatot a Kossuth Kiadó közreműködésével hozta létre az újság.

City rádió Debrecenben is

Egy hónapos próbasugárzás után ezentúl Debrecenben is hallható a City rádió, amely immár öt frekvencián szól Hajdú-Bihar megyében – írja a Médiainfó. A csatorna 1993-ban kezdte meg működését a régióban.

Szövetkezik a Warner és a YouTube

A YouTube megállapodott a Warner Music Group vezetésével a kiadó tartalmainak közös felhasználásáról, a bevételek megosztásáról – írja az sg.hu. A szerződés értelmében elérhetővé válnak az előadók klipjei, a színfalak mögött készült felvételek, interjúk és a kiadó saját készítésű műsorai.

Ügynökségek

Ügynökségek az egészségért


A Lenhardt & Weichinger Communcations és a McCann Erickson Budapest Reklámügynökség idén is támogatja a mellrák ellen küzdő Egészség Hídja Összefogást.
Mindkét cég jótékonysági alapon végzi munkáját.

A Publicisszel dolgozik a Gösser

A Republic of Art után a Publicis dolgozik ezentúl a Gösser sörmárka hirdetésein, miután megnyerte a feladatokra kiírt reklámtendert – írja a Kreatív Online. A médiaügynökség változatlan: a márkán továbbra is a Brand Connection dolgozik.

UP–Veszprémtej-együttműködés

A Tihany Camembert 25 éves jubileumi promóciójához kapcsolódó pr-aktivitás után a Bakony Camembert megújulásának kommunikálása volt a UP Hungary feladata. A tejtermék népszerűsítésére az ügynökség Liptai Claudiát kérte fel. A Veszprémtej nem írt ki tendert, a UP Hungaryt korábbi aktivitása alapján kérte fel a kommunikációs feladatokra.

Ügynökséget váltott a NextiraOne

A NextiraOne magyarországi leányvállalata a Corpus Communicationst bízta meg pr- és marketingkommunikációs feladatainak ellátásával. Az együttműködés szeptembertől kezdődött.

Marketing

Egészség címkézve


Speciális élelmiszercímke-programot indít útjára ősszel az Unilever egyesült államokbeli divíziója. A cégóriás reméli, hogy kezdeményezése világszerte elterjed, s mind több vásárló választja majd az ő termékeit – írja a MediaPost. Az Unilever élelmiszermárkáinak körülbelül egyharmadát világoskék „Choices” logóval fogja ellátni. Célja az, hogy a fogyasztók figyelmét azon ételek és italok felé fordítsa, amelyek – a zsírok, a nátrium és a hozzáadott cukor tekintetében – megfelelnek az Egyesült Államok dietetikai útmutatójában leírtaknak.

A Choices logó egy kék körben lévő kék pipából és egy aranynapból áll. Fölötte egy „Eat Smart” vagy „Drink Smart” (egyél/igyál okosan) felirat látható, alatta pedig a „Based on U.S. Dietary Guidelines” (az Egyesült Államok Dietetikai Útmutatója alapján) szöveg olvasható.

A logó olyan termékeken jelenik majd meg, amelyek adagonként 60 mg-nál kevesebb koleszterint tartalmaznak, mint például a Ragu tésztaszósz, a Skippy mogyorókrém, a Lipton tea, a Hellmann’s vagy a Bertolli olívaolaj, illetve különböző fogyasztószerek és margarinhelyettesítők. A kampány ősszel kezdődik, és a jövő évben teljesedik ki.

Doug Balentine, az Unilever Nutrition and Health North America igazgatója elmondta: az Unilever felismerte, hogy a vásárlók keresik az egészséges élelmiszereket. „A Choices logóval az egészséges étrend alapelveit termékspecifikus skálára helyezzük át”– tette hozzá.

Tavaly januárban az amerikai élelmiszer-ellenőrző hatóság előírta a forgalmazóknak, hogy a termékcímkéken tüntessék fel a telítetlen zsírok és a koleszterin mennyiségét. Kutatások kimutatták, hogy a tengerentúli fogyasztók egyre inkább felismerik a telítetlen zsírok veszélyét, de nem tudják, vagy nem akarják ezek bevitelét kontrollálni.

Reklám

Effie ötödször


A Reklám Világszövetség (IAA) Magyar Tagozata, illetve a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) idén ötödik alkalommal rendezi meg a hatékonyság szinonimájaként számon tartott nemzetközi Effie verseny magyar változatát.

A meglévő hét kategória mellett idén a szervezők további két új szekcióval, film és pénzügyi szolgáltatásokkal bővítették a palettát, valamint a jubileumi év okán az Effie öt évének legeredményesebb pályázója és megbízója is külön elismerésben részesül. További újdonság, hogy a zsűri létszáma idén 10 százalékkal bővült: 81 szaktekintély végezte a pályázatok értékelését. A beérkezett 77 nevezésből az eddigieknél jóval több, szám szerint 46 kampány jutott a döntőbe.

A shortlisten legtöbbször (hétszer) a Grey Worldwide neve szerepel, majd a McCann Erickson következik hat reklámmal. Az OMD, az Unilever és a Publicis egyenként három, míg a Sanoma, a TBWA, az N.G. Partners, a Hat és az Euro RSCG két-két reklámmal került fel a rövidlistára. A Young & Rubicam, a DDB, a Próbakő Kommunikáció, a Lowe GGK, a Zelmer, a Scholz & Freinds, a BBDO, a Saatchi & Saatchi, a Leo Burnett, a Team, az Akció-Nxs, a Bárci és Partner, az M&H Communications, valamint az ACG.Hey Reklámügynökség egy-egy kampánnyal jutott a döntőbe.

A díjátadó gálára október 13-án a Művészetek Palotájában kerül sor. A rendezvény főtámogatója az Axel-Springer, a Juventus rádió és az MTV, gálatámogató a Sanoma Budapest, az Outdoor, a Multireklám, a Viasat3, a Szerencsejáték Zrt., valamint a Visualpower.

Média

Továbbfejlesztett értékesítési rendszer a TV2-nél


Mióta a TV2 áttért az árjegyzékiről a cost/GRP alapú értékesítésre, folyamatosan őrizte a fix áron való értékesítés elvét és gyakorlatát azért, hogy ügyfelei számára GRP szállítási garanciát biztosítson. Az idén kifejlesztett és 2007-ben életbe lépő változás, amelyet a csatorna már prezentált is a legnagyobb médiaügynökségek vezetőinek, olyan lehetőséget nyújt majd az adó hirdetőpartnereinek, amelynek eredményeképpen a kismértékű piaci ingadozások esetén megőrizhetik a fix árrendszer legfontosabb előnyét, a tervezhetőséget, illetve a vártnál nagyobb mértékű változás esetén sem kell a megrendelések elutasításával számolniuk.

Tavaly ősztől a TV2 a 2006-os tényleges és a 2007-es tervezett bevételi és nézettségi adatokat figyelembe véve havi másodpercsávot ad ki, amelyen belül a határidőre beérkezett megrendelésekre garantálja a fix árat. Amennyiben az adott havi szpotárbevétel és/vagy GRP-szállítás a tervtől eltérően a maximumnál több, illetve a minimumnál kevesebb másodpercet igényelne, a TV2 egy árkorrekciós indexszel, a Dinamikus Szezon Indexszel (DSI) emeli, illetve csökkenti az adott havi CPP-árakat – a megrendelt büdzsé szinten tartásával –, amely a szállított GRP csökkenését, illetőleg növekedését eredményezi. A DSI – mely a TV2 Kereskedelmi Igazgatóságának saját, kifejezetten a magyar piacra kidolgozott változója – életbe lépésére csakis extrém piaci helyzetekben kell számítani.
A csatorna a kiadott DSI-t a tárgyhót követően auditáltatja.

Folyamatos térvesztés


Ugyan harapós kutyaként a kábelcsatornák és az internet is a kereskedelmi tévék reklámtortájára feni a fogát, ám Kereszty Gábor, a TV2 vezérigazgatója a Magyar Reklámszövetség által szervezett múlt heti reklámkonferencián mindenkit megnyugtatott: néhány éven belül még nem lesz számottevő változás. Azt viszont elismerte: hegemón pozíciójából mindkét nagy kereskedelmi adó folyamatosan veszít, a legkomolyabb térnyerésnek az idei ősz tűnik: a nyári programleállás okozta szünidőből még szeptember elején sem tértek vissza a nézők. Mint mondta: a 45 kábeles szereplő között egyre inkább elaprózódik a nézettség, a rating point bűvös egy százaléka viszont fényévnyire van tőlük, így a tömegtermékek hirdetői fajlagosan még mindig a nagy tévékkel járnak a legjobban. Ráadásul várhatóan a visszaesés megtorpan, és a két vezető csatorna részesedése 45–50 százalékon megáll, a fennmaradó részen pedig osztozhatnak a többiek.

A vezérigazgató szerint jó lenne, ha a hirdetők a sörétes puskát a szögre akasztanák, és elszakadnának a bűvös 18–49 éves korosztály targetálásától. Jóval cizelláltabb megoldásokra van lehetőség: a Született feleségek a 30–59 éves nők között sokkal jobban teljesít (AMR 20 százalék), mint a fétisnek számító 18–49-es csoportban, az Áll az alkuval pedig a háztartások fő bevásárlóit lehet jól elérni.

A konferencia „médiajáratának” másik érdekes előadásán Breitner Miklós, a HVG kereskedelmi igazgatója jelezte: a hazai közéleti sajtó egyik legnagyobb rákfenéje, hogy az utóbbi 15 évben annak modellje mit sem változott. A siralmas Matesz-adatokat sztoikus megnyugvással nézegető szakmából hiányzik az akarat az átfogó megújulásra. Egyik felvetése szerint a lapoknak kreatívszerkesztőt kellene alkalmazniuk. Ezek a szakemberek nem művészeti vezetők vagy stratégiában gondolkodó főszerkesztők lennének, hanem ötletgazdaként működnének közre a lapgyártásban. Felelnének azért, hogy minél fogyaszthatóbb, érdekesebb legyen az adott cikk. E téren véleménye szerint még van mit tanulniuk a kereskedelmi csatornáktól. Éles kritikával illette az előfizetők kezelését is: szerinte ugyanis nem biztos, hogy minden esetben a legjobb terítésben érdekelt a terjesztő.

A kerekasztal-beszélgetés legénysége szerint néhányan kirostálódnak a következő években a médiapiacról, de a piacvezetők az arányok változása mellett is megmaradnak. Kereszty Gábor még abban sem biztos, a fogyasztói szokások drasztikusan változnának, a mai mobiltechnológiát habzsoló generációból is előbb-utóbb vállalatvezetők lesznek. Azt, hogy a 4 óra televíziózás, 4 óra internetezés, a rádiózás és a fél óra újságolvasás hogy fog megvalósulni, még nem látják a szakértők. Valószínű, hogy a fiatalok egyszerre több tevékenységet folytatnak majd, így a figyelem felkeltése egyre fontosabb lesz. Ez főként hirdetői szempontból érdekes, mivel már készülékek garmadája van a fogyasztók kezében, amelyekkel bármikor kikerülhetők a reklámok. A szokatlan megoldások, a vírusmarketing és az infotainment szerepe megnő, a hirdetők pedig beleszólnak a tartalomba. Szabó György, a Sanoma Budapest vezérigazgatója szerint utóbbi jelentős feszültségeket szülhet, hiszen pont az az érték – a tartalom és hirdetés elkülönülése – csorbulhat, amely eddig szervesen elvált egymástól.

Online

Indulnak az iWiW-utódok


Még a napokban elindulhat az iWiW horvát és szlovák változata. Cseh Gábor, az iWiW-utód külföldi terjesztését bonyolító cég ügyvezetője elmondta: valójában nem eladják a szoftvert, hanem a megrendelő piacok igényeire alakítják azt.

Az új közösségi portálok neve egyelőre nem publikus, csak annyit lehet tudni, hogy országonként más-más lesz, a dizájn pedig hasonló, de nem azonos az iWiW-ével. „Mi fejlesztők vagyunk, nem névadók. Magyarországon az iWiW Kft. vásárolta meg tőlünk a szoftver felhasználási jogát, a név és a dizájn tőlük származik” – világít rá Cseh Gábor arra, hogy az utódváltozatok esetében miért nem „öröklődik” a nálunk már jól ismert iWiW név vagy -arculat. Az új változat egyébként egyszerűbb lesz: nem lesznek apróhirdetések, és a városokra bontást is kiiktatták egyelőre, de ha már sokan használják a hálózatot, akkor ezek visszakerülnek.
Ha a szomszédos országokban beválik, a cég német, olasz, illetve más szláv nyelvterületekre is adaptálná a magyar szoftvert.
A T-Online idén áprilisban mintegy egymilliárd forintért, az iWiW Kft.-n keresztül vásárolta meg a hálózatot a tulajdonos Virgo System Kft.-től. Az internetszolgáltató cég azonban csak a magyar verzió jogát vette meg, más nyelven nem használhatja az első magyar online közösségi oldal szoftverét.

Hódítanak az internetes rádiók

A Berlinben megrendezett idei zenevásár, a Popkomm (szeptember 20–22.) alkalmából a Goldmedia közzétette, hogy immár az internetes rádiók is elérték a média tömegpiacát. A szélessávú internet-hozzáférés elterjedésének köszönhetően napjainkban Európában több mint 20 millióan hallgatnak rádiót a világhálón, ami csaknem 30 százalékos növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest, s az előrejelzések szerint ez a dinamikus növekedés a következő években is tart majd: a hallgatók száma az évtized végére akár a 35 milliót is elérheti – írja a bitkom.org.

Szakértők szerint az internetes rádiózás népszerűségének növekedésében két ok játssza a főszerepet. Egyrészt az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az online rádióprogramok száma, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Európa-szerte 58,4-ről 75,8 millióra nőtt a szélessávú hozzáférések száma (a prognózisok 2010-re 119, 5 millióval számolnak), s év végére – például Németországban – e téren is 30–35 százalékos növekedést várnak. Másrészt egyre több olyan készülék jelenik meg az elektronikai piacon, amelyekkel számítógép nélkül is lehetővé válik az internetes rádiók hallgatása. Ugyancsak jelentős vonzerőt jelent, hogy az netes rádióadások a hagyományosnál jóval nagyobb mértékben építenek az interaktivitásra, így a más adókon passzivitásra ítélt hallgatóság a jövőben az interneten tevékeny szerepet játszhat a műsorok összeállításában, formálásában.

A brit kormány is felfedezte a YouTube-ot

A kezdetben uralkodó szórakoztató funkció mellett mindinkább az információs lehetőségek vonzzák a YouTube látogatóit, miután egyre több, drogokkal, életvezetéssel, életmóddal kapcsolatos tanácsokat tartalmazó videó kerül fel az oldalra, s újabban nagy népszerűségnek örvendenek a videoblogok is, amelyeket szemtanúk készítenek – például a közel-keleti háborús övezetekben.

Ugyancsak újdonság, hogy a YouTube népszerűsége lehetőséget kínál a politikának is – írja a Pressetext. Szeptembertől például a brit kormány él a videóportál kínálta lehetőségekkel, és két klip segítségével próbálja népszerűsíteni a fiatalok körében politikáját, illetve a brit politikusokat. A kezdeményezés máris megosztja az internetes közvéleményt, mert sokan attól tartanak, hogy így a YouTube a pártpolitizálás eszköze lehet. Mások viszont bíznak a klikkelés demokratikus erejében: mert amíg a Top 10-be sorolt videoklipeket naponta több százezren töltik le, addig a brit kormánypropagandát szolgáló, hétperces filmre 987-en voltak kíváncsiak – két hét alatt.

Napjainkban a YouTube a leggyorsabban növekedő website a világhálón. A videóportál egyéni látogatóinak száma az első félévben megnégyszereződött, s az üzemeltetők nyáron naponta már több mint 100 millió letöltést regisztráltak. Ennek következtében a Hitwise adatai szerint a videófeltöltő és megosztó oldalak közül a YouTube jelenleg a látogatók 43 százalékát mondhatja magáénak, ezt a MySpace (24,2%), a Yahoo (9,6%), az MSN (9,2%) és a Google (6,5 %) követi a sorban. A felmérések szerint az Egyesült Államok multimédiás piacának 29 százalékát birtokolja a YouTube, s az interneten megtekinthető videók 60 százaléka is ezen az oldalon jelenik meg – ingyen.

Ott voltunk

BrandFestival 2006


Idén ősszel negyedszer pörögött fel a marketingszakma. A BrandFestival nem kevesebbre vállalkozott, mint a világ és Magyarország legfrissebb kommunikációipari trendjeinek bemutatására, stratégiai szemmel. A konferenciára olyan hazai és nemzetközi szakértőket hívtak meg előadónak, akik a maximalizmusban és az állandó fejlődésben látják a siker zálogát. Barna Tamás, a BrandFestival elnöke szerint fontos az, hogy tanulni tudjunk a legnagyobbaktól, legyen szó hazai vagy nemzetközi hírű csúcsvezetőkről, véleményalkotóktól. A cél, hogy a stratégiai találkozó résztvevői valódi versenyelőnyre tegyenek szert, elsők lehessenek, és azok is maradjanak – hangsúlyozta Barna Tamás. A kétnapos eseményen, amelyet a Thermal Hotel Visegrádban rendeztek meg szeptember 21–22-én, több mint négyszázan vettek részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik