Üzleti tippek

Hitel készpénzfedezettel

Nem fából vaskarika a cég valamelyik tulajdonosának készpénzfedezetével nyújtott bankhitel. A tagi kölcsönhöz képest kisebbek az anyagi terhek, és a bankok kiemelt betétkamatot fizetnek a fedezetre.

Sokféle biztosítéka lehet a (kis)vállalatnak nyújtott hitelnek, az ingatlantól kezdve (jelzálogkölcsön) a gépeken, készleteken át egészen akár az értékpapírokig (lombardhitel). Meglepő módon néhány pénzintézet magánszemélyek – például a cég egyik tulajdonosa vagy valamelyik családtagja – lekötött lakossági banki készpénzbetétjét is elfogadja annak fejében, hogy kölcsönt nyújtson a vállalkozásnak. Fából vaskarika: miért nem adja oda a tulajdonos közvetlenül a pénzt cégének – csóválhatják a fejüket sokan e megoldás láttán. Tüzetesebb vizsgálatnál azonban kiderül: a készpénzfedezetes hitel kitűnő eszköz arra, hogy az ügyletben résztvevő magánszemély és társas vállalkozás optimalizálja a forrásbevonással kényszerűen együtt járó terheket.

Másik megoldásként a szükséges tőke előteremtésére ugyanis a tagi kölcsön jöhetne szóba. De utóbbi esetleges kamatának adóvonzatához képest a bankhitel alacsonyabb költségekkel jár. A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint a magánszemély által nyújtott tagi kölcsönből származó kamatbevétel csak évi 10 ezer forintig adómentes – közölték az APEH központi tájékoztatási osztályán –, e fölött jövedelemnek számít, s az szja-adótábla szerint adóköteles.

A hitelintézeti kölcsön fejében fizetett kamatot viszont a bank a cég bankszámlájára terheli, s a vállalat teljes egészében elszámolhatja költségként. A fedezetként lekötött magánbetét kamata pedig nagyrészt amúgy is ellentételezi a készpénzfedezetes kölcsön költségeit, hiszen a kettő közti kamatrés csekély. A hitelt több bank egyenesen azért ajánlja, hogy segítségével a cég mérlegéből száműzzék az azt „csúfító” tagi kölcsönt.

Egy banknál, egyszerűen, gyorsan

A konstrukció előnyös, mert…

• A hitelt gyorsan, minimális adósminősítéssel vagy a nélkül folyósítják
• A hitelkondíciók (futamidő, összeg) menet közben rugalmasan növelhetők, ha van fedezet
• A betétlekötés kamata kedvezőbb a bankok átlagos lakossági kamatainál
• Az esetleg korábban lekötött magánbetét is felhasználható e célra, ha a kamatforduló napján módosítják
• A tagi kölcsönnél kedvezőbb feltételeket nyújt a hitelfelvevő cégnek, mert a hitelkamat költségként elszámolható
Forrás: társaságok közlése

A konstrukciónál mindenütt elvárt feltétel, hogy a szóban forgó magánszemély és a vállalkozás is a finanszírozó pénzintézetnél vezesse bankszámláját. Első lépésként a fedezetet garantáló résztulajdonos a majdani hitelnek megfelelő összeget helyez el saját számláján, amit a bank a futamidőre zárol – magyarázták el a CIB-nél.

Mivel e fedezet tökéletes garanciát nyújt, ezért a bank – más hitelfajtákkal ellentétben – minimális hitelbírálatot végez. A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) például a kérelmező 2004. évi mérlegére, s idei főkönyvi kivonatára kíváncsi, illetve azt tudakolja: a saját tőke nem volt-e legalább 2 éven át negatív? Nem követelmény, hogy a vállalkozás nyereséges legyen, kizárják viszont a konstrukcióból a mezőgazdasági profilú vagy fegyvergyártó cégeket. Más bankok azt hangsúlyozzák, hogy a kölcsön felhasználásához semmiféle üzleti tervet sem kell benyújtani.

A hitelbírálat általában ingyenes, ezért új bankügyfélnél akár a számlanyitás előtt célszerű elvégezni. Elvétve akad olyan pénzintézet, amely egyéb költséget von le az ügyféltől (például folyósítási jutalék címén 1 ezreléket, de mindenképp több tízezer forintot). Pozitív elbírálás esetén a pénzintézetek a kölcsön gyors folyósítását ígérik. A K&H Banknál a bírálat után mintegy 3 nap lehet a szerződéskötés, a CIB állítása szerint ők akár a kérelemtől számított 24 órán belül folyósítják a kölcsönt.

Kamatok és kondícióik

A fedezet nyújtó magánbetétre a pénzintézetek a többi lakossági betéthez képest egy-két százalékponttal magasabb kamatot fizetnek. A CIB-nél például 7,5 százalékot, szemben a többieknek jóváírandó 6,5 százalékkal. A hiteloldalon e pénzintézet 20 millió forint alatti kölcsönösszeg esetén a letétbe helyezett betét éves kamatához képest 3, e fölötti összegnél pedig 2,5 százalékkal magasabb kamatot számít fel. A K&H-nál (ahol szintén 3 százalék a kamatkülönbözet) egyébként a kamat- és tőketörlesztésre évente egyszer van mód, a CIB-nél pedig mind a betéti, mind a hiteloldalon a cég választás szerint 3, 6 vagy 12 havonta.

Mind a hitel, mind a mögöttes betét kamata változhat menet közben, de a kettő közti rés, azaz marzs fix – szögezték le mindkét pénzintézetnél. Az ügyfelek tehát lényegében semmit sem éreznek meg a kamatkondíciók változásából. Egyes bankok negyedévente árazzák át a hitel- és a betétkamatot, mindig az aktuális budapesti bankközi kamatlábat (Bubor) figyelembe véve, a K&H a havi Bubor alapján módosít 30 naponta.

Egy év, de hosszabbítható

A felvehető minimális kölcsönösszeg a legtöbb banknál 1 millió, de van, amelyiknél már 200 ezer forint. Utóbbiaknál sem érdemes azonban kis összegű kölcsönt kérni, ha a folyósítási díj vagy egyéb fix költség minimuma is magasan van. A készpénzfedezetes kölcsönt a bankok alapvetően rövid, általában legalább 1 hónapos, de legföljebb 1 éves futamidejű forgóeszköz-finanszírozásnak szánják. Annak sincs azonban akadálya, ha szükséges, hogy a futamidő lejártával automatikusan ismét meghosszabbítsák a konstrukciót.

A lekötött betétösszeghez viszonyítva egyes bankoknál parányival alacsonyabb – például 95 százaléknyi, a K&H-nál 99 százaléknyi – lehet a nyújtott hitel volumene. Érdekesség, hogy devizás magánbetét-fedezet elhelyezésére is lehetőség van. Ez azonban nem látszik kedvező megoldásnak, hiszen a devizabetétre jóval alacsonyabb kamat kapható (egy dollárbetét havi kamata például 2,5–2,8 százalék). A hitel viszont csak forintalapú lehet, s ilyenkor nem is a Bubor alapján határozzák meg a marzsot. A K&H ilyenkor például saját alapkamatához (most 11,5 százalék) igazítja a hitelkamatot, a kamatrés ebben az esetben akár 9 százalékos is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik