Üzleti tippek

Segélyhitelprogram az export támogatására

admin

2004. 01. 16. 00:00

A Külügyminisztérium előterjesztése alapján elindult segélyhitelprogramban magyar vállalatok exporttámogatással valósíthatnak meg nagyberuházásokat azokban az országokban, ahol az egy főre jutó éves GDP nem éri el a háromezer dollárt.

A kormány karácsony előtt fogadta el a Külügyminisztérium előterjesztését a fejlődő országoknak nyújtható úgynevezett kötött segélyhitelrendszer bevezetéséről. Ennek lényege, hogy az állam a Magyar Export-Import Bank Rt.-n keresztül segélyhitelt biztosít a hitelfelvevő országnak magyar exportőrök által szállított áruk vagy projektek finanszírozására.

Az OECD minden évben megjelenteti azoknak az országoknak a listáját, amelyek a kötött segélyhitel kedvezményezettjei lehetnek, ezek jellemzően olyan fejlődő országok, ahol az egy főre eső éves GDP nem éri el a háromezer dollárt. Magyarország számára Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Vietnam lehetnek az elsődleges célországok.

Az eljárás a fejlett piacgazdasággal rendelkező országokban bejáratott módszer, amely jelentősen javítja az anyaország exportmutatóit, illetve olyan nagy költségű projektek exportját teszi lehetővé, amelyeknél sok a hozzáadott érték – mondta el Major István, a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági helyettes államtitkára. További előny, hogy ezzel a magyar cégek a szigorú nemzetközi tendereztetési eljárásokon kívül, fővállalkozóként vehetnek részt a projektekben. Fontos, hogy ebben a formában az uniós csatlakozás után is kaphatnak exporttámogatást a vállalatok.

A program szervezését egy tárcaközi bizottság irányítja, a cégek ajánlataikkal a Külügyminisztériumhoz fordulhatnak. A tárca minden évben 350 millió forintot fordíthat kedvezményes segélyre. A Külügyminisztériumban már több vállalat jelezte, hogy részt venne a programban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.