Üzleti tippek

Segélyhitelprogram az export támogatására

A Külügyminisztérium előterjesztése alapján elindult segélyhitelprogramban magyar vállalatok exporttámogatással valósíthatnak meg nagyberuházásokat azokban az országokban, ahol az egy főre jutó éves GDP nem éri el a háromezer dollárt.

A kormány karácsony előtt fogadta el a Külügyminisztérium előterjesztését a fejlődő országoknak nyújtható úgynevezett kötött segélyhitelrendszer bevezetéséről. Ennek lényege, hogy az állam a Magyar Export-Import Bank Rt.-n keresztül segélyhitelt biztosít a hitelfelvevő országnak magyar exportőrök által szállított áruk vagy projektek finanszírozására.

Az OECD minden évben megjelenteti azoknak az országoknak a listáját, amelyek a kötött segélyhitel kedvezményezettjei lehetnek, ezek jellemzően olyan fejlődő országok, ahol az egy főre eső éves GDP nem éri el a háromezer dollárt. Magyarország számára Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Vietnam lehetnek az elsődleges célországok.

Az eljárás a fejlett piacgazdasággal rendelkező országokban bejáratott módszer, amely jelentősen javítja az anyaország exportmutatóit, illetve olyan nagy költségű projektek exportját teszi lehetővé, amelyeknél sok a hozzáadott érték – mondta el Major István, a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági helyettes államtitkára. További előny, hogy ezzel a magyar cégek a szigorú nemzetközi tendereztetési eljárásokon kívül, fővállalkozóként vehetnek részt a projektekben. Fontos, hogy ebben a formában az uniós csatlakozás után is kaphatnak exporttámogatást a vállalatok.

A program szervezését egy tárcaközi bizottság irányítja, a cégek ajánlataikkal a Külügyminisztériumhoz fordulhatnak. A tárca minden évben 350 millió forintot fordíthat kedvezményes segélyre. A Külügyminisztériumban már több vállalat jelezte, hogy részt venne a programban.

Sisi – Ferenc József és az udvar nemtetszése dacára – ragaszkodott hozzá, hogy negyedik gyermekét Budán hozza világra. Bár a Habsburgoknak több személyes tragédiája kötődött a magyar fővároshoz, végül minden simán ment.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.