Pénzügy

Az államadósság kezelő szerint örömhír a Templeton kivonulása

Barcza-Gyorgy(210x140).jpg (Array)
Barcza-Gyorgy(210x140).jpg (Array)

A Templeton, a magyar államadósság legnagyobb finanszírozója (2000 milliárd forint) nem vesz több állampapírt. Barcza György szerint ez a lépés kedvező az országra nézve.

A legnagyobb magyarországi forintbefektető, a Franklin Templeton vagyonkezelő csoport portfóliójának fokozatos, normál piaci körülmények között zajló leépítése kedvező Magyarország számára – mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Magyarország így szépen lassan megszabadulhat azon kockázattól, hogy az államadósság jelentős része egyetlen kézben összpontosul, hiszen több kisebb befektető veszi át a Templeton helyét – fejtette ki.

A Templeton 2000 milliárd forintos portfóliójának 20 százalékát már leépítette, de az első negyedév folyamatai alapján “ezzel semmi rossz nem történt”, és várható is volt, hogy ez a nagybefektető csökkenti befektetéseinek összegét – mondta a vezérigazgató.

Hozzátette: nem változott a külföldi befektetők Magyarországgal kapcsolatos megítélése, amit a hozamcsökkenés és az is megerősít, hogy a külföldi állomány az első negyedévben nőtt, vagyis más külföldi befektetők vásároltak a portfólióból.
Barcza György kiemelte, hogy a Templeton sem érdekelt maradék, 1600 milliárd forintos portfóliójának hirtelen leépítésében, “piacra borításában”, mert ez esetben az alapkezelő is veszítene annak értékén.

Emlékeztetett arra, hogy a Templeton körülbelül 2000 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt meg 2012-ben az akkori kiemelkedő, 7-9 százalékos hozamok mellett, így körülbelül 30 százalékos nyereséget realizált, ugyanakkor ukrán portfóliójában jelentős veszteségeket szenvedett el, “beragadt” befektetéseivel, ezért most más piacokon – köztük a magyaron – kell eladnia kisbefektetői kifizetése érdekében.

A Hir24 hazai pénzpiaci körökből úgy értesült, hogy a Templeton nem kivonul Magyaroroszágról, hanem nem hosszabbítja meg lejáró magyar állampapírjait. Ennek hatása az lehet, hogyha valami váratlan, kedvezőtlen esemény történik a világgazdaságban vagy Magyarországon, ami hátrányos az országra nézve, akkor a több, kisebb befektető nagyobb eséllyel fog azonnal szabadulni a magyar állampapírjaitól, mint a Templeton, amely kifejezetten a feltörekvő, kelet-európai piacokra koncentrál és konzervatív portfoliókezelést folytat, sokáig tartja az állampapírokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik