Pénzügy

Ennyivel veszik le az ingatlanosok az eladót

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2014. 02. 13. 12:27

Az ügyfeleket elbizonytalaníthatja, hogy nem tudnak átfogóan tájékozódni arról, hol, mennyi az ingatlanközvetítés jutaléka. Az egyik cég ezért összegyűjtötte, ki mennyit kér a piacon.

Korábban a témában:

Az ingatlaneladáshoz kapcsolódó egyik legnagyobb költség az ingatlanközvetítő jutaléka lehet, ha ilyet igénybe vesz az eladó. Sokan a jutalék alapján választanak közvetítőt. És bár ez a költség az egyik legfontosabb döntési szempont, egy-két kivételes példától eltekintve a legkevésbé sem publikusak vagy összehasonlíthatók az adatok – hívja fel a figyelmet a Balla Ingatlaniroda. Ezért vállalkoztak rá, hogy összegyűjtik, hol mennyi a jutalék.

Mint a cég vezetőjétől, Balla Ákostól megtudtuk, az adatok annyira nem publikusak, hogy 2-3 kivételtől eltekintve nincsenek fent részletezve az adott cégek weboldalain. Ezért részben telefonos tájékoztatások alapján, illetve a központi ügyfélszolgálatoktól kapott infókból dolgoztak az adatok összegyűjtésekor. Balla biztosított minket arról is, hogy az adatok hitelességéről meggyőződtek.

Honnan tudjuk meg, mennyit kérnek?

Az ügyfél vagy szóbeszéd alapján tudja meg egy közvetítőről, hogy mekkora jutalékért dolgozik, vagy pedig akkor, amikor személyesen beszél vele, s az elárulja neki az addig rejtegetett százalékokat. Ez még most, a mindent behálózó internet korában is így működik. Azaz hiába keresünk, kutatunk közvetítő díjakkal kapcsolatos adatok után a legtöbb ingatlanközvetítő honlapján, nem találunk semmit – állítja kutatási alapján Balla. Vannak persze üdítő kivételek, olyan ingatlanközvetítő cégek, akik a honlapjukon, sőt akár már a cégtáblán is egyértelműen jelzik, hogy mekkora díjra számíthat a betérő ügyfél – teszi hozzá.

Melyiket válasszuk?

Miközben ez a transzparencia bizalomra adhat okot, ne keverjük össze a közvetítői díjaikat felvállaló irodákat azokkal az ingatlanközvetítőkkel, akik irreálisan alacsony jutalékkal hirdetik magukat – teszi hozzá. Az ingatlanosok ugyanis abban egyetértenek szerinte, hogy a közvetítő díjaknak van egy olyan minimuma, ami alá nem lehet menni. Különben az már a szolgáltatás kárára válna. Az ingatlanközvetítés, az ingatlanközvetítő munkája ugyanis számtalan költséggel jár azon túl, hogy a megélhetését is biztosítania kell – szögezi le.

ingatlan iroda (ingatlaniroda, )
Fotó: Kummer János

A túl alacsony közvetítői díjért, azaz fél-egy százalékokért dolgozó ingatlanosoktól tehát szerinte ne várjunk semmi jót, igaz, őket az elmúlt évek válsága ki is söpörte a piacról, s ilyenkor válik világossá, miért is beszélnek már néhány éve a szakemberek az ingatlanközvetítői piac tisztulásáról. Ugyanakkor persze a másik oldalon ott vannak az áfával együtt már hat százalékot is meghaladó jutalékok, melyekre nem hatott a válság.

Bizonyos szegmensekben az ilyen jutalékokkal dolgozó ingatlanközvetítőknek is megvan a létjogosultságuk, akad ahol nem annyira árérzékenyek az eladók, ugyanakkor tudni kell, hogy nem feltétlenül kapnak jobb szolgáltatást az eladók a pénzükért. Ennek oka, hogy itt a közvetítői díjakban olyan elemek jelennek meg, amelyek csak az úgynevezett franchise cégeknél jelentkeznek, s nem biztos, hogy ezek annyit érnek az ügyfelek számára, mint amennyibe kerülnek.
Az általuk készített táblázatból kiderül, hogy mekkora különbségek is vannak:

ingatlanos százalék (ingatlaniroda, )

Forrás: Balla Ingatlanirodák

A fenti táblázatban ABC-sorrendben szerepelnek az irodák, és kétféle szerződéstípust különböztettünk meg, melyek a felső és az alsó határt is jelentik egyben. A felsorolt százalékok áfa nélkül értendők. A (*) csillaggal jelzett esetekben a kedvező százalék nagy értékű ingatlanra érvényes, több esetben a minimál díjak alkalmazása miatt az összeg lényegesen magasabb. A fenti adatok 2014. januári állapotra vonatkoznak, az adatgyűjtés a cégek weboldalán szereplő információk, illetve ingatlanközvetítő irodák általi tájékoztatások alapján történt.

Amit még fontos megjegyezni Balla szerint, hogy több ingatlanirodánál nincsenek kőbe vésve ezek a százalékok. Azaz pontos számot az ingatlanközvetítő csak az ingatlan megtekintése után fog mondani, így sokszor a jelzett szám csak megközelítőleges érték. De vannak olyan közvetítők is, akik azzal a jutalékmértékkel dolgoznak minden esetben, amit közzétesznek.

Amit a jutalékokról még tudni kell

A táblázatban látható, hogy egyes közvetítőknél a jutalékok mértéke eléggé eltérő lehet. Ennek az az oka, hogy az ingatlanosok általában háromféle szerződéstípussal dolgoznak, melyekhez jellemzően háromféle jutalékmértéket társítanak.

Az első az általános megbízási szerződés, amikor semmi nem köti a lakás eladójának kezét, bárkit megbízhat és akár maga is árulhatja nyugodtan a lakást. A közvetítői díj pedig azé lesz, aki a vevőt hozza.

A másik típus nevezhető félkizárólagosnak, amikor a kiszemelt ingatlanközvetítőn – azaz akinél az ingatlanközvetítésre vonatkozó szerződést aláírjuk – kívül más ingatlanost nem bízhat meg a tulajdonos az eladással, ugyanakkor ő maga azért hirdethet, járhat a vevők után, érdeklődhet.

A harmadik típus a kizárólagos szerződés, ilyenkor egyedül az ingatlanközvetítő értékesítheti a lakást. Illetve nem pontosan: találhat vevőt a tulajdonos is, csak éppen a jutalék akkor is jár az ingatlanközvetítőnek.

Nem meglepő, hogy az utolsó esetben a legalacsonyabb az ingtalan-közvetítői jutalék mértéke, hiszen ilyenkor bebiztosította magát az ingatlanos, a jutalék mindenképpen az övé, ezt pedig azzal kompenzálja, hogy egy mérsékeltebb díjat szab meg. Ebből látható, hogy az ingatlanosok többnyire melyik megoldást preferálják, ugyanakkor akad olyan közvetítő is, amelyik nem kívánja megkötni az ügyfél kezét, s nincs óriási különbség a két érték között – összegez a szakember.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.