Gazdaság

„Korábban, ha Németországban meghallották, hogy magyar vagyok, az aranycsapat összeállítását sorolták, most meg hátat fordítanak”

Mohos Márton / 24.hu
Dr. Renner Tamás
Mohos Márton / 24.hu
Dr. Renner Tamás
„Tömegesen mennének tönkre a magyar kkv-k, ha belekényszerítik őket egy ilyen mértékű béremelésbe”– mondja a 24.hu-nak Renner Tamás gépészmérnök, a jánoshalmi Renner Rubber Zrt. igazgatója. Interjúnkban kifejti: a magyar iparstratégia ugyanolyan helyzetben van, mint az oktatás meg az egészségügy: nincsenek kormányzatokon átívelő, hosszú távú, szakmai és politikai konszenzussal kialakított célok. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közelgő tisztújításától azt várná, hogy a kamara ezután ne a politika kiszolgálója legyen, hanem a munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató hazai vállalkozások érdekeit képviselje a kormány felé.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint 2028-ra, Orbán Viktor miniszterelnök szerint viszont már 2026–27-re elérhető Magyarországon az egymillió forintos havi átlagkereset és az ezer eurós minimálbér. A Renner Zrt.-nek mennyibe kerülne, hogy ezt kifizesse a dolgozóinak?

Nem árt figyelni a megfogalmazásra. A kormány bruttó átlagkeresetről beszél, ami jelenleg 636.700 (nettó 423.400 ezer) forint, és úgy jön ki, hogy kevesen sokkal többet keresnek ennél, sokan meg jóval kevesebbet. A valós helyzetet jobban tükrözi a mediánkereset, amelynek bruttó összege 524.100 (nettó 362.900) forint. Cseles rendszer a minimálbéré is. Kétféle van belőle: a bruttó minimálbér 266 ezer 800 (nettó 177 ezer 400) forint, a garantált bérminimum pedig bruttó 326 ezer (nettó 216 ezer 800) forint. Ha öt- vagy tízéves távlatról beszélnénk, 400 forint per eurós árfolyammal, jobb gazdasági kilátásokkal, akkor nem volnának olyan messze a valóságtól a beígért összegek. Így azonban azt mondhatom, hogy még a mi 30 éve töretlenül fejlődő cégünk – amely egy speciális területen, a gumi-fém rezgéscsillapító termékekben Európa legnagyobb beszállítója – sem képes ekkora emelést ennyi idő alatt kigazdálkodni. Sőt, a jelenlegi reálbért megtartó, inflációkövető béremelés is problémát okoz.

Mi lesz a kevésbé stabil kkv-kkel?

Tömegesen tönkremennek, ha belekényszerítik őket ilyen mértékű béremelésbe.

Ez nyilván nem lehet a kormány célja választások előtt.

A gazdaságnak viszont a hasznára válna. Mintegy 900 ezer vállalkozás van Magyarországon, jelentős hányaduk a rosszul sikerült gazdasági rendszerváltás óta kényszervállalkozó. Egy ilyen kis ország nem bír el ennyi vállalkozást. Sokan csak vegetálnak, mert tudással, termelékenységgel nem tudják követni a folyamatos technológiai fejlődést. Mindössze 4800 közülük a középvállalat. Ha tisztulna a piac, akkor azok, amelyek eddig is megpróbáltak innovatív termékeket előállítani és bekapcsolódni a nemzetközi kereskedelembe, gyorsabban tudnának fejlődni.

Logikus várakozásnak tűnt, hogy a kkv-k majd a multik egyre erősödő beszállítói lesznek. Miért nem így történt?

Mert alapvetően nem jó a nagy multiknak beszállítani. Elvárják a kiváló minőséget, a just in time szállítást, de nem érdekeltek abban, hogy a beszállító erősödjön.

Amíg gyakorlatlan egy cég, fizetnek egy termékért, mondjuk 1,20 eurót. Ha már ügyesebb és több haszna maradna, akkor csak 1,15-öt, majd 1,10-et. Mi úgy tudtuk ezt kivédeni, hogy diverzifikáltuk a piacot: szállítunk az autóiparba, a kiskereskedelembe, elvállalunk nagyon munka- és minőségigényes, kis szériákat, hogy kapjunk nagyobbakat, amelyeket egyébként a Távol-Keleten szoktak megrendelni.

Mohos Márton / 24.hu

Névjegy

Renner Tamás okleveles gépészmérnök, a Jánoshalmán működő Renner Rubber Zrt. innovációs igazgatója, társtulajdonosa 1978-ban született. A gödöllői egyetemen 2002-ben szerzett gyártmánytervező diplomát. 2013-ban lett az agrár-műszaki tudományok doktora. Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Szent István Biztonságkutató Központ gépészeti kutatócsoportjának vezetője. A Renner Zrt.-nek nemcsak igazgatója, hanem gyártásvezetője is. Ahogyan fogalmaz: minden héten van két öltönyös és három kékgalléros napja. Több iparjogvédelmi oltalommal bíró találmánya és számtalan újítása van. A Renner Zrt.-t édesapja alapította, 1991-ben, saját erőből. Szüleivel és testvérével együtt közösen irányítják a vállaltot. Két gyermekét is úgy neveli, hogy ott találják meg a jövőjüket. A cég egy speciális területen, a gumi-fém rezgéscsillapítók piacán dolgozik, számos országba exportál. Jelenleg mintegy 250 embert foglalkoztat, éves árbevétele 2023-ban 4,3 milliárd forint volt.

Miért nem exportálnak többet a magyar kkv-k?

Mert keveseknek van exportképes terméke vagy tudása. Az 1990-es években nem volt meg az eltökéltségük és a rendszerszintű tudásuk, hogyan kell felépíteni egy céget, hogy hosszú távon sikeres legyen. Aki a profitból nem jachtot vett, hanem beruházott az adott időszak csúcstechnológiájába, az tudott fejlődni. Sokan azonban nemcsak a szocialista üzemtöredékeket vették át, hanem magukkal hozták a Kádár-korszak szemléletét is: a cég arra való, hogy onnan hazavigyük a dolgokat. Kevés volt a jó és sok volt a rossz példa. A közvélemény jó része egyenlőségjelt tett a vállalkozó meg az olajszőkítő, a gazdasági bűnöző közé. A becsületes vállalkozónak ugyanúgy alacsony a társadalmi megbecsültsége, mint a jó tanárnak vagy mérnöknek.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik