Gazdaság

Nem keresik a hatóságok a papíron Mészáros Lőrincnél is sokszor gazdagabb magyar vagyonát

Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images
Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images
Egy hete derült ki, hogy 13 500 milliárd forint vagyont pakolt egy magánszemély két ismeretlen cégbe, de még egyetlen hivatal vagy hatóság sem jelentkezett, hogy elérte volna az ingerküszöbüket az akció, ami – papíron – annyi pénzt mozgatott meg, amennyiből háromszor fel lehetne építeni az új paksi atomerőművet. Befektetési bankárok, könyvvizsgálók, adótanácsadók az elérhető adattöredékek alapján kétségbe vonják a több ezer milliárdos ügylet valódiságát.

A G7 talált egy, a felcsúti dollármilliárdos Mészáros Lőrincnél is sokszorosan gazdagabb embert, legalábbis a cégiratok alapján: T. János az általa jegyzett két cégbe összesen 13 500 milliárd forint vagyont tolt be. A Donor Zrt.-t és a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt.-t 2023-ban alapították, mindkét cég egyetlen vagyont tüntetett fel az év végi mérlegbeszámolóhoz fűzött szöveges kiegészítésben: 1 darab, közelebbről meg nem nevezett brazil államkötvényt, amiért váltóval fizettek. A váltókövetelés a két céget tulajdonló T. Jánosé, lejárata – a kötvényekkel megegyezően – 2036. szeptember.

A leírtak alapján úgy fest, hogy bármely egyszerű ügyfélnek igazolnia kell, ha például néhány millió forintot akar befizetni/átutalni a bankjában, egy cégbe viszont bármekkora értéket be lehet csomagolni értékpapír formájában, nem firtatja senki, hogy létezik-e az értékpapír, vagy honnan származik az ellenértéke.

Két eset lehet: ez vagy könyvelési csalás, vagy tényleg benne van a cégben a mesés vagyon. Az előbbi a valószínűbb, az utóbbi a rosszabb lehetőség, mert akkor adódik a kérdés: miből? – posztolta a korrupciós ügyek feltárásában aktív országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos. A kérdés – tényleg ott van-e ez a rengeteg pénz – eldöntése érdekében jelezte, feljelentést tesz csalás, pénzmosás és színlelt szerződés gyanúja miatt a G7 által fellelt cégek ügyében.

Orosz gáz, indiai titán

„Vannak olyan bizniszek, amiből valakik óriásit kaszálhattak, például az orosz gáz közvetítő kereskedelme” – pendítette meg Hadházy a minapi bejegyzésében. Konkrét adatokkal ugyan nem kapcsolta össze a Donor és a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt.-t, illetve az orosz-magyar gázügyeket, a cégiratokban kotorászva azonban felsejlik a háttérben az Emfesz és Dmitro Firtas révén Magyarországot súroló, amúgy az Egyesült Államoktól Indiáig nyúló, nagyjából egy évtizede kipattant korrupciós botrány.

 

A Donor alapítója, T. György néhány nappal az alapítás után átadta a céget a máltai illetőségű T. Jánosnak. Papíron az ügylet névértéken történt, a billiós pénzügyi befektetés már az új tulaj, T. János alatt jelent meg a cégben, T. György pedig a továbbiakban kézbesítési megbízottként szerepel a cégjegyzékben. T. Györgyről a sajtóarchívumokban annyi látszik, hogy vállalkozásaiban régi pártállami kádereknek nyújtott megélhetést, egyebekben Knopp András veje. Knopp egykor az MSZMP KB osztályvezető-helyettese volt, ami pedig az üzleti világot illeti, egy időben az Eural Trans Gas Kft. ügyvezetőjeként földgázzal kereskedett külföldön, majd az EMFESZ ügyvezetőjeként folyt bele az orosz-ukrán-magyar gázbizniszbe. Neve az előző évtized közepén bukkant fel a világsajtóban, amikor az ukrán oligarchával, Firtasszal együtt az amerikai ügyészség vádiratába került be egy nemzetközi korrupciós nyomozás kapcsán. Az ügy középpontjában indiai titánalapanyag kitermelése állt volna.

Irreális, 38 milliárd dolláros kibocsátás

Állampapír-piaci, befektetési szakemberek egybehangzóan úgy vélik, sántít a történet a brazil állampapírokkal. A két cég mérlegében 1–1 darab, 2036. szeptemberi lejáratú államkötvény szerepel pénzügyi vagyonként, amiért váltóval fizettek. Szabó E. Viktor, a londoni Aberdeen Asset Management befektetési igazgatója azonban azt közölte lapunk kérdésére, hogy sem fix kamatozású, sem floater (a bankközi piac kamatainak alakulásához kötött) államkötvényeket nem bocsátottak ki Brazíliában 2036-os lejárattal. Nemcsak a dollárban denominált nemzetközi, hanem a brazil reálban kibocsátott belföldi papírok között sem találhatók ilyenek.

A 13 500 milliárd forintos (mintegy 38 milliárd dollárnyi) érték pedig irreálisan nagy a feltörekvő piaci országok összevetésében. Ez körülbelül négyszer akkora összeg, mint amekkora értékben a legnagyobb kibocsátó országokban éves szinten forgalomba hoznak állampapírokat – tette hozzá.

A világ legnagyobb piaci kapitalizációjú tőzsdei vállalatánál az Apple-nél „belefér” egy ekkora méretű értékpapír-kibocsátás, de ez esetben is aligha elképzelhető, hogy egyetlen vásárló kezében koncentrálódjon a teljes befektetés, azt több szereplő közt diverzifikálnák.

Napjainkban az államkötvények jellemzően dematerializált formában forognak, tehát nemigen lehet effektív, papíralapú kötvényeket betenni egy széfbe, pláne nem ekkora nagyságrendben. Az elterjedt gyakorlat, hogy az államkötvények a vásárlást és az elszámolását követően egy letétkezelőhöz, értékpapírszámlára kerülnek, az eszközöket nem „engedik ki” csak úgy a rendszerből.

A Donor Zrt. és a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt esete ezért inkább értékpapírcsalásnak tűnik – jelentette ki a befektetési igazgató.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik