Della

Tizenkét dühös ember – egyre rosszabb a hangulat a bírói karban

Sokan gondolkodnak azon, hogy elhagyják a magyar igazságszolgáltatást, akkora az elégedetlenség a körükben. Méltánytalannak érzik az anyagi elismertségüket, mások a szakmai akadályok miatt állnak fel. A Della vendége, Gerő Tamás ügyvéd, adójogi és sportjogi szakjogász úgy tudja, a Simonka-ügy korábbi bírája utóbbi okból inkább külföldön keresett boldogulást, míg mások azon keseregnek, hogy már egy bolti állás is versenyképesebb jövedelmet kínál, mint amennyit az igazságszolgáltatás csúcsa alatt, a bírák segítőiként meg lehet keresni.

De a bírók és az ügyészek sem elégedettek. Az ügyvéd szerint az igazságszolgáltatás színvonalát gyengíti, ha nem becsülik meg a bírákat, ezért egyetért azzal, hogy a szakma az Európai Bizottságon keresztül próbálja elérni a magyar kormánynál a fizetésük rendezését. Ami egy kötelezettségszegési eljárással fenyegeti a kormányt.

Gerő Tamással arról is beszéltünk, hogy a polgári peres eljárásokban egyre nagyobb súlya van a családügyeknek, a válásoknak, az ügyek rendezését viszont nehezíti, hogy egyre több a vegyes házasság, amikor az egyik fél külföldi állampolgár. Ilyen esetekben – ha nincs egyezség, és külföldi ingatlan is a per tárgya – a külföldi illetékességű bíróságot is be kell vonni a vagyonmegosztási vitába, ami tovább növeli a perköltségeket.

Amelyek elég magasak, nem függetlenül az évekkel ezelőtt a peres eljárásokban bekövetkezett változásoktól. Ez sokakat kiszorított a peres jogorvoslati eljárásokból, ahogy az ügyvéd fogalmazott:

időnként konganak az ürességtől a bíróságok.

Ráadásul a perköltségek tovább emelkedhetnek – derül ki adásunkból, ahol arról is szó esett, hogy a gazdasági ügyek jelentős részében fennáll az állam érintettsége (ami jelzi, mekkora lett mostanra az állam ráhatása a gazdasági folyamatokra), valamint arról, miért haltak el a kormányváltások alkalmával beígért elszámoltatási kísérletek, illetve miért nincs félnivalója Magyar Péternek, aki – saját bevallása szerint – túlárazott szerződéseket írt alá a Diákhitel Központ élén.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik