Gazdaság

A Coca-Cola is elismerte, más lehet a magyar Fanta narancs, mint a külföldön kapható

Getty Images
Getty Images

A Pénzcentrum Olaszországban járt olvasója a Fanta naranccsal kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait – mint kiderült, az ottani üdítőben jóval több (dupla annyi) a narancslé, mint abban, amit az itthoni üzletekben lehet kapni.

A terméket gyártó Coca Cola azt írta a portál érdeklődésére, hogy a Fanta narancsot Európa-szerte gyártják, és hogy a különböző országokban valóban eltérő lehet a gyümölcstartalom. Hozzátették, az egyes országokban a gyümölcstartalom többnyire hasonló a helyben kapható hasonló termékekéhez, valamint összhangban van az érvényes helyi szabályozásokkal.

A NÉBIH azt válaszolta nekik, hogy korábban (2017-ben) már összehasonlították az Ausztriában, illetve Magyarországon kapható üdítőt, amikor is azt állapították meg, hogy az osztrákban kevesebb volt a narancslé (3%), mint a magyarban (akkor 6% volt, most 5%), illetve hogy a laikus fogyasztóknak a Magyarországon kapható termék ízlett jobban. Az élelmiszerhatóság arról is biztosította a portált, hogy ezek az eltérések – a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett – jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslé-tartalmára vonatkozóan. (Más tagországokban létezik ilyen szabályozás.) Tehát a gyártó által meghatározott összetételt az adott ország fogyasztói elvárása befolyásolja. Ezt nevezhetjük „nemzeti ízpreferenciának”.  A narancsos Fanta üdítőitalt többféle receptúra alapján gyártják, országonként eltérő narancs, cukor, glükóz-fruktóz szirup és egyéb, akár mesterséges édesítőszer felhasználásával.

Készítettek egy országáttekintést is, amiből az látszik, hogy ahol megterem a narancs, ott jellemzően nagyobb az üdítő narancstartalma.

A feltűnően különböző üdítők kapcsán az Agrárszektor főszerkesztője, Braunmüller Lajos kérdésükre kifejtette, a vizsgálatok gyakran kimutatnak ilyen eltéréseket, amelyeknek legfőbb oka, hogy a gyártók alapvetően igyekeznek földrajzilag észszerű távolságból beszerezni az alapanyagokat, még ha a receptúra alapvetően hasonló is. Az egyes gyártóhelyeken ugyanakkor az egymással helyettesíthető, ám helyben nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló anyagokat használják. Megerősítette, időnként kétségkívül lehet jobb minőséget találni más országokban, például a helyi igények, elvárások, illetve a verseny miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik