Gazdaság

Olcsóbb személyi kölcsönökkel kezdték a nyarat a bankok

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Több bank is csökkentette júniustól a személyi kölcsönök kamatait, a lakáshiteleknél azonban alig van mozgás – írja szerdai cikkében a Bank360. Sőt, a nem kamatplafonos jelzáloghiteleknél még emelés is előfordult. Mint írják, a jegybanki alapkamat folytatódó csökkentése nem segített a lakáscélú jelzáloghiteleken, az ezek árazását befolyásoló hosszú távú hozamok változása ugyanis elszakadt az MNB irányadó mutatójától az év eleje óta.

Az elmúlt egy hónapban ugyan már megállt a referenciakamatok növekedése, valamennyit még mérséklődtek is, de még így is magasabb szinten vannak, mint 2024 elején, amikortól 7,3 százalékra csökkentették a lakáshitelek THM-plafonját.

Az ötéves BIRS június 4-én 6,43, a 10 éves 6,60, a 20 éves pedig 6,64 százalékon áll. Márpedig több olyan bank is van, amely ennél kisebb kamattal nyújt 10–20 éves lakáshiteleket, és olyanok is akadnak, amelyeknél a teljes hiteldíj mutató (THM) is ez alatt van. Ez alapján nem meglepő, hogy szinte senki nem nyúlt a jelzáloghitelek áraihoz június elején. Egyedül az MBH változtatott, a lakáshiteleinél kisebb-nagyobb mértékben csökkentett, így azok az olcsóbbak közé kerültek, a szabad felhasználású konstrukcióknál azonban emelt is.

A lakáshitelek több hónapja szinte bebetonozódott kamataival szemben a személyi kölcsönöknél június elején is folytatódtak a vágások, több nagybank is kedvezőbbé tette az ilyen fogyasztási hiteleit. Márpedig ezek iránt már eddig is nagy volt a kereslet, hiszen a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint áprilisban 68,2 milliárd forintnyi szerződést kötöttek rájuk a pénzintézetek, ami történelmi rekord. A beindult az árverseny hatására a személyi kölcsönök átlagos kamata 17,61 százalékosra süllyedt, ami másfél éves mélypont.

Az ügyfeleket ugyan most láthatóan nem kell ösztökélni a hitelfelvételre, ennek ellenére a pénzintézetek kamatcsökkentéseket hajtottak végre június elején.

A jelzáloghiteleknél egyedül az MBH Bank változtatott június elején. A fix kamatozásúak közül a lakáscélú hitelek kamata csökkent, 30 millió forintos hitelösszeg alatt 0,10, felette 0,50 százalékponttal. Az ügyleti kamat így a kisebb hitelösszeget igénylők számára 6,69 százalékra, a nagyobb hitelösszeget felvevők számára pedig 6,29 százalékra módosult. A Minősített Fogyasztóbarát lakáshiteleket ugyanekkora kamattal lehet igénybe venni. A fix kamatozású nem lakáscélú, szabad felhasználású jelzáloghitel ugyanakkor drágább lett az MBH-nál. 12-30 millió forint közötti hitelösszegnél 0,70 százalékpontos volt az emelkedés mértéke, így 10,25 százalékról 10,95 százalékra változott az éves kamat – írja a Bank360.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik