Gazdaság

Eltörlik a lakossági napelemeknél az eddigi szaldó elszámolást jövőre

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Vége a lakossági napelemeknél az éves szaldó elszámolásnak – írta a napokban az Energiaügyi Minisztériumra hivatkozva a Világgazdaság. A tervezett változás:

  • minden napelemesre vonatkozik (azokra is, akik saját erőből telepítettek, tavaly október vége előtt bejelentkeztek),
  • azaz mintegy 200 ezer lakossági napelemesnél változhat meg a jelenlegi elszámolás.

Indoklásul arra hivatkoznak, hogy a jelenlegi elszámolás csak részben felel meg az uniós jogszabályoknak, és legkésőbb 2024. január 1-jétől új rendszert kell bevezetni.

A cikkből kiderül még, hogy:

  • a napelemesek többet fognak kapni a rendszerbe táplált áramért,
  • de többet is fizetnek majd a hálózatból igénybe vett mennyiségért.

Ez azt jelentheti, hogy bár piaci környezetben a napelemesek elvben a jelenleginél (ami elég kevés) több pénzt remélhetnének a megtermelt áramukért, és a lap szerint számos téren nőne a mozgásterük, ám le kellene mondaniuk arról, hogy rezsicsökkentett áron vételezzék az áramot. Formálisan le kellene mondaniuk az egyetemes szolgáltatás adta biztonságról is, de a jogszabályok védőhálót adnak ennek a felhasználói körnek is. A lap nem kapott egyértelmű választ a minisztériumtól, így nem egyértelmű hogy a napelemesek kihullanak-e az egyetemes szolgáltatásból, vagy sem.

Ugyanakkor a Világgazdaság cikkében azt is írják, hogy olyan szabályozásra törekszenek, amely a saját áramfogyasztást csökkentő, öngondoskodó háztartási méretű kiserőmű (HMKE) tulajdonosokat csak a legindokoltabb mértékben érinti, mivel a kormány elkötelezett a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésében.

Azt még nem tudni, hogy havi vagy negyedórás szaldó lesz-e a jövő évtől – olvasható a cikkben. Mivel a cikkben ez így szerepelt, felhívtuk a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökét, Kiss Ernőt. Lapunknak azt mondta, jelenleg villamosenergiáról szóló törvény alapján (2007 óta) háromféle lehetőségből választhatnak a háztartási napelemesek a szaldónál: az elszámolás lehet éves, féléves vagy havi.  Jellemzően mindenki az évest választotta eddig.

Kiss Ernő szerint ha nem lesz éves elszámolás, az meghiúsítja gyakorlatilag az összes olyan beruházást, ami azért valósult, hogy például napelemmel megtermeljék a fűtés energiaigényét, illetve hogy a nyáron megtermelt villamosenergiából télen például egy hőszivattyú segítségével fűtsenek. Hiszen olyan technológia nem létezik, amivel a nyáron megtermelt villamosenergiát le lehet tárolni télre. Tehát mint az RTL-nek mondta, elképzelhető szerinte, hogy ezek a beruházások így értelmetlenné válnak.

Mi az a szaldó elszámolás a napelemnél?

Ebben a rendszerben a napelemes háztartások évente egyszer kifizetik azt a különbözetet, amennyivel több villamos energiát használtak az országos hálózatból, mint amennyit abba juttattak a naperőművükkel. Ha ez az egyenleg negatív, tehát többet termeltek, mint fogyasztottak, akkor pedig pénzt kapnak vissza, amennyiben kérvényezik. Igaz, a visszatérítés mint írtuk, jóval kevesebb mostanában, mint amennyit az áramért fizetünk.

Az Energiaügyi Minisztérium az őszre ígéri, hogy megszülethetnek a szaldóelszámolással kapcsolatos új szabályok.

A Világgazdaság cikkében szó van arról is, hogy októberben elkezdődhet a hálózati betáplálás átmeneti korlátozásának fokozatos feloldása. Nagy kérdés, kinek szól az az intézkedés, hogy újra megnyitják a hálózatra csatlakozás lehetőségét. Kiss Ernő az RTL-nek azt mondta, ez mindenképpen jó hír. Különösen azért, hiszen korábban sem volt semmilyen műszaki indoka annak, hogy teljes tiltást vezessenek be Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik