Gazdaság

Nem tetszik a magyar infláció a hitelminősítőnek, de a sok beruházás igen

MTI / Czeglédi Zsolt
MTI / Czeglédi Zsolt

Megerősítette Magyarország  hosszú futamidejű devizaadósság-kötelezettségeinek befektetési ajánlású besorolását a Fitch Ratings.A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a következő években 3 százalékos ütemre gyorsuló átlagos növekedést vár a magyar gazdaságban. A Fitch Ratings péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek „BBB” szintű osztályzata – adta hírül az MTI.

A besorolás megerősítéséhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte: a magyar osztályzatot a hasonló besorolású gazdaságokéhoz mérve erőteljes strukturális jelzőszámok, a beruházások táplálta sorozatos gazdasági növekedési eredmények és a robusztus nettó működőtőke-beáramlás támasztja alá.A cég megerősítette a szuverén besorolás kilátását is, amely január óta negatív, de a „BBB” minősítés továbbra is azt jelzi, hogy a Fitch Ratings a befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot. A Fitch négy éve javította a jelenlegi „BBB”-re a magyar államadósság besorolását az addigi “BBB mínusz”-ról. Az elemzés kiemeli, hogy a magyar gazdaság külső pozíciói jelentősen javultak az idén az energiaimport költségeinek csökkenése nyomán. A hitelminősítő hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország el tudta kerülni a legutóbbi fűtési szezonban a földgázellátás adagolását, bár a cég véleménye szerint továbbra is kockázati tényező, hogy az ország erősen függ az orosz energiahordozó-szállításoktól.

A Fitch Ratings az osztályzat negatív kilátást a makrogazdasági politika körüli hitelességi kockázatokkal magyarázza. A hitelminősítő úgy véli, hogy a kiugró nyereségekre kivetett szektorális különadók miatt magasak a szabályozói oldalról érvényesülő terhek.

Az infláció a legmagasabb az Európai Unión belül, az árkorlátok nem bizonyultak hatékonynak, miközben emelték az államháztartás költségeit, a monetáris politika transzmissziós funkciójának érvényesülését pedig az egyes jelzáloghitelek kamataira megállapított, célzott felső korlátok hátráltatják

– vélekednek a Fitch Ratings londoni elemzői. A cég ugyanakkor hangsúlyozza: továbbra is arra számít, hogy Magyarország megállapodásra jut Brüsszellel az európai uniós folyósítások ügyében, bár a hitelminősítő szerint továbbra is bizonytalan e folyósítások időzítése és mérete.

A Fitch prognózisa szerint a tizenkét hónapra számolt infláció 8–10 százalékra lassul az idei év végéig, 2024 egészében átlagosan 5 százalék lesz, és 2025-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) központi célszintjének közelébe, 3,1 százalékra tér vissza.

A Fitch Ratings a háborús válság ellenére továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot, miután megerősítette hazánk ‘BBB’ besorolását változatlanul negatív kilátás mellett – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken az MTI-vel. A szaktárca közleményében kiemelte: a hitelminősítő kedvezően értékelte a kormány hiány- és adósságcsökkentő politikáját, a magas beruházási rátát, a stabil bankrendszert és az infláció egyszámjegyűre csökkentését az év végére. Magyarországot jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja, és két osztállyal magasabbra sorolják, mint egy évtizeddel ezelőtt.

A PM hangsúlyozza: Magyarország célja világos, vissza kell térni arra az egyensúlyi pályára, ahol a gazdaság a COVID-járvány és a háború előtt volt. Ezért a válságok ellenére a kormány 2024-ben 2,9 százalékra csökkenti a költségvetési hiányt és 66,7 százalékra javítja az államadósság szintjét, ami 10 százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál, miközben a hazánknak járó forrásokat Brüsszel még mindig visszatartja. (MTI)

Kiemelt kép: Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik