Gazdaság

Made in Hungary – ezekkel ajándékoztuk meg a világot a szocializmusban

Fortepan
Fortepan
Közlekedési eszközök, élelmiszer, könnyűipar: főként erre szakosodott a magyar termelés a rendszerváltás előtt, magyar márkák pedig Indiától Dél-Amerikáig, Angolától Vlagyivosztokig jelen voltak évtizedeken át. Hogy milyen minőségben, mennyire piacképesen és miféle politikai megfontolásokból – az már egy kicsit bonyolultabb kérdés.

A legendás magyar dízelnek, a Ganz M40-esének trópusi változata fut át a Nílus fölött a magyar tervezésű vasúti hídon, mely nem véletlenül emlékeztetheti a bennfentest kicsit a budapesti északi összekötőre: ugyanaz a Sávoly Pál tervezte, mint azt és egy sor másik hazai hidat, köztük a háború után hófehér kábelhídként újraépített Erzsébetet. Az UVATERV hídtervező részlege jó pár külföldi megbízást kapott a szocializmusban: Thaiföld, Kína, India – Egyiptomban a vasúti mellett ők tervezték a közúti Al Marazeek hidat is Kairó alatt. A piramisoknál a Nílust átívelő híd szinte teljesen „a miénk”: az acélszerkezet anyagát az ózdi és a diósgyőri acélművek készítette, a hídszerkezetet a Rába Művek gyártotta, a szerelést a Ganz–MÁVAG gárdája végezte.

Bujdosó Géza / Fortepan A Ganz–MÁVAG Mozdony-, Vagon- és Gépgyár gárdája építi az Al Marazeek hidat a Nílus felett, az egyiptomi Helwan közelében 1958-ban. A magyar tervezésű híd acélszerkezetének anyagát az ózdi és a diósgyőri acélművek készítette, a hídszerkezetet a győri Rába Művek gyártotta.
Bujdosó Géza / Fortepan Az Al Marazeek híd építkezése a Nílus felett 1958-ban.

A korabeli magyar szakember-, nyersanyag- és áruexportra szívesen emlékszünk úgy, mint ami globális léptékben tette térképre a magyar tudástermelést, és bár ebben van jó adag nosztalgikus elfogultság, tény, hogy bizonyos ágazatokban egészen széles volt a kiviteli rádiusz.

Kovács Márton Ernő / Fortepan A Wander Gyógyszer- és Tápszergyár (ma Egis Gyógyszergyár) Kőbányán 1949-ben.
Szalay Zoltán / Fortepan Drazsírozó üzem (gyógyszer bevonása cukormázzal) a debreceni Biogal Gyógyszergyárban (ma Teva) 1968-ban.
Bojár Sándor / Fortepan A Kőbányai Gyógyszerárugyár (korábban és ma Richter Gedeon Vegyészeti Gyár) 1986-ban.

Más kérdés, hogy ez mennyire volt köszönhető a hazai termelési kultúrának, a magyar ipar tényleges erejének, nemzetközi versenyképességének, vagy éppen a szovjet blokk autark, minél inkább önellátásra törő gazdaságpolitikájának, a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsán (KGST) belüli szakosodásnak és a harmadik világot célzó geopolitikai szándékoknak. Vagy éppen még a világháború előtti időszakból megörökölt iparpolitika hosszú távú hatásainak.

FŐFOTÓ / Fortepan Bőripari Kutatóintézet a IV. kerületi Perényi Zsigmond (Paksi József) utca 43. alatt 1978-ban.

A Ganz dízelvonatainak sikerét még a harmincas évek elején kifejlesztett Árpád motorvonat alapozta meg, ezt akkor Egyiptomtól Argentínáig, Spanyolországtól Rhodesiáig exportálták. Lelke a Ganz-Jendrassik-féle dízelmotor volt, korszakos fejlesztés; az 1970 körül Egyiptomba szállított M40-esek (vasutas szlengben a „Púpos”, utalva a géptérből kimagasló vezetőfülkére) 16 hengeres motorja is a Jendrassik-féle alapelveket követte.

Falk György / Fortepan A MÁVAG 136-os szerkezetszámú, Egyiptom részére készülő gőzmozdonyok gyártása a MÁVAG Mozdony- és Gépgyár VIII. kerületi üzemcsarnokában 1951-ben.
Ganz gyűjtemény / Történeti Fényképek Gyűjteménye / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Fortepan Jendrassik-motort szállítanak a Ganz kőbányai gyárából a hajógyárba a VIII. kerületi Kálvária téren 1947-ben. Szemben a Karácsony Sándor utca.

Jendrassik György gépészmérnököt azonban a kommunista hatalomátvétel után, 1947-ben elüldözték az országból. Az Argentínának szánt, még le nem szállított mozdonyok közül néhányat hadizsákmányként foglaltak le a szovjetek, a kedvező tapasztalatok is hozzájárultak állítólag ahhoz, hogy a nyolcvanas évekig több mint 700 szerelvényt szállítottak aztán a Szovjetunióba. De vitték a magyar motorvonatokat Lengyelországba, Jugoszláviába, Szíriába, sőt Brazíliába is, ahol Trens Húngaros-ként ismerték őket.

Galéria
Surányi Sándor – György József / Fortepan
Argentin megrendelésre gyártott ötrészes motorvonat a Ganz gyár népligeti próbapályáján a Vajda Péter utcánál 1955-ben.

A legnagyobb nemzetközi karriert és a legtöbb kilométert persze az Ikarusok futották be. Az Ikarus 260-asból önmagában 75 ezer darab készült, az évi több mint tízezres gyártókapacitással a székesfehérvári és a mátyásföldi Ikarus-gyárak a világ legnagyobbjai közé tartoztak. Ehhez a kezdetekben jól jöttek a hadiipari tapasztalatok, hiszen az egyik elődcég az Uhri testvérek 1945 előtti Repülőgépgyár Rt.-je volt.

Fortepan Az Ikarus 250 típusú autóbusz prototípusa a siófoki Hotel Hungária előtt 1970-ben. Balról a második Finta László, a busz formatervezője.
Szalay Zoltán / Fortepan Lázár György miniszterelnök látogatása az IKARUS mátyásföldi gyártelepén 1986-ban.

Az automatizált gyártástechnológia is új szintre emelte a lehetőségeket, de a nagy ugrás azért azon a politikai döntésen múlt, hogy a Szovjetunióval és az NDK-val hosszú távú szerződéseket kötöttek a buszszállításokról, és ezzel 1963-tól Magyarország lett a buszgyártás szocialista fellegvára.

Kotnyek Antal / Fortepan Napozás Ikarus babakocsival a budai várban, a Fehérvári kapunál 1955-ben.

Az export nagy része más KGST-országokba, a Közel-Keletre és néhány fejlődőnek mondott országba irányult, Irakban, Kubában és Angolában Ikarus-összeszerelő üzemeket is létesítettek. A pártállami rendszer kultuszt épített az Ikarus nemzetközi sikereire, Bódy Zsombor történész szerint „egyfajta szocialista nemzeti büszkeség megjelenítésére használta a magyar autóbuszmárkát”. Más kérdés, hogy a vágyott tőkés piacra nem sikerült betörni a magyar buszokkal.

Galéria
Csepel Autógyár / Békés György / Fortepan
Jobbkormányos, kísérleti Csepel–Ikarus 559 típusú autóbusz a a Csepel Autógyár udvarán Szigetszentmiklóson 1977-ben.

Bár voltak nyugati járműgyártókkal közös üzletek, ezek az eladások általában kisebb szériában valósultak meg, és a magasabb önköltség miatt nem is mindig voltak nyereségesek. Így maradt nagyrészt a szocialista blokk és a harmadik világ kevésbé szofisztikált piaca, bár ott is merültek fel időnként minőségi kifogások.

FŐFOTÓ / Fortepan Csepel Pannonia reklámfotó 1974-ből.
FŐFOTÓ / Fortepan A Volán Tefu Rába márkájú teherautója a Hősök terén 1975-ben.

Az állambiztonság egyik napi operatív jelentése 1981-ben arról számolt be, hogy a Törökországba exportált Ikarus 630-asok közül több busz tengelykapcsolója használat közben eltört, balesetet okozott, ami miatt a törökök 6 millió 800 ezer forintos kártérítést követelnek. Ezt az Ikarus arra hivatkozva utasította el, hogy a tengelykapcsolókat nem is ők, hanem a Soroksári Vasöntöde gyártotta, és a Csepel Autógyár szerelte be a motorba, náluk csak a végső összeszerelés zajlik.

Galéria
Fortepan
Az Alba Regia törpeautó fából készült makettje 1956-ban. A jobb szélen az autó tervezője, Horváth József.

Az egymásra mutogatás után végül a külkereskedelmi vállalat, a MOGÜRT fizetett, de az eset rámutat, hogy az exportra termelő szocialista nagyvállalatok sem feltétlenül voltak igazán érdekeltek a minőségi szállításokban. Sőt, a piaci megtérülés sem volt kiemelt szempont. Az Ikarus vezetői nem is nagyon tudhatták, hogy mennyire gazdaságos a termelés, hiszen a pénzügyi szempontokkal nem nekik kellett foglalkozniuk.

N. Kósa Judit / Fortepan A Jégtörő I. építése a Balatonfüredi Hajógyárban 1958-ban. 1880-ban indult a hajógyártás Balatonfüreden, ami az 1970-es évekre már ezer embernek adott munkát. Vontatóhajókat, tolóuszályokat, jégtörőket, kompokat és vitorlásokat készítettek részben hazai megrendelésre, főként a MAHART számára, részben pedig exportra. Ötven tolóegységet gyártottak az Egyesült Arab Köztársaság megrendelésére, húsz uszály készült Jugoszláviának és ötvenhét Egyiptomnak.
Bojár Sándor / Fortepan Dutra UE-28 típusú traktorok szerelősora a Vörös Csillag Traktorgyár üzemcsarnokában, a XIX. kerületi Hofherr Albert (Vörös Csillag) utcában 1966-ban.

Bár az érdekeltté tételben jelentős különbségek voltak a különböző időszakok és néha az ágazatok között, ez valójában a KGST-n belüli piac általános természetéből fakadt – a tervpolitika kevésbé ösztönzött rentábilis gazdaságra, a valós árak, piaci kereslet, eladhatóság szempontjai legfeljebb másodlagosak voltak.

UVATERV / Fortepan Újítási és találmányi kiállítás a Műcsarnokban 1949-ben.
UVATERV / Fortepan Újítási és találmányi kiállítás a Műcsarnokban 1949-ben.

A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának (KGST) nevezett gazdasági blokk ugyan 1949-ben alakult, de a sztálinista erőszakos iparosítások párhuzamosságai után a mélyebb integráció csak Hruscsov alatt kezdődött. Ezt már a szakosodás, vagyis az országok közötti regionális munkamegosztás határozta meg, amiben Magyarországnak – a buszokon túl – alapvetően a könnyűipar és mezőgazdasági termékek előállítása és exportja volt a reszortja.

Tóth József Füles / Fortepan Videoton Super Star 20 típusú televízió reklámplakátjának fotója 1988-ból.
Tóth József Füles / Fortepan „Mi volt előbb?” A felvétel a Videoton-számítógép reklámplakátjához készült 1984-ben.

A KGST-országok, vagyis a keleti blokkon belüli ügyletek részesedése a magyar külkereskedelemben 1970-re már 80 százalékos volt. Ekkor még a magyar gazdaságnak megvolt az a kedvező cserearánya, hogy a Szovjetunióból olcsón jutott energiához, és drágábban tudott exportálni. Az 1968-as Új Gazdasági Mechanizmus koncepciója is az erre alapozó hídmodellre épült: Gerőcs Tamás gazdaságtörténész szerint ennek lényege, hogy szubvencionált olcsó kőolajat használva exportálhatott nyugatra, a befolyó devizából pedig nyugati technológiát vásárolt, amit aztán a KGST-exportra szánt feldolgozóipar használhatott fel.

Lábatlan Polgármesteri Hivatal / Fortepan A lábatlani cementgyár új, 88 méter hosszú Klinker égetőkemencéjének üzembehelyezésekor tartott ünnepség 1953. november 6-án.

Ennek a struktúrának az alapelemei azonban váratlanul gyorsan felborultak. Nyugat-Európa felé a magyar agrárkivitel, a vágómarha, sertéshús, vágott baromfi, zöldség, gyümölcs összesen 60 százalékot tett ki, amit a mezőgazdaság viszonylagos sikerágazattá válása is segített. A mezőgazdasági exportot azonban 1970-től a nyugat-európai Közös Piac protekcionista agrárpolitikája, az átmeneti behozatali tilalom és a védővámok komolyan fenyegették.

Fortepan A Medicor Művek fogorvosi székeket gyártó üzeme a IX. kerületi Illatos út 9.-ben 1965-ben.
Kovács Márton Ernő / Fortepan Az ORION Rádió és Villamossági Vállalat fejlesztőmérnökei univerzális háztartási gépet tesztelnek az újpesti Váci úton 1949-ben.

A Közös Piacról kiszoruló magyar agrárium így inkább a szocialista országok felé orientálódott, de az olajárrobbanás miatt éppen ekkor következett be egy alapvető cserearányromlás. A szatellitállamoknak szállított szovjet kőolaj árát Moszkva egyre inkább közelítette a világpiaci árakhoz, és az is kérdéses volt, mekkora volument tudnak egyáltalán biztosítani. A szovjet vezetés közben egyre erősebben szólalt fel a nyugati irányú külkapcsolatok ellen is, annyira, hogy hajlandó volt akár keményvalutában is fizetni a magyar élőállatért, csak hogy az ne a tőkés országok felé menjen.

FŐFOTÓ / Fortepan Az ERDÉRT „Négyikres” fanyaralója a Budapesti Nemzetközi Vásáron a Városligeti-tó és a Vajdahunyad vára közötti területen 1970-ben.
FŐFOTÓ / Fortepan A BNV-díjjal kitüntetett VFV előre gyártott vasbetonvázas építési rendszer a Budapesti Nemzetközi Vásáron, a Városligetben 1970-ben.

A magyar külkereskedelmi deficit egyre nagyobb lett ezekben az években, ami már a Kádár-rendszer életszínvonal-javító alapcéljait fenyegette. Sokat beszéltek ekkor is a szerkezetváltás szükségességéről, és arról, hogy a magas hozzáadott értékű, jelentős szellemi kapacitásokat bevonó ágazatokat kell célzottan fejleszteni, Germuska Pál értékelése szerint azonban a lehető legkevesebb változtatással próbálták áramvonalasítani a magyar gazdaságot, így megcsontosodott az avítt gazdasági struktúra.

Urbán Tamás / Fortepan A Csepeli Kerékpár- és Varrógépgyár kerékpárgyártó üzeme 1976-ban.

Mivel életbevágó lett volna a felvevőpiac növelése, a magyar gazdaság szerkezete azonban alapvető modernizáció nélkül nem volt alkalmas nagy volumenben és termékpalettán hatékony, versenyképes termelésre, azt remélték, majd a fejlődő országokban fognak könnyebben piacot találni. Így nőtt a magyar külkereskedelem jelentősen több arab országgal: ezt a magyar hadiipari szállítások, közvetve a megrendeléseket fokozó 1967-es és ’73-as arab–izraeli háborúk is segítették.

Fortepan Egy álcázott Rába 38M Botond személy- és teherszállító 1942-ben.

Líbiával egy óriási, 3 milliárd dolláros üzletről volt szó, és bár ennél végül kisebb lett a megrendelés, a magyar rádiófelderítő és -zavaró rendszerek így is komoly tételt jelentettek. A katonai legenda szerint Kadhafi líbiai diktátor is annak köszönhette az életét egy ellene indított célzott amerikai támadásnál, hogy a kint dolgozó magyar karbantartók észlelték és megfejtették az amerikaiak kommunikációját.

Gábor Viktor / Fortepan A Ganz Árammérő Gyár műszerésze ellenőrzi a VKM típusú villamosfelhúzású kapcsolóórákat Gödöllőn 1967-ben.
Urbán Tamás / Fortepan A jászberényi hűtőgépgyár szifongyártó üzeme 1970-ben.

Ez így ebben a formában valószínűleg megalapozatlan, de a magyar katonai és híradástechnikának valóban ez volt hosszabb ideig az utolsó jelentős megrendelése. Hattyúdal, hiszen a nyolcvanas évektől újra hidegháborússá váló nagyhatalmi vetélkedésben a fejlett technológiától a magyar szakemberek egyre inkább elszakadtak. Egyre több műszaki megoldás került fel a szovjet blokkba való szállításokat tiltó Cocom-listára, és a technológiatranszfer beszűkülésével a magyar ipar lemaradása is súlyosan nőtt.

Bauer Sándor / Fortepan A Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) kazettás magnója, Videoton hordozható, fekete-fehér tévé és Lehel hűtőszekrény a gödöllői Szövetkezeti Áruház kínálatában 1974-ben.

Márpedig a hazai ipar az embargókat egyébként rendre kijátszani próbáló Videotontól a Mechlaborig jelentős arányban használt nyugati alkatrészeket – a technológiai elszakadás így az épkézláb magyar exportot is korlátozta.

Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/made-in-hungary

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik