Gazdaság

A szlovák miniszter elzavarja a magyar befektetőt

Richard Sulík / Facebook
Richard Sulík / Facebook
Hiába mesés az MVM ajánlata, nem kerülhet magyar kézbe a szlovák áramszolgáltató.

A Magyar Villamos Művek (MVM) hiába vetett szemet a zsolnai székhelyű Közép-szlovákiai Áramszolgáltató (Stredoslovenská energetika, SSE) 49 százalékos tulajdonrészére. Az Új Szó azt írja, Richard Sulík gazdasági miniszter nagyon határozottan ellenzi, hogy magyar kézbe kerüljön az SSE.

A politikus közölte, nem ért egyet azzal, hogy az áramszolgáltató kisebbségi tulajdona újra egy állami cégé legyen, és egyébként sem tetszenek neki az Orbán-kormány elmúlt időszakban hozott egyéb döntései sem. Ezzel kapcsolatban külön kitért a szomszédos országokban tervezett, időközben visszavont földvásárlási tervekre,

Korábban az e.dennikn.sk portál írt arról, hogy a 49 százalékos tulajdonért folyó verseny fináléjába a német E.ON és a cseh ČEZ mellett a magyar MVM is bejutott, ráadásul a legnagyobb összeggel, nagyjából 1,2 milliárd euróval, ami az elemzők szerint indokolatlanul magas. 

A szlovák politikusok – pártállástól függetlenül – a napokban hangos ellenkampányt indítottak a magyar cég ellen, amibe most a liberálisok elnökeként a gazdasági miniszter is beszállt.

Nem szeretném, hogy a magyar állam jelentős tulajdonrészt szerezzen egy jelentős szlovákiai vállalatban.

Richard Sulík közölte, az üzlethez a stratégiai infrastruktúráról szóló törvénynek köszönhetően állami jóváhagyás kell, márpedig ő az értékesítéssel nem ért egyet. A gazdasági miniszter ezt jelezte a Közép-szlovákiai Áramszolgáltató igazgatótanácsi elnökének is. Az államnak ugyan elővételi joga van a tulajdonrészre, de egyelőre nem árulta el, élnek-e ezzel szerinte ugyanis a részvénycsomag ára 1,25 milliárd euró körüli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik