Gazdaság

A tanárok táppénze bánhatja a jelenlegi karanténszabályt

Az ugyanis hiányos, így csak a jóindulaton múlik, mennyit kap egy pedagógus.

Egy tanárnak akkor jár a teljes táppénz, ha a munkahelyén kapja el a koronovírust. Noha a minap ezt Kásler Miklós miniszter maga mondta, a Népszava szerint – egységes szabályozás híján – minden a tankerület és az intézményvezető jóindulatán múlik. A lapnak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás azt mondta, most eltérő, a fertőzést munkahelyi megbetegedésként kezelik-e.

Ahol igen, a pedagógus az alapfizetése 100 százalékát kapja táppénzként, ahol nem, ott csak 60 százalékra jogosult.

A PSZ-t a Klebelsberg Központ arról tájékoztatta, hogy a jogi háttér kidolgozásáig az igazgató dönti el, a fertőzés munkahelyi megbetegedés-e. Ezt nehéz bizonyítani, a szakszervezet mielőbb  egységes szabályozást sürget. Totyik Tamás addig is azt javasolta, ha valaki karanténba kerül, de állapota megengedi, azonnal kezdeményezze, hogy a tananyagot a tantermen kívüli oktatás keretei között adhassa le. Így megkapja teljes fizetését a különböző pótlékokkal együtt.

Korábban Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke azt tanácsolta: ha valaki karanténba kényszerül és jelentkezik orvosánál, Kásler Miklós bejelentésére hivatkozva kérje, hogy esetét kezeljék „munkahelyi balesetként” (foglalkozási megbetegedésként).

Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arra  hívta fel a figyelmet, rendszeres szűrés nélkül ki sem derülhet, ha valaki a munkahelyén fertőződik meg. A tanároknak és más iskolai dolgozóknak ingyen kellene biztosítani a teszteket, mert jelenleg sérül az egészséges, biztonságos munkakörnyezethez fűződő joguk.

A PDSZ azt is kifogásolja, hogy a digitális tanrend helyi, időszakos elrendelésének jogát elvették az iskolától, ahol a legtöbb információ van a gyors, jó döntéshez, miközben a központi szervek reakcióideje „megengedhetetlenül hosszú”. A Klebelsberg Központ közölte a Népszavával, nem tudnak róla, hogy napokig húzódtak érdemi intézkedések, a központ és a tankerületek folyamatosan dolgozzák fel a koronavírussal összefüggő megkereséseket és kezelik azokat, a döntések pedig 24 órán belül megszületnek.

A kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik