Gazdaság

Nemrég még nem akarta eladni a gazdája, mégis Mészárosék közelébe került az ország legnagyobb pulykafeldolgozója

Nem akarok erről beszélni, így egyeztünk meg

– zárta rövidre kérdéseinket Erdélyi István, akit úgy ismernek a szakmában, mint aki felépítette Magyarország legnagyobb pulykás cégét, a szarvasi Gallicoop Zrt.-t. Azt próbáltuk megtudni, kinek és miért adta el a cégét, amely Szarvas legnagyobb adófizetője, hiszen az április végén megejtett közgyűlésen még nyoma sem volt annak, hogy szabadulnának tőle a tulajdonosok. A közgyűlésen nyugtázhatták, hogy 2019-ben 35 milliárd forint forgalom mellett csaknem 2 milliárd forint adózott eredményt értek el, és 1 milliárd forint osztalék kifizetéséről szavazhattak.

Üzleti terveikben sem látszott törés, az idei évre is milliárdos nyereséget lőttek be. Ami a cég jelentőségét illeti, a Gallicoop vágta tavaly a hazai piacon az összes baromfi 5,5 százalékát, a pulykának pedig a 40 százalékát, nagyjából ennyivel részesedik a hazai piacból és egyben a legnagyobb pulykaexportőr is.

Babák Mihály, Szarvas fideszes polgármestere szerdán, a helyi tévében hozta szóba, hogy a város fő adófizetője tulajdonost vált, Szarvas díszpolgárát, a 70 éves Erdélyit (és tulajdonostársát, Garai Andrásnét) meleg szavakkal méltatta. Az új tulajdonosról azonban nem beszélt.

(A szóban forgó rész 1 óra 22 percnél látható.)

Erdélyi István sem kívánt válaszolni arra a kérdésünkre, hogy pontosan mely cég a vevő, de piaci forrásból úgy tudjuk, Mészáros Lőrinc környezetébe került a vállalkozás. Cikkünk írásakor a Gazdasági Versenyhivatal honlapján nem szerepelt a Gallicoop megvételéről szóló bejelentés, jóllehet a cég mérete miatt mindenképpen be kell jelenteni az ügyletet, hogy a versenyhivatal eldönthesse, van-e versenytorzító hatása a fúziónak, szükséges-e vizsgálni a piaci hatást. (Igaz, a néhai Andy Vajna kaszinóinak példáján láttuk, hogy a versenyhivatal csak hónapokkal később jelenteti meg a fúziós közleményt, ha a vevő üzleti titokra hivatkozva kéri, hogy ne kerüljön napvilágra az adásvétel.)

Egy ideje már harangozták baromfis szakmai körökben, hogy NER-oligarchák vetettek szemet a Gallicoopra, és nem kizárt, hogy a hetvenedik évében járó Erdélyi István visszavonul az üzlettől és szeretett cégétől. A Magyar Narancs cikkében Mészáros Lőrincet, illetve Csányi Sándort, az ugyancsak óriási agrárportfólióval rendelkező OTP-vezért említette lehetséges vevőként, a vételárat pedig 8-10 milliárd forint közé tette. Mészárosnak egyébként Békés megyében számos érdekeltsége van, néhány évvel ezelőtt tulajdonosa lett a Csabatáj Zrt.-nek és az azzal szoros együttműködésben dolgozó Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-nek, valamint a bélmegyeri vadászkastélynak. A Hunguest Hotel-lánc nagyobb részének megszerzésével az övé a legnagyobb honi befogadóképességű szálloda, a gyulai Erkel Hotel is – idézte fel a cikk.

Erdélyi István a  Magyar Narancs újságírójának azonban tavaly határozottan cáfolta a vételi információkat, azt mondta: nincs kényszerhelyzet, a gyermekei és tulajdonostársának fia révén – aki a cégnél dolgozik – az utánpótlás biztosított, hiszen mindannyian képzett és szorgalmas emberek. Arról nem is beszélve, hogy amíg szellemileg és fizikailag bírja, addig marad. Sőt, nemrég éppen ők vásárolták meg az Alföldhús Kft.-t, amely mára 3200 tonnás termelési nagyságra képes, benne a 650-700 tonna nagyon keresett és egészséges pulykakolbásszal. Így a Gallicoop a termelői háttérrel együtt már 2500 ember (és a családjuk) megélhetését biztosítja.

Firtattuk volna, mi változott tavaly óta, miért döntött mégis az eladás mellett, Erdélyi István azonban csak annyit mondott, hétfőn lesz sajtótájékoztató.

Frissítünk!

Három magyar magántőkealap-kezelő vásárolta meg a Gallicoop Zrt.-t, ezzel a társaság 100 százalékos részvénycsomagja a Takarék, a Béta és a Status Food Magántőkealap tulajdonába került a Gallicoop Zrt. – közölte Csák Gyula, a cég újonnan megválasztott igazgatósági elnöke a vállalat pénteki közleményében. A Gallicoop újonnan megválasztott igazgatósága Muzsek Andrást bízta meg a vezérigazgatói teendőkkel, aki korábban többek között a Sága Foods Zrt. vezérigazgatójaként is tevékenykedett.

Ez azt jelenti, hogy cikkünk első verziójában – piaci forrásokra hivatkozva – tévesen írtunk arról, hogy a vevő a Mészáros Talentis-csoportja lesz, így a szöveget módosítottuk. Személyi szálon azonban kimutatható a kapcsolat a csoporttal, az újonnan megválasztott Gallicoop-elnök, Csák Gyula ugyanis eddig a Mészáros agrárérdekeltségeit összefogó Talentis  Agro Zrt. vezérigazgatójaként volt ismert. A vevőként megnevezett magántőkealapok közül a Béta sem esik messze a Mészáros birodalomtól, azt idén márciusig az MKB  Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezelte, és utóbbi akkor még az MKB Bank tulajdonában állt, a pénzintézetben pedig a Mészáros házaspár saját bevallása szerint akkoriban majdnem 49 százalékot birtokolt.

Kiemelt kép: Szállítószalag a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. szarvasi üzemében. Fotó: Rosta Tibor /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik