Belföld

Felhördült Dörgicse: apartmanokat építene a szőlőhegyre a fiatal Mészáros Lőrinc telekszomszédja

A helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek, a nyomás hatására a polgármester falugyűlést hívott össze. A 25 éves budapesti befektető egy nagyobb és több kisebb épületben szeretne szálláshelyeket kialakítani egy szőlő és szántó besorolású területen. Az aggodalmakat táplálta, hogy a terület szomszédos ifjabb Mészáros Lőrinc birtokával.

6,5 hektáros területen hozhatnak létre különleges turisztikai övezetet a dörgicsei szőlőhegy délnyugati részén, ahol egy 25 éves budapesti fiatalember húzna fel apartmanházakat a jelenleg szőlő és szántó besorolású területre – tudta meg a 24.hu.

A Balatonakalit és Dörgicsét összekötő kanyargós út az egyik legszebb Balaton-felvidéki útvonal. A községet eddig elkerülte a beépítési láz, ami a Balaton körüli települések nagy részét jellemzi, nincsenek üvegpaloták, viszont bőven akad még a tájba illő, nádfedeles, zöld zsalus házakból.

Először 2020 augusztusában hallottak a helyiek arról, hogy a képviselő-testület egy több pontból álló rendezésiterv-módosítást szeretne elfogadni. A koncepció előkészületéről az önkormányzat a lakosságot nem tájékoztatta, ezért többen aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy megismerhessék a részleteket. A kezdeményezést az alig 300 lakosú falu lakosságának több mint negyede támogatta, és augusztus végén a Dörgicsei Szőlőhegyért Civil Társaságot is létrehozták azzal a céllal, hogy megakadályozzák a község arculatának megváltoztatását. A nyomás hatására az önkormányzat péntekre lakossági fórumot hívott össze, amire a frissen alakult civil szervezet előre elküldte a lakosságot izgató kérdéseket.

Megkerestük Jánó Leventét, Dörgicse polgármesterét, de sok részletet nem árult el a tervekkel kapcsolatban. Csupán annyit mondott, azon dolgoznak, hogy a falugyűlésen tájékoztassák a lakosságot a területre vonatkozó elképzelésekről, ám hangsúlyozta, hogy elfogadott, végleges tervek még nincsenek. A polgármester szerint a település vezetése a főépítésszel együtt mindent megtett, hogy megmaradjon a falu hagyományos képe, szigorúan betartatták az építészeti előírásokat. A Balázs-hegy melletti terület tulajdonosainak is jelezték: eredeti elgondolásuk, amely egy nagy méretű, turisztikai célú épülettömb megvalósítása lett volna, nem fog átmenni, kisebb épületekben gondolkodjanak.

Ennél több derült ki viszont abból a lapunk birtokába jutott levélből, amelyben a polgármester az említett civil társaság kérdéseire válaszul leírja, hogy a turisztikai besorolású övezet kiterjesztéséről szóló kérelemben szereplő ingatlanok összterülete 65 ezer négyzetméter, a tulajdonosok pedig összesen 600 négyzetméternyi épületegyüttest szeretnének felépíteni.

Egy nagyobb és több kisebb épületben lennének lakások, feldolgozótér, tárolók és iroda

– közölte a polgármester, hozzátéve, hogy a településfejlesztési koncepció várhatóan október elejére készül el. A beépítési kritériumokra a polgármester még nem tudott válaszolni, azt írta, egyelőre a településfejlesztési koncepció tervezetének elkészítése zajlik.

A Balázs-alja és Margya megnevezésű dűlők beépítésének terve a 25 éves Varga Zoltán és a nála is fiatalabb, mindössze 22 éves Varga Csanád Márk három ingatlanjára vonatkozott, mindketten ügyvezetői voltak a két éve Budapesten bejegyzett, főtevékenységeként a szállodai szolgáltatást megadó Holiday Resort Kft.-nek, és jelenleg is tulajdonosai az idősebb Varga Zoltánnal együtt. A cég eddig kevesebb mint hétmillió forint bevételt tudott felmutatni, és az idősebb Varga sem tűnik nagypályás vállalkozónak, így a helyiek azt gyanították, hogy a beruházást nem ők fogják végigvinni.

Ezt a benyomásukat erősítette, hogy Vargáék telekszomszédja a felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc 27 éves fia, ifj. Mészáros Lőrinc, akinek 3,3 hektáros szőlője előzőleg Demján Sándor tulajdonát képezte. (Mészárosék 2017-ben vásárolták fel az azóta elhunyt ingatlanvállalkozó borászatát, a zánkai központtal működő és számos szőlőterülettel rendelkező Canter Borház Kft.-t.) A polgármester leveléből viszont az derült ki, hogy az ifjabb Mészáros telkére vonatkozó változtatási kérelem nem érkezett az önkormányzathoz.

A képen kékkel jelölt, három különböző helyrajzi számon fekvő terület Vargáék tulajdona, míg a pirossal jelölt terület ifjabb Mészáros Lőrincé.

Nem ez lenne az első ilyen eset

A terület átsorolásával és a beépítés mértékével kapcsolatos aggodalmakat táplálhatja, hogy Vargáék és ifjabb Mészáros Lőrinc tulajdonától nem messze található egy 45 ezer négyzetméteres, ugyancsak balatoni panorámás terület, amelyet már elkezdtek beépíteni. A rét, kivett árok megnevezésű részt Valter Erika és Polányi Tamás ügyvéd vásárolta meg 2011-ben, 22 millió forintért, majd az ingatlant átminősítették különleges beépítésre nem szánt lovas-turisztikai terület övezetbe, mert a tulajdonosok egy kis kapacitású, családi fenntartású gazdaságot akartak megvalósítani, ahol néhány lóval és lovas turizmussal foglalkoznak. Aztán a terv elakadt, a telket a rajta felhúzott torzóval egy ideje már árulják, jelenleg 699 millió forintért. Az önkormányzat a múlt év végén ismét átminősítette a birtokot, ezúttal különleges beépítésre nem szánt területté, vagyis lovas turizmusról már nincs szó. Időközben viszont nemcsak két, 530 négyzetméteres, öt hálószobás lakóépületet alakítottak ki, medencével és konditeremmel, hanem három vendégházat is, valamint felhúztak egy 40 négyzetméteres borospincét is. A csak tervezett állattartó épület 250 négyzetméteres.

Kiemelt kép: BP.-I PASI /Országalbum

Ajánlott videó

Olvasói sztorik