Belföld koronavírus

Az állam 3 hónapig átvállalja a bér 70 százalékát rövidített munkaidő esetén

Új, gazdaságvédelmi költségvetést készítettünk, a saját problémáinkat magunk akarjuk megoldani – kezdte Palkovics László innovációs miniszter a koronavírus-járvány miatt szükséges gazdasági mentőcsomag részleteinek ismertetését. Mint mondta, az önálló gazdaságpolitikában és a munkaalapú gazdaságban hisznek, a munkahelyek védelme és helyreállítása a legfontosabb vezérfonal. Ha megvédjük a munkahelyeket, akkor megvédjük a családokat és az ágazatokat is – magyarázta.

Egyes részleteit ismerteti a csomagnak:

állami támogatást biztosítunk a rövidített munkavégzéshez kapcsolódóan. Az elkerülhetetlen leállás idejére eső bért egy igazságos plafon mellett a magyar állam 70 százalékra átvállalja 3 hónapra.

Ezt a németek Kurzarbeit-nek (vagyis rövidített munkaidőnek) hívják, mondta Palkovics, majd hozzátette, hogy ezt egy kicsit átalakította a magyar kormány. Így folytatta:

Azt is szeretnénk, hogy azok a munkavállalók, akik így kapják a jövedelmüket, azok nem otthon lennének, hanem olyan hasznos, a cég számára fontos tevékenységet végeznének, legyen az oktatás, legyen az a cég egyéb ügyeinek a továbbfejlesztése, ami hozzáadott értéket állít elő, és amely nem vezet egyfajta szünethez a munkavállaló szempontjából.

Szerinte az elmúlt tíz évben „high-tech országgá” alakultunk, ezért a mérnöki és kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozóknál 40 százalékos bértámogatást biztosítanak.

A szociális hozzájárulási adó (a korábbi munkáltatói járulék) 2 százalékponttal csökken júliustól, ahogyan arról megállapodtak korábban.

Továbbá

  • elhalasztják az éves beszámolók közzétételét szeptember 30-ig.
  • 75 napról 30 napra csökken a normál adózóknál a visszaigényelt áfa visszafizetése, megbízható adósoknál 30-ról 20 napra.
  • Veszélyhelyzet alatt a betegszabadságról elektronikusan is be lehet adni a dokumentumot.

A biztosítási jogviszony nem szűnik meg a fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozóknál sem. Ehhez az kell, hogy a munkáltató befizesse az eho-t a munkavállaló után.

Félmilliós ingyenhitel az egyetemistáknak

Az informatikusképzés tandíjának 90 százalékát átvállalja az állam, ez egy olyan terület, ahol a távoktatás gond nélkül működhet, ráadásul a piaci igényeknek is megfelelő képzésről van szó.

Az egyetemi hallgatóknak létrehoztak egy egyszeri, szabad felhasználású, nulla százalékos kamattal rendelkező, ötszázezer forintos hitelt, amelyet a Diákhitel Központtól lehet igényelni. 75 ezer egyetemi hallgató fejezte be úgy az egyetemi, főiskolai tanulmányait, hogy a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehette át diplomáját.

Esetükben eltekintenek a nyelvvizsgától, mivel nem szeretnék, hogy felsőfokú tudással középfokú képzettséget igénylő munkakörben kelljen dolgozniuk.

A turizmusban 200 ezren dolgoznak, ezt a szektort érinti leginkább a koronavírus. Érdekükben december 31-ig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, a turizmus védelmére összesen 600 milliárd forintot szánnak.

Létrehozták az Egészségügyi Innovációs Ügynökséget, amely a hazai gyógyszer- és gyógytermékipart támogatja. Palkovics szerint békeidőben sem lehet elhanyagolni ezt a szektort.

Ahogy Orbán Viktor is bejelentette, kétezermilliárd forint értékben teremtenek kedvezményes hiteleket a vállalkozásoknak.

Családvédelem:

  • meghosszabbítják a gyermekek otthongondozási díjára, a gyodra – azaz a fogyatékkal élőket ápolókat megillető támogatásra – vonatkozó határidőket, a veszélyhelyzet utáni második hónap végéig megmarad a mostani támogatás,
  • a családi pótlékra jogosultság  a veszélyhelyzet utáni hónap végéig jár,
  • a nagycsaládosok autóvásárlási programjában a határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap végéig lesz kitolva,
  • módosítják a nyugdíjra és nyugdíjszerű ellátásokra vonatkozó határidőket,
  • a 13. havi nyugdíjat fokozatosan hozzák vissza, jövő februárban egyheti plusznyugdíj lesz.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik