Gazdaság koronavírus

Nem ad fogyasztási hitelt a lakosságnak az OTP addig, amíg nem tudja kidolgozni a kormány által szabott új feltételeknek megfelelő kölcsönt

Tegnap Orbán Viktor kormányfő bejelentette, este meg is jelent a hivatalos jogszabály, amely nemcsak törlesztési moratóriumot rendelt el év végéig  minden fogyasztói hitelre (lakás- , szabad felhasználású és fogyasztási, tehát áruvásárlási, személyi hitel), és a vállalati hitelekre is. Az intézkedésekkel kapcsolatos részletszabályokat egy később megjelenő kormányrendelet határozza meg majd. Emellett például meghatározta, hogy a bankok jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpont (azaz most 5,9 százalék) THM-mel nyújthatnak új fogyasztói hitelt.

De ez nem megy olyan könnyen. (És közel sem biztos, hogy a bankok valóban adnak is hitelt ilyen alacsony kamattal. A hitel kínálata és a kérelem elfogadása két külön mozzanat.)

Az OTP Bank közleményében azt írja, hogy

Ahhoz, hogy ügyfeleinket az új jogszabálynak megfelelő módon tudjuk fogyasztói hitelekkel kiszolgálni, a részletszabályok ismeretére, informatikai fejlesztésre és a belső szabályozás átalakítására van szükség. Az OTP Bank 2020. március 19-től felfüggeszti az eddigi hirdetményeiben hatályos fogyasztási hitelek értékesítését azokra a napokra, amíg az új jogszabálynak megfelelő termékeket nem tud ügyfeleinek kínálni. Kérjük, hogy további tájékoztatásig ügyfeleink ne látogassák bankfiókjainkat fogyasztási hitel felvétele céljából.

Azt is írják, hogy

A moratóriumra vonatkozó Kormány rendelet értelmében az OTP Bank azonnali hatállyal, 2020. március 19-étől leállítja a hitelek törlesztőrészleteinek beszedését a törlesztésre megjelölt számlákról. Az, hogy a moratórium hogyan érinti a későbbi törlesztőrészleteket, a részletszabályokból fog kiderülni, ezek a részletek egyelőre az OTP Bank előtt sem ismertek, így ezekről tájékoztatást is csak később tud adni ügyfeleinek.

Továbbá

A törlesztési moratórium minden ügyfélre vonatkozik, azonban a kormány rendelete lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek a szerződés szerinti törlesztéseiket változatlanul, az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsék, ezzel elkerülve az esetleges későbbi törlesztőrészlet növekedését. Amennyiben nem kérnek moratóriumot a saját hitelük törlesztésére, ezt jelezhetik az OTP Bank felé, és biztosítjuk a további, folyamatos törlesztés lehetőségét. Ennek módját szintén a következő napokban fogjuk kialakítani, ezért a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel kérjük ügyfeleinket, hogy ebben a témában a bankfiókokat ne keressék fel személyesen.

Más bankok sem adnak fogyasztási-, áruhiteleket 5,9 százalékon – derül ki a Portfolio.hu összeállításából.

Kiemelt kép: Budapest, 2020. január 17. Az OTP Bank új fiókja a MOM Parkban a megnyitó napján, 2020. január 17-én. MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik