Gazdaság koronavírus

Fizetési moratórium, így kerül karanténba a hitel

Éjfél előtt jelent meg a Magyar Közlöny, így már mától érvényesek az Orbán Viktor által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések.

A kormány a koronavírus-járvány nemzetgazdaságot és az állampolgárokat érintő hatását enyhítené azokkal a döntéseivel, amelyeket Orbán Viktor szerdán ismertetett. Mostantól azok érvényesek is, mert a rendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

A kormány döntése értelmében a veszélyhelyzet fennállása alatt az adós a hitel- és kölcsönszerződése, pénzügyi lízingszerződése tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége fizetési haladékot kap (a továbbiakban: fizetési moratórium).

A fizetési moratórium december 31-éig tart, de a határidőt a kormány később kitolhatja.

A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés is december 31-éig érvényes.

A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

A szerződések teljesítési határidejének módosulása a járulékos és nem járulékos mellékkötelezettségeket is módosítja, függetlenül attól, hogy azokat szerződésbe vagy egyoldalú jognyilatkozatba foglalták. Ez érvényes minden olyan szerződésre, amely alapján március 18-án már folyósítottak kölcsönt.

A kormányrendelet után megkötött szerződéseknél, a zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hiteleknél a teljes hiteldíj mutató (THM) nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.

A turisztikai, vendéglátóipari, szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipar, az előadóművész, a rendezvényszervező és  sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket június 30-áig nem lehet felmondani. A tilalom a veszélyhelyzet fennállásáig kormányrendelettel meghosszabbítható. A bérleti díj a veszélyhelyzet alatt nem emelhető, akkor sem, ha ezt a szerződés egyébként lehetővé tenné.

Az ezekben az ágazatokban foglalkoztatottak után 2020. március, április, május és június hónapokra a munkáltatónak nem kell fizetnie közterheket a munkabér után.

A munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül csak a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, de annak havi mértéke sem haladhatja meg az egészségügyi
szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.

A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek  március 1-től június 30-áig nem kell a hozzájárulást fizetni, erre az időszakra a hozzájárulást nem kell megállapítani, bevallani.

A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók adófizetési kötelezettségük alól felmentést kapnak március, április, május és június hónapokra.

A veszélyhelyzet alatt és utána harminc napig a munkáltató szabadabb kezet kap a munkaidő-beosztásban, egyoldalúan is elrendelheti a munkavállalónak az otthoni munkavégzést és a távmunkát, ha kell ellenőrizheti egészségi állapotát. A kollektív szerződéseket a kormányrendelet hatálya alatt alkalmazni nem lehet. A kormányrendelet nem érvényes az államra, az önkormányzatokra és a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény hatálya alá tartozó vállalkozásokra.

Kiemelt kép: Orbán Viktor /Facebook 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik