Gazdaság

Odaver az aszály a tejárnak

mizo tehén (tehén, mizo, bonafarm, )
mizo tehén (tehén, mizo, bonafarm, )

Akár 4-5 százalékkal is emelkedhet a tej előállítási ára Magyarországon, mert az aszály miatt jelentősen romlik a takarmány minősége.

Akár 4-5 százalékkal is emelkedhet a tej előállítási ára Magyarországon, mert az aszály miatt jelentősen romlik a takarmány minősége. Erről Raskó György agrárközgazdász beszélt a Világgazdaságnak. A szakember szerint – mivel a kukorica komoly aszálykárt szenvedett: a várt 8 millió tonna helyett csupán szűk 6 millió tonna a termés, a kiesés meghaladhatja az 100 milliárd forintot – az alaptakarmánynak tekintett siló gyengébb minőségű lesz, így drágul a takarmányozás.

A tehén marad

A nyári aszály a környező országokat kevésbé érintette, ezért az önköltség növekedésére csak itthon lehet számítani, ezzel viszont versenyképesebbé válik az importtej. Raskó ezzel együtt nem tart attól, hogy Magyarországon jelentősen csökkenne a szarvasmarhaállomány.

Fotó: Neményi Márton

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke azt mondta: az előállítási költségek növekedését nem követik automatikusan a felvásárlási árak, mert a tej árát a kereslet-kínálat, azon belül is az Európai Unió piacának folyamatai határozzák meg.

Orbán és a tehenek

Bonyolultnak tetsző képzettársítással hadd ajánljuk olvasóink figyelmébe egy korábbi riportunkat, a csípőteleki tehenészetben készült Orbán a tőgyrengetegben című dolgozatot, melyből kiderül: a marhák közt is a pasik faragnak rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik