Gazdaság

Veszélyben az élelmiszerellátás

tej (tel, mlieko)
tej (tel, mlieko)

Drágul a tej és a baromfi. Csak legyen belőlük elég!

A tej és a tejtermékek, valamint a baromfi árát 5-10 százalékkal próbálják felsrófolni a beszállítók, írja a Népszabadság piaci forrásokra hivatkozva. Ebben elsősorban nem az e-útdíj a felelős, hanem az Euópa-szerte pusztító aszály is. Ez ugyanis erősen felnyomta a takarmányárakat, sőt, az aszály okozta veszteségek miatt az ellátás folyamatossága is veszélybe került.

Elfogyhat a tej

A napilap forrásai szerint előfordulhat, hogy hiánycikk lesz a tej. Külföldön sincs belőle sok, így még az importtej is drága lenne, ráadásul a gyenge forint miatt nem is éri meg a behozatal. Ugyanakkor pont emiatt, az itt megtermelt tej kivitele annál jobb üzlet.

Hasonló a helyzet a baromfinál, ahol szintén komoly kínálati hiány van. Az elmúlt hónapok néhány százalékos áremelkedése után továbi 5-10 százalékos drágulás jöhet

Legalább valami

Jó hír a vásárlóknak, hogy egyelőre úgy néz ki, a kenyér nem drágul. Septe József, a pékszövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy jelenlegi ismereteik szerint nem lesz szükség az idén áremelésre. Biztosat két hét múlva lehet mondani, mivel akkorra látják majd, hogy ősszel pontosan mennyi lesz a liszt ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik