Gazdaság

Csökkent az infláció, de drága az étel

kifli (kifli, élelmiszer, )
kifli (kifli, élelmiszer, )

Júliusban 1,8 százalékos volt az infláció éves szinten. A vártnál jobb az eredmény, de az élelmiszer sokat drágult.

Kapcsolódó cikkek

Júliusban a fogyasztói árak 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az elemzők korábban 2 százalék fölötti növekedésre számítottak az üzemanyagok árának mintegy 1,3 százalékos emelkedése miatt. Ezzel szemben a rezsicsökkentés és a  szűk hazai kereslet elkaszálta az inflációt.

Ugyanakkor az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 2,8%-kal emelkedtek 2012. júliusához képest. Jelentősen nőtt az idényáras élelmiszerek (11,1%) ára, valamint a sertéshús (6,8%), a sajt (5,7%), az étolaj (4,9%) és a száraztészta (2,9%) is drágult. Árcsökkenés következett be többek között a tojásnál (11,5%) és a cukornál (6,8%).

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,6%-kal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is. A szolgáltatásoknál szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,5%), ezen belül a helyi tömegközlekedés ára 5,3%-kal került többe. Az egyéb cikkek átlag alatt drágultak (1,7%), ezen belül az üzemanyagok ára 0,9%-kal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkekért 2,1%-kal kellett kevesebbet fizetni. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,2%-kal csökkent. A háztartási energia 8.8 százalékkal lett olcsóbb. Ezen belül a palackos gázért 7,4, a vezetékes gázért, az elektromos energiáért és a távfűtésért egyaránt 10%-kal kellett kevesebbet fizetni 2012. júliushoz képest.

Nyári enyhülés

Havi összehasonlításban azonban olcsóbb lett az élet. A júliusi adatok júniushoz képest 0,3 százalékos csökkenést mutatnak. Az élelmiszerek körében nem mondható meglepetésnek, hogy havi alapon áresést jelzett a KSH, hiszen az idényáras termények (zöldség, gyümölcs) ilyenkor válnak egyre olcsóbbá. Ugyanakkor az 1,4 százalékos mérték jelentős, amit a fenti hatáson kívül a tojás és a liszt erős, 3 százalékot is meghaladó árcsökkenése segített.

Fotó: Kummer János

Egyelőre csak visszafogottan jelentkezik a dohánytermékek várt drágulása a statisztikában. A kiskereskedelmi árrés növelése még csak 0,3%-kal emelte havi alapon a “szeszes ital, dohányáruk” átlagos árszínvonalát – ez még a tavaly ilyenkor mért drágulásnál is kisebb (akkor az adóemelések húzták felfelé az árakat).

Csak így tovább

Ugyanakkor a dohányáruk drágulása mellett a gyenge forint továbbra is az általános áremelkedést erősítené. Korai tehát még üdvözölnünk a több évtizedes inflációs korszak végét – ezzel meg kell várni, hogyan viselkednek az árak nagyobb hazai keresletnél. Matolcsy György jegybankelnök korábban a további kamatvágást helyezte kilátásba, és mivel az infláció nem látszik elszaladni, feltehetően kitartanak terveik mellett. A kamatcsökkentési célokat tehát valóban csak a külföldi környezet romlása fenyegeti.

Eközben az Európai Unió 27 tagországában (az újonan csatlakozott Horvátország még nem szerepel az éves összehasonlításban) átlagosan 1,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint 2012. júniusában.  Míg Görögországban 0,3 százalékkal csökkentek az árak éves összehasonlításban, addig Romániában 4,5, észtországban pedig 4,1 százalékos volt a drágulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik