Gazdaság

Az a jó, ha a karácsonyi hal visszarúg

Hal (hal)
Hal (hal)

Néhány tipp, ami megkönnyítheti még a tapasztalt háziasszonyok dolgát is a karácsonyi menü hozzávalóinak megvásárlásánál.

Sokan a kereskedelmi láncok szórólapjai és óriásplakátjai alapján döntik el, hova mennek bevásárolni. Bár ünnepekkor általában többet és bátrabban költenek a háziasszonyok, mégis érdemes tudatosan összevetni a meghirdetett és a valós terméket, annak jellemzőit, minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejét és árát, hogy ne otthon csalódjunk – mondják az SGS Hungária szakértői.

Arra is van néhány tanácsuk, hogyan válasszunk halat és húst a karácsonyi menühöz. Íme:

A friss hal „visszarúg”!

Szinte nincs olyan magyar család, ahol ne gőzölögne karácsony estéjén egy tál halászlé. Halvásárláskor számos ismertetőjel árulkodik a halhús frissességéről. Ha ezekre figyelünk, elkerülhetjük, hogy gyenge minőségű vagy romlott halat vásároljunk.

Frissnek számít a hal, ha ujjunkkal bőrét megnyomkodva az „visszarúg”, tehát kemény és rugalmas. Pikkelyei csillogóak, kopoltyúi élénk színűek. A halak húsa a magas víztartalom miatt igen romlékony, még hűtőben sem tárolható sokáig. A bomlási folyamatok a halhús természetes mikroflórája miatt 30 °C-on akár 5 óra alatt is megindulhatnak. Ezért fontos, hogy a halakat mihamarabb elkészítsük, vagy a megfelelő módon -18 °C-ra lefagyasszuk egészen a felhasználásig.

Húsok a karácsonyi asztalon

A második fogás általában valamilyen húsétel. A vágott csirke lehet friss, előhűtött vagy gyorsfagyasztott. A friss csirke bőre általában rózsaszín (ha nem megfelelő ideig és hőfokon forrázzák, lehet fényes felületű, de ez a minőséget nem befolyásolja), húsa rugalmas, idegen szagtól mentes. Némi károsodás, zúzódás vagy elszíneződés megengedett, amennyiben az kicsi és nem feltűnő, és nem a mellen vagy a combon található. A fénytelen, ráncos, szürke bőr, a rugalmatlan állományú, beszürkült felületű, esetleg nyákos tapintású hús viszont arra utal, hogy a csirke nem friss.

Gyorsfagyasztott csirkénél kerüljük a sérült, kiszakadt csomagolású, valamint a fagyási sérült, elszíneződött termékeket. Ha a fagyasztott csirkéknél a csomagoláson belül jegesedés látható, a terméket ne vásároljuk meg Ez ugyanis arra utalhat, hogy nem megfelelően tárolták. A csirkehús tárolási hőmérséklete friss csirke esetében -2 – +4 °C között van, míg gyorsfagyasztott állapotban -18 °C.

A baromfi (csirke, kacsa, pulyka, tyúk, kakas stb.) bélcsatornájában természetszerűleg jelen vannak az élelmiszer-fertőzést okozó, hőhatásra elpusztuló Salmonella baktériumok is, ezért a megfelelő hőkezelések (főzés, sütés) alkalmazása nélkülözhetetlen.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A tőkehúsok (sertés, marha) frissességéről elsősorban a színük árulkodik. A friss vágásból származó hús színe élénk, állatfajra jellemző, tapintása rugalmas, idegen szagtól mentes. Ha a megvásárolni kívánt hús szürkés-barnás árnyalatot kezd felvenni, akkor a húst már régebb óta tárolják. A nyers húst biztonságosan legfeljebb egy napig tárolhatjuk hűtőben. Amennyiben az előkészített húsokat fagyasztani szeretnénk, célszerű akkora adagokat csomagolni, amelyeket egyszeri alkalommal használunk fel.

Töltött káposzta, az örök

Egyik fő alkotója a darált hús. Ha előrecsomagolt, mindig nézzük meg a címkén, valóban darált húst veszünk-e. A „klasszikus” darált hús ugyanis kicsontozott hús, amelyet apró darabokra daráltak, és kevesebb, mint 1 százalék sót tartalmaz.

A boltok polcain megtalálható, darált húshoz hasonló másik termékkategória az előkészített hús. Ez friss hús, beleértve az apróra darabolt húst, amelyhez élelmiszereket, fűszereket vagy adalékanyagokat adtak hozzá.

Miért fontos ez? A két kategória között a felhasználhatóság módjában és az élvezeti értékben van eltérés. A „klasszikus” alkalmas a tradicionális töltött káposzta elkészítésére. Az „előkészítettnél” viszont nem biztos, hogy a kívánt ízharmóniát érjük el.

S bár rendelet szabályozza, hogy a kereskedelmi forgalomban kizárólag előrecsomagolt, fogyaszthatósági idővel ellátott darált húst árusíthatnak, a henteseknél néha mégis kapható előre ledarált, csomagolatlan darált hús is. A szakértők szerint azonban igen meggondolandó ennek a megvásárlása. Mégpedig azért, mert a darálással – a hús felületét megnövelve – a kórokozók gyorsabban elszaporodhatnak.

A darált húsból a legrövidebb időn belül készítsük el a kívánt ételt, az elkészítésig pedig +2° C és +4° C között tároljuk. Otthoni körülmények között lehetőleg ne fagyasszuk le nyersen a darált húst! Előtte mindenképpen hőkezeljük, vagyis főzzük meg vagy pirítsuk le.

Wellness hús

Jó tudni, hogy a sci-fibe illő „a kötőszövet-húsfehérje arány nem éri el…” kifejezést is érdemes megnézni. Ez mutatja ugyanis, hogy mennyi színhúst vásárolunk éppen. Akik a manapság egyre népszerűbb „wellness” étrendbe illeszthető, sovány (pl. pulyka, csirke) húsból készült darált húst szeretnének vásárolni, azoknak a 7 százaléknál kevesebb zsírtartalmú és legfeljebb 12 kötőszövet-húsfehérje arányú termékeket érdemes a kosarukba tenni.

A jó minőségű marhahúsból készült termékek kedvelői a kevesebb mint 20 százalék zsírt tartalmazó, legfeljebb 15 kötőszövet-húsfehérje hányadosú termékeket keressék. Akik pedig a sertéshúsra esküsznek inkább, azok a 30 százalék zsírtartalmú és maximum 18 kötőszövet-húsfehérje hányadosú termékeket keressék.

Meddig fagyaszthatjuk a húsokat?

Visszatérő kérdés, hogy a fagyasztással a minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idő mennyivel hosszabbítható meg. Az otthoni körülmények között megfelelően előkészített, kifogástalan minőségű és biztonságosan lefagyasztott hús esetében kb. 6 hónap az a tárolási idő, amely alatt még nagy valószínűséggel nem következik be sem minőségi, sem mikrobiológiai romlás.

Ezután már megjelenhetnek kisebb-nagyobb minőségi problémák, amelyek ronthatják a hús élvezeti értékét. Fontos, hogy a fagyasztás során a terméket a lehető leghamarabb -18 °C-ra vagy ez alá hűtsük, és a későbbi tárolás során se emelkedjen e fölé a hőmérséklet.

A felengedett terméket újrafagyasztani szigorúan tilos. Ezután ugyanis az esetlegesen a felületre kerülő baktériumok a húslében kiválóan és nagyon gyorsan tudnak szaporodni. S ha nem megfelelő az elkészítés, akkor meg is betegedhetünk az újrafagyasztott húsból készült ételtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik