Gazdaság

Túl sok érmet nyertek olimpikonjaink?

szilagyi-aron-aranyerem(960x640)(1).jpg (ingyenes)
szilagyi-aron-aranyerem(960x640)(1).jpg (ingyenes)

Az eredetileg a költségvetésben tervezett összeg nem lett elég olimpikonjaink jutalmazására, így kétmilliárddal meg kellett toldani. Vagyis majdnem meg kellett duplázni.

A teljes jutalmazási keret így több mint 4,471 milliárd, ami 35 millió forinttal számolva 127 aranyérem jutalmazási díjának felel meg. Összehasonlításul: a gyermek- és ifjúságvédelem intézetei 3,4 milliárd forintot kapnak a költségvetésből (ez utóbbi keret töredékéből körülbelül 500 ezer gyermek kap gyermekvédelmi támogatást).

Ebből az olimpiai jutalmazási keretből a paralimpikonok is fognak majd kapni.

Az idén jócskán emelték egyébként a jutalmakat. Legutóbb, a pekingi játékok után még 20 millió járt az aranyért, 18 az ezüstért és 14 a bronzért. Most pedig az aranyérmesek, ahogy azt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) javasolta, 35 millió forintot, a második helyezettek 25 millió, a bronzérmesek pedig 20 millió forintot kapnak. A negyedik helyezettek 15 millió, az ötödikek 10 millió forinttal lehetnek gazdagabbak, míg a hatodik helyezettek 8 millió, a hetedikek 4 millió, a nyolcadikak pedig 2 millió forintos jutalomban részesülnek. A páros számokban sikeresen szerepelt versenyzők fejenként az elért eredményért járó összeg 90 százalékát, négyfős csapatok a pénzdíj 80, a 13-15 fős gárdák a 70 százalékát kapják meg.

Eszerint az olimpiai csapatból Kozák Danuta kereste a legtöbbet, 63 millió forintot. Gyurta Dániel 58 milliót kap majd, Kovács Katalin pedig 50,5 milliót.

A MOB elnökségének javaslata nyomán jelentős támogatásban részesülnek a sportolók edzői, valamint azok az olimpiai csapattagok, akik orvosként vagy pszichológusként járultak hozzá a sportolók sikereihez. Az edzõk és a sportszakemberek részére kifizethetõ állami olimpiai jutalom keretösszege például a versenyzõt megilletõ összeg 60 százaléka, öttusa sportágban 70 százaléka.

Amennyiben a 4,4 milliárdos keret mégsem fogyna el, a maradékot a rendelet szerint vissza kell fizetni.

Az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt 100 milliárdos keretéből csoportosítják át. Ez kvázi az állami vésztartalék. Persze nem ez az első eset, hogy ebből a keretből társadalmi, kulturális célokra átcsoportosítanak. Nemrégiben például innen támogatták 300 millióval a Szépművészeti Múzeum Cézanne-kiállítását, vagy 2 milliárddal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem központjának áthelyezését a Ludovika Akadémia épületébe – írta meg a Népszava.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik