Gazdaság

Még a söralátétet is elrontjuk

Nem jelezzük, hogy visszakérjük az adót, nem írjuk alá a bevallást, és nullát kanyarintunk oda, ahová nem kellene. Tipikus hibák, amelyekre érdemes odafigyelni az adóbevallás elkészítésénél.

Az adóbevallás pontos, hibátlan kitöltése minden adózó érdeke, például azért, hogy ha visszajár neki az adóból, minél hamarabb megkapja. Mégis előfordul, hogy elrontjuk. Legkésőbb május 21-ig kell az idén vallani. Íme, mire, figyeljen, aki még előtte áll.

A három leggyakoribb hiba

Az egyik tipikus figyelmetlenség, hogy elfelejtjük megjelölni a bevallás főlapján, ha az adóból visszaigénylést kérünk. Ez tulajdonképpen nem „hiba”, viszont emiatt csak egy külön átvezetési nyomtatvány utólagos kitöltésével, később juthatunk hozzá a visszajáró összeghez. A visszajárót egyébként a beküldést követő 30. napon küldi a hatóság. Beadás előtt tehát mindig ellenőrizzük, jeleztük-e, hogy kérjük a visszajáró adót, és megadtuk-e, hova kérjük.

Évek óta visszatérő hiba, és sokan esnek bele, hogy szintén a főlapon elfelejtik aláríni a papír alapon benyújtott bevallásukat.

Gyakori az adóazonosító szám hiánya is. Ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag hibátlan a kitöltése – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).


Fotó: Shutterstock

Figyeljünk az első részletre

Abban az esetben, ha a magánszemély nem folytat vállalkozási tevékenységet és nem kötelezett általános forgalmi adó fizetésére, a 2012-es bevalláskor (ami a 2011-es adóévre vonatkozik) is van lehetősége részletfizetésre. Feltéve, hogy a 100 000 forintot nem haladja meg a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége. Legfeljebb négyhavi egyenlő részletben fizetheti meg pótlékmentesen az adót.

A részletek fizetésénél azonban van változás. Az első részletet ugyanis idén az szja bevallás határnapján, vagyis május 21-én, hétfőn kell befizetni. (Tavaly még június 20-ig kellett az első részletet küldeni.) Ez a határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelmet az állami adóhatóság nem fogad el.

Csekkes befizetéshez csekket is kell kérni

A bevallási egységcsomagban nincs csekk (készpénz átutalási megbízás). De ha csekken akarunk fizetni, megtehetjük. Az állami adóhatóság ügyfélszolgálatainak bármelyikében lehet személyesen készpénz átutalási megbízást kérni. Ezen kívül a NAV honlapján is elérhető és kitölthető a CSEKK elnevezésű űrlap. Ha ezt beküldjük, ezzel is igényelhetünk csekket.

A magánszemély adózó az állami adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatainál bankkártyával, vagy a fizetési számlájáról (lakossági folyószámlájáról) történő utalással is rendezheti a befizetési kötelezettségét.

Zöld szemlélet

Ebben az évben is van lehetőség a nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) segítségével elkészített bevallásnál arra, hogy a kivonatolt nyomtatás válasszuk. Ekkor a bevallásnak csak azok a sorai jelennek meg a nyomtatásban, amelyekbe adatokat írtunk.

Ha élünk az alkalmazással, akkor a kinyomtatott és beküldött bevallás terjedelme átlagosan mindössze 1-2 oldal lehet. Ezzel jelentős papír és nyomtatófesték megtakarítás érhető el – hívta fel a figyelmet a NAV. S persze ha az elektronikus beküldést választjuk, az még ennél is jobb megoldás zöld szempontból is.

Ki vallhat söralátéten?
Adónyilatkozattal főszabályként az teljesítheti az adóbevallást, akinek az összes bevallásköteles jövedelme egyetlen munkáltatótól származott tavaly, és akinél a levont, illetve a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem haladja meg az ezer forintot. Ha más kifizetőtől is származott bevétele az adózónak, akkor ezek egyenkénti összege nem haladhatja meg a százezer forintot. Feltétel az is, hogy a bevételből levonást, a jövedelemből családi kedvezményt (kizárólag akkor, ha azt nem osztja meg a házastársával vagy élettársával), az adóból adójóváírást, adókedvezményt csak annyit érvényesítsen az adózó, amennyit az adóelőleg-nyilatkozata szerint a munkáltató figyelembe vett.

Aki az adójáról rendelkező önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot, valamint nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot ad, az viszont nem tehet adónyilatkozatot. Kizáró ok az is, ha valaki tételes költségelszámolással számolt el költséget a múlt évben.

Hibás söralátétek

A söralátét-adóbevalláson a benyújtójának azonosítására szolgáló adatokon kívül mindössze három sort kell kitölteni. Nemrégiben adta hírül az adóhatóság, hogy már 13 ezren küldtek már be ilyen bevallást, de az egyszerűsége ellenére sokan elrontották. Megkérdeztük, hogyan lehetséges ez?

A söralátétre valamennyi adóévi adóköteles jövedelem együttes összegét, a jövedelmet terhelő személyi jövedelemadót (16 százalék) és a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó/adóelőleget kell beírni. Kiderült, hogy számos már beérkezett adónyilatkozat mindhárom sorába nullát írtak be a kitöltők!

Ez főleg az első sort, a jövedelmet nézve nem érthető. Mert adóbevallást csak annak kell kitöltenie, akinek volt adóköteles jövedelme. Ha valakinek nem volt adóköteles jövedelme, akkor vajon miért tölt ki adóbevallást, akár csak söralátétest is?

A másik két sorban viszont lehet indokolt a zéró. Hiszen a jövedelmet terhelő személyi jövedelemadó (2. sor), és a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó/adóelőleg összege (3. sor) is lehet nulla, az adóalap csökkentés, illetve az adójóváírás figyelembe vételével.

A legtöbb hiba azonban abból adódott, hogy a 2. és 3. sort egyáltalán nem töltötték ki az adózók, azaz a nullát sem írták be. Az üres sorokból pedig nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy véletlenül nem írt be összeget az adózó vagy nem volt adója, illetve levonása.

Néhányan pedig arra nem figyeltek, hogy a jövedelmet terhelő személyi jövedelemadó összege, és a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó/adóelőleg összege között nem lehet 1000 forintnál nagyobb a különbség. Ezen kívül páran hiányosan töltötték ki a személyi adataikat és az is előfordult, hogy a papír alapon benyújtott adónyilatkozatot nem írták alá.

Ha hibás

Ha az szja-bevallást hibásan küldi be az adózó, a számszaki hibákat az állami adóhatóság javítja, és erről értesítést küld. Amennyiben a magánszemély nem ért egyet a hivatal javításával, lehetősége van arra, hogy adategyeztetés céljából személyesen keresse fel valamelyik ügyfélszolgálatot (bármelyikbe lehet menni), vagy levélben kérjen további tájékoztatást.

Amennyiben a bevallás olyan hibát tartalmaz, amelyet az állami adóhatóság nem javíthat, úgy a magánszemélyt is bevonják a korrekcióba. Kiutalás előtt is ellenőrizheti a hatóság a bevallást.

A 2010. adóévre vonatkozó (2011-ben benyújtott) személyi jövedelemadó bevallások 21,07 százaléka érkezett be hibásan az adóhatósághoz. A javítások után 2011 végére a hibás bevallások aránya 0,04 százalék alá csökkent.

Akik azonban a NAV internetes programjával készítik el az adónyilatkozatukat, bevallásukat, azok a kitöltéssel kapcsolatos hibákat elkerülhetik. A program ugyanis figyelmezteti őket a hibákra. Az ÁNYK-val kitöltött bevallások döntő többsége hibátlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik