Gazdaság

Nem jó utolsó napra halasztani az adóbevallást

Az adóhatóság szerint azért sem célszerű ez, mert utolsó nap, vagyis hétfőn jó eséllyel hosszú sorállásra számíthatunk, ha nem elektronikusan vallunk.

Mivel május 20-a vasárnapra esik, ezért a magánszemélyek idén május 21-én éjfélig nyújthatják be 1153 számú személyijövedelemadó-bevallásukat. Nem célszerű azonban a beadást az utolsó napokra halasztani a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) szerint. Pár napja még csak másfélmillió bevallást regisztrált a NAV.

Abban az esetben, ha bevallásában a magánszemély adót igényel vissza, akkor mindenképpen jobban jár, ha már a határidő előtt eleget tesz beadási kötelezettségének. A visszautalás ugyanis a beérkezéstől számított 30 napon belül indul – ha a bevallás hibátlan.

Amennyiben a bevallás befizetési kötelezettséget tartalmaz, akkor is érdemes a határnapot megelőzni, hiszen postai vagy személyes benyújtás esetén elkerülhető az ilyenkor tapasztalható hosszas várakozás. Az adót abban az esetben is május 21-ig kell megfizetni, ha a bevallás benyújtása korábban megtörténik.

A bevallás kitöltésének megkönnyítésére mindenképpen javasolják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomtatványkitöltő programjának használatát.

A bevallás benyújtásának több módja van. A kitöltő program használatával elkészített bevallás benyújtható elektronikus úton a www.magyarorszag.hu honlapon keresztül. Ennek feltétele az ügyfélkapus regisztráció, mely elvégezhető a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain, az okmányirodákban, a személyi adat- és lakcímnyilvántartó központi szervénél, illetve külföldön, a konzuli képviseleteken.

A NAV nyomtatványkitöltő programjával elkészített és kinyomtatott, illetve a hagyományos nyomdai úton előállított, a bevallási egységcsomagban megkapott személyijövedelemadó-bevallást postán is fel lehet adni, illetve személyesen is át lehet adni a NAV ügyfélszolgálatain. Egyik esetben se felejtsék el aláírni a bevallást – figyelmeztetnek. Fontos még, hogy az egy százalékokról is május 21-ig lehet rendelkezni.

Aki csökkenteni szeretné az adóját, a lehetséges adókedvezményekről itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik