Gazdaság

Ne felejtkezzünk meg az egy százalékról!

Bár évről évre többen ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát, még mindig sokan hagyják figyelmen kívül ezt a lehetőséget.

Idén május 21-ig lehet rendelkezni az szja egy százalékokról, s eddig lehet a bevallást is benyújtani.

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról bárki rendelkezhet, aki a bevallási kötelezettségét személyi jövedelemadó-bevallás vagy egyszerűsített bevallás benyújtásával, illetve munkáltatói adómegállapítás útján teljesíti.

A rendelkező nyilatkozatokat tartalmazó EGYSZA lap megtalálható a bevallási nyomtatványcsomagban, illetve letölthető a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) honlapjáról az internetes bevalláskitöltő program részeként is. Abban az esetben, ha a bevallását vagy egyszerűsített bevallását nem papíros formában juttatja el az adóhatósághoz, hanem elektronikusan küldi be, annak részeként a rendelkező nyilatkozatait is eljuttathatja az adóhatósághoz elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül.

Azoknak a magánszemélyeknek, akik bevallási kötelezettségüknek munkáltatói adómegállapítás útján tesznek eleget, a rendelkező nyilatkozatokat tartalmazó borítékra rá kell írniuk az adóazonosító jelüket és a borítékot annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá kell írniuk. A rendelkezőnek a nyilatkozatokat tartalmazó borítékot 2012. május 10-ig, vagyis csütörtökig kell átadniuk a munkáltatójának.

A rendelkező nyilatkozatok a bevallástól függetlenül postán vagy személyesen is eljuttathatjuk az adóhatósághoz egy lezárt – a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott – borítékban, illetve elektronikus űrlapként elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül 2012. május 21-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik