Gazdaság

Fölöslegesen ijesztgetik a devizahiteleseket

A Financial Times közlése nyomán a svájci alapkamat lehetséges emeléséről ír a magyar média, ami tovább erősíthetné a svájci frankot. A lehetőség azonban valószínűtlen.

A pénzügyi horror műfajához tartozó cikkekben ijesztgetik a frankhiteleseket a svájci jegybank lehetséges, csütörtöki kamatemeléséről a magyar médiában, amely az adósoknak a „kegyelemdöfést” jelenthetné. (A kamat megemelése tovább növelhetné a frank árát, tovább drágítva azt, így tovább nőhetnének a frank alapon eladósodottak törlesztőrészletei.) Szigorítást azonban csak egy – igaz, tekintélyes – bank stratégiái várnak.

Az UBS – Svájc egyik vezető bankja – elemzői ugyanis kamatemelést várnak Svájcban: 0,25-ről 0,5 százalékra, amint arról a Financial Times hírt adott. Az UBS ezzel szembemegy az egyhangú elemzői konszenzussal, amely szerint a kamat változatlan maradna. A hírről – a devizahitelesek érintettsége miatt – magyar hírportálok is beszámoltak.

Az UBS különvéleménye azért annyira meglepő, mert a kamatemelés tovább erősíthetné a – nemcsak a magyar devizahitelesek, hanem a svájci gazdaság szempontjából is – túlzottan erős svájci frankot.

A Financial Times idézi Siegenthalert, az UBS devizaelemzőjét, aki szerint a svájci jegybank az inflációs aggodalmak miatt szánhatja rá magát a szigorításra.

Nem érdektelen talán megemlíteni, hogy az UBS előrejelzésére válaszul a frank szárnyalni kezdett – mint írta a Financial Times későbbi cikkében.

A devizahitelesek, amikor dekódolják, és a saját helyzetükre alkalmazzák a piaci híreket, mindig azzal a lehetőséggel is számolniuk kell, hogy egyes nyilatkozó piaci szereplők érdekeltek lehetnek a piac várakozásainak befolyásolásában – azt persze nem állítható, hogy az UBS-sel is ez lenne a helyzet, de mindenesetre a piacon megjelenő vélemények értelmezésével csínján kell bánni.

Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője is teljesen megalapozatlannak tartja a kamatemelési előrejelzést, különösen annak fényében, hogy a jegybank korábban interveniált – közbeavatkozott a piacokon – a svájci frank gyengítése érdekében. Teljesen abszurd lenne tehát, ha most kamatemeléssel erősítené azt, úgy, hogy ráadásul még inflációs nyomásról sem lehet beszélni.

Ha még bekövetkezne az a valószínűtlen lehetőség, hogy a svájci jegybank kamatot emel, az valóban negatív hatású lenne a frankhitelesekre, részint a frankárfolyam erősödése, részint a bankok forrásköltségeinek drágulása, tehát a hitelkamat esetleges emelkedése miatt – tette hozzá az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik