Gazdaság

Kilóra vihető

Budapesten is beindult az arany kereskedése; kérdés, lesz-e elég befektető a reális árak kialakulásához.

Jobban nem is időzíthették volna a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az arany kereskedésének elindítását. Április 20-a ugyanis több szempontból is emlékezetes nap marad. A nemesfém világpiaci ára nem sokkal a budapesti tőzsdenyitás előtt döntött hatalmas emelkedéssel 25 éves csúcsot, majd a délután folyamán kezdte el azt a zuhanórepülést, amelynek sok éve nem látott napon belüli összeesés lett a vége. Egy magyar befektető azonban még reggel duplán beírta magát a tőzsdei történelemkönyvbe: egyrészt azzal, hogy ő lett az első budapesti aranyvevő, de azzal is, hogy jócskán a világpiaci ár felett, 655 dolláron jutott a nemesfémhez. Ilyen magasan pedig azóta sem járt az arany ára a főbb piacokon.

KÉSŐBB FÉNYLIK. A kissé túlbuzgó befektető a nap végén már azzal szembesülhetett, hogy sürgősen pénzt kell betolnia brókercégéhez, különben súlyos veszteséggel lezárják a pozícióját. A budapesti arany szépen fénylik, ha leszállítják, de addig valahogy el is kell jutni. E nemesfém kereskedése ugyanis a határidős piacon folyik, ahol a befektető pénzének többszörösével játszhat, de ahogyan a nyerőt bármikor elviheti, a veszteségeket is azonnal pótolni kell készpénzben.


Kilóra vihető 1

Kedvező, hogy ismert termékről van szó, amelynek mozgása független a magyar gazdaságtól, ráadásul esésre és emelkedésre is spekulálni lehet vele. Százas nagyságrendűre becsülhető azoknak a hazai befektetőknek a száma, akik már eddig is felfedezték maguknak az aranyat, és magyar brókercég közreműködésével kereskedtek a külföldi piacokon, elsősorban a New York-i NYMEX-en (a külföldi brókercégek segítségével spekulálókról nincs adat). Az értéktőzsde arra számít, hogy e kör ezentúl a pesti piacon köt üzletet, de számos új befektetőt is vonz majd a termék. Ehhez kétségkívül jelentős előnyöket kínál a hazai börze. Közülük minden bizonnyal az adózás a legfontosabb: míg a magánszemélyek által a tengerentúlon elért nyereség egyéb jövedelemnek minősül, s 36 százalékos kulccsal adózik, az itthoni profit adómentes. Apró, de biztos nyereség az is, hogy a kereskedéshez szükséges alapletét állampapírban is elhelyezhető. Abban nincs eltérés a külföldhöz képest, hogy a BÉT-en is dollárban, és a nemzetközileg elfogadott troy unciában (31,1 gramm) folyik az árjegyzés, maga a kereskedett termék viszont az egy kilós aranytömb. Ez 32,15 unciának felel meg, vagyis a mostani árakon mintegy 4,2 millió forintot kóstál. Ilyet vihet tehát haza az, aki kifuttatja vételi pozícióját, s ilyet kell beszállítania annak, aki nem zárja le időben az eladásit.

RÉS-KÉRDÉS. Az aranykereskedést jelenleg 8 befektetési szolgáltató biztosítja ügyfeleinek Budapesten, ők kontraktusonként 2 ezer forint körüli díjat számítanak fel. A külföldi brókercégek ennél kicsit olcsóbban teszik elérhetővé az arany 24 órás világpiacát, de semmiképp sem ezen fog múlni a magyar piac sikere. S nem is a BÉT által kínált kezdeti díjkedvezményeken. Ami számít, az szinte kizárólag az, hogy milyen közel tudnak kerülni egymáshoz a vételi és az eladási ajánlatok. A nemzetközi kereskedésben megszokott, hogy 30-40 centnél nagyobbra ritkán nő a különbség a két oldal között, ezért ha a BÉT-en ehhez közeli szint tud kialakulni, az okot adhat majd optimizmusra. Ehhez azonban valódi befektetők részéről érkező ajánlatok kellenek. Mert vannak ugyan árjegyző brókercégek, de azok olyan szintre helyezik saját ajánlataikat, hogy ha valaki azon üzletet köt velük, ők nyereséggel tudják pozíciójukat egy ellenirányú ügylettel semlegesíteni a nemzetközi piacon.

Az első három kereskedési napon összesen 27 kilónyi arany „fordult meg” a BÉT-en, ami jónak mondható. A várakozások szerint a vevők egy része a kezében kívánja majd tartani az aranyrudat, így jó néhány pozíció esetében sor kerülhet majd fizikai szállításra. A vételi oldalt erősíti maga a nemzetközi trend is, hiszen a szakértők többsége a nemesfém további drágulására számít. Erről beszélt budapesti előadásán a Goldman Sachs amerikai befektetési bank szakértője is. Kevin Cheshire az osztrák Bank Guttmann privátbank magyarországi cégének befektetői napján úgy vélekedett, hogy az arany az elmúlt időszakban elszakadt ugyan kissé a mozgását általában meghatározó devizakosártól, de hosszabb távon ismét követi majd azt. Ezt megelőzően viszont még feljuthat 650-700 dollár közé, s onnan sem várható omlás, inkább stabilizációra lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik